Afrikaanse oplichtersbende verduistert 157 MacBooks van Lab9 in Kortrijk

Een mailtje vanuit Denemarken, met een bestelling voor 159 Apple MacBooks: het bleek in het najaar van 2022 een vergiftigd geschenk voor Lab9, een elektronicawinkel en Apple Premium Reseller in Kortrijk. Drie leden van een Afrikaanse oplichtersbende liepen celstraffen tot 4 jaar cel. Een vierde verdachte ging vrijuit.

Op 30 september 2022 liep de bestelling van 159 MacBooks – goed voor een waarde van 342.000 euro – bij Lab9 binnen. Afzender was een zekere Klaus Larssen, van het Deense Atos, een bedrijf waar eerder al zaken mee waren gedaan.

Veel vragen werden dan ook niet gesteld. Maar die rezen al snel nadat op 17 november een koerier 157 MacBooks – meer konden op dat moment niet geleverd worden door Lab9 – was komen ophalen en de bestelbon niet ingevuld bleek. Navraag bij Atos leerde dat daar vroeger wel een Klaus Larssen had gewerkt, maar dat er helemaal geen bestelling van 159 MacBooks was gebeurd. Opgelicht dus, en 157 laptops spoorloos. Een gelijkaardig scenario speelde zich ook af bij een bedrijf uit Deerlijk, waar 21 schermen verdwenen.

Koerier

Twee computers doken op bij Joseph A. (75) uit Doornik, de man die ervan verdacht wordt de bestelling als koerier te hebben opgehaald. Maar hij ontkent. “Een blanke man van zo’n 55 jaar oud”, zo omschreef de werknemer van Lab9 de koerier. “Schattingen zijn altijd moeilijk, maar je 20 jaar vergissen is wel veel”, vond advocaat Jan Leysen.

“En die werknemer vermeldde niet dat de koerier Franstalig was terwijl mijn cliënt dat wel is. Bovendien heeft hij geen motief, want geen financiële moeilijkheden.” Hij kreeg toch 12 maanden cel en een boete van 1.200 euro. Enkel de periode van voorhechtenis is effectief.

Ivoorkust

Na telefonieonderzoek en huiszoekingen kreeg het gerecht drie verdachten van Afrikaanse origine uit de Brusselse regio in het vizier. Ze worden ervan verdacht identiteiten te hebben geronseld om later te misbruiken voor het openen van bankrekeningen, bestelwagens te huren, kredieten en kredietkaarten aan te vragen, gestolen wagens naar Ivoorkust te verschepen…

Elitchi M. (48) gaf toe chauffeur te zijn geweest. “Maar hij wist niet waar het om draaide”, aldus zijn advocaat. Hij zit al sinds 2 juni 2022 in de cel en moest vanuit Duitsland overgeleverd worden. Hij kreeg 30 maanden effectieve celstraf en een boete van 2.000 euro. 12.000 euro is verbeurd verklaard.

Edouard G. (39) uit Vorst vroeg en kreeg de vrijspraak. “Hij had een winkeltje met koerierdienst en zorgde voor geldtransfers”, aldus advocate Nadia Lorenzetti. “Hij wordt aan een Frans nummer gelinkt dat opdrachten zou hebben gegeven, maar dat nummer is niet van hem. Door de huiszoeking was het vertrouwen in zijn winkeltje weg en moest hij noodgedwongen sluiten.”

Financiële problemen

Enkel Dje Z. (46) uit Schaarbeek gaf zijn betrokkenheid toe. Hij verblijft al sinds 31 maart 2023 in de cel. “Hij was niet het brein, maar deed wel hand- en spandiensten”, gaf advocaat Stijn Roels toe. “Hij zat in de financiële problemen.”

Hij kreeg met 4 jaar effectieve celstraf en 2.000 euro boete de zwaarste straf. 50.000 euro is verbeurd verklaard. Aan Lab9 moet een schadevergoeding van 342.000 euro betaald worden, aan het bedrijf uit Deerlijk 35.000 euro.

(LSi)

The post Afrikaanse oplichtersbende verduistert 157 MacBooks van Lab9 in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen

Op de gemeenteraadszitting van maandag 24 juni werd er een nieuwe algemeen directeur aangesteld. De 51-jarige Heidi Malengier zal vanaf 1 oktober aan haar nieuwe job beginnen. Nu is ze nog directeur van de groendienst bij de Provincie West-Vlaanderen.
The post Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig bankdirecteur (47) van BNP Paribas Fortis in Oostende die klanten 3 miljoen euro armer maakte, moet groot deel terugbetalen

Bijna 11 jaar na de arrestatie van bankdirecteur Yves B. (47) uit Jabbeke is er voor het hof van beroep in Gent een punt gezet achter de ophefmakende zaak. Gesterkt door zijn vlekkeloze reputatie overtuigde hij jarenlang rijke klanten om hun geld te beleggen bij zijn vriend en kompaan Michel D. Hij beloofde hen woekerwinsten, maar stak het geld in

Lees meer »

35ste editie van Grensrock succesvol van start

En ze zijn vertrokken! Onder een stralende zon wist het Park Ter Walle in Menen zich te vullen, voor de eerste avond van Grensrock. De combinatie van het weer en een ijzersterke affiche, wist zowel vriend als vijand te overtuigen. Het volledige terrein stond in geen tijd bomvol.
The post 35ste editie van Grensrock succesvol van start appeared first

Lees meer »

Hij was haar grote jeugdliefde, maar hun relatie liep toch op de klippen: het liefdesparcours van Julia van K3 en haar ex Ben

“Na zo’n romantisch gebaar moeten we wel bij elkaar blijven.” Zo’n 2,5 jaar geleden verraste Ben ‘zijn’ Julia nog met een grote ruiker rozen op haar allereerste K3-show. Inmiddels is gebleken dat de twee niet langer een koppel vormen. Afgelopen weekend bevestigde de K3-zangeres op de première van ‘Sneeuwwitje’ dat ze al een half jaar single is. Een overzicht van

Lees meer »

Dit is Oliver, de nieuwe vriend van ‘Temptation’ Megan: “Dit is zijn eerste relatie, maar hij is op alle vlakken perfect”

“Wat ik nu voel: dat heb ik écht nog nooit eerder meegemaakt.” Wie er nog aan twijfelde: Megan Desaever is verliefd. De realityster uit ‘Temptation Island’ en ‘Ex on the Beach: Double Dutch’ verloor haar hart aan Oliver, die ze leerde kennen op vakantie op Ibiza. In dit interview vertelt de Belgische beauty hoe die ontmoeting tot stand kwam, wat

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Russisch regeringsvliegtuig onderweg naar VS – “Zelensky komt naar EU-top in Brussel”

Er is een Russisch regeringsvliegtuig onderweg naar luchthaven JFK in New York. Het doel van de trip is niet bekend. Opmerkelijk: na de Russische dreigementen tegen Washington die volgden op de Oekraïense raketaanval op de havenstad Sebastopol afgelopen weekend, hebben de Amerikaanse en de Russische ministers van Defensie gisteren voor het eerst sinds maart vorig jaar met elkaar gesproken. Lees

Lees meer »

Provincie en Vlaams Agentschap bakkeleien over materiaalkeuze voor heraanleg onveilige Brugse straat waar al fietser overleed

Het dubbelrichtingsfietspad in de Guido Gezellelaan in Brugge is onveilig. In september 2023 overleed een fietser na botsing met een andere tweewieler. Een veiliger oplossing is voorlopig niet in zicht, want het provinciebestuur en het Vlaams Agentschap voor Onroerend erfgoed bekvechten over het te gebruiken materiaal voor de aanleg van een fietsstraat.
The post Provincie en Vlaams Agentschap bakkeleien

Lees meer »