Aadil Diwan Ali en de Kortrijk Warriors zetten cricket in de kijker in VRT1-programma ‘Goed Gespeeld’: “Vrij makkelijk om aan te leren”

Voor Aadil Diwan Ali (33) heeft de sport cricket weinig geheimen meer. Onlangs schitterde hij nog in het VRT 1-programma ‘Goed Gespeeld’, waarin hij samen met zijn neef Zeshan cricket in de kijker plaatste. Aadil woont in Kuurne maar richtte in 2020 samen met zijn neef Addnaan het cricketteam Kortrijk Warriors op. Inmiddels is er al een mannen- en vrouwenploeg en twee jeugdploegen.

Aadil Diwan Ali heeft een duidelijk doel: cricket op de kaart zetten. Aadil, die in het dagelijks leven IT-analist is, maakte al van jongs af aan kennis met het balspel via zijn twee ooms, die het spel leerden in hun thuisland Pakistan. Toch moeten we het ontstaan van cricket dichter bij huis zoeken. “Cricket is eigenlijk een balspel dat ontstaan is in Zuid-West-Vlaanderen”, vertelt Aadil.

“We willen onze club voor iedereen toegankelijk maken, zonder onderscheid van afkomst, rang of stand”

“Het waren West-Vlaamse wevers en textielarbeiders die het in de 14de of 15de eeuw meenamen naar Engeland, waar ze gingen werken. Van daaruit werd de sport door de Engelsen verder verspreid naar hun kolonies, waardoor cricket wereldwijd een populaire sport werd. Wie denkt dat de sport bij ons uitstierf na die oversteek naar Engeland, heeft het mis. In België tellen we momenteel rond de 75 competitieve cricketploegen, waaronder de Kortrijk Warriors, een team dat ik in 2020 samen met mijn neef Addnaan heb opgericht.”

Toegankelijke club

“We willen onze club voor iedereen toegankelijk maken, zonder onderscheid van afkomst, rang of stand”, gaat Aadil verder. “Momenteel hebben de Kortrijk Warriors zo’n 100 leden. Via onze jeugdwerking proberen we jongeren van straat te houden en hen waarden bij te brengen.”

“Onze mannenploeg staat genoteerd in de vierde klasse. Vooral het oprichten van een cricketteam voor dames was een grote uitdaging, gezien vrouwen met een allochtone achtergrond niet snel de stap durven zetten om toe te treden tot een sportclub. Toch zijn we erin geslaagd ook deze missie tot een goed einde te brengen. Zes dames uit onze vrouwenploeg zijn zelfs actief bij de nationale damescricketploeg. De sport is vrij gemakkelijk aan te leren en we zien ons ledenaantal jaar na jaar groeien. Wekelijks zijn er twee trainingen, die echter alleen doorgaan bij mooi weer, omdat ons materiaal weergevoelig is.”

‘Goed Gespeeld’

Cricket is goed ingeburgerd in de familie van Aadil, ook zijn twee zussen beoefenen de sport. Cricket is een balsport waarbij twee ploegen van elf spelers om beurt gooien (bowlen) en slaan (batten) met een houten cricketbat. Het team dat aan slag is, scoort door heen en weer te lopen over de middenzone van het speelveld, de cricketpitch, terwijl de bal in spel is. Het team met de meeste runs (punten) wint de match. De grootste cricketploegen in West-Vlaanderen vinden we terug in Brugge, Oostende en Kortrijk.

“Ik heb aan mijn deelname aan het programma ‘Goed Gespeeld echt leuke herinneringen overgehouden”

“Cricket is, na voetbal, de populairste sport ter wereld, maar toch blijft het in Europa onbekend en onbemind”, vervolgt Aadil, die een tijdlang deel uitmaakte van de Ostend Exiles. “Met mijn deelname aan het VRT 1-programma Goed Gespeeld wilde ik daar verandering in brengen en cricket in de kijker plaatsen. In het programma nemen vier duo’s het tegen elkaar op met als inzet een cheque van 2.500 euro voor sportmateriaal. Elk deelnemend sportduo beoefent een andere sport. Zo was er in de uitzending waaraan ik deelnam aandacht voor cricket, schermen, rugby en ultimate frisbee. Aan de laatste twee sporten heb ik helaas niet zulke goede herinneringen overgehouden. Bij het spelen van rugby kneusde ik een vinger en bij het beoefenen van ultimate frisbee scheurde ik mijn ligamenten. Desondanks heb ik aan mijn deelname aan het programma leuke herinneringen overgehouden. Ik vind het jammer dat we bij het schermen het onderspit moesten delven, anders hadden we het maximaal aantal punten behaald. Inmiddels zijn de opgelopen blessures al vergeten, hoor”, lacht Aadil. “De hoofdprijs konden we echter wel meenemen richting Kortrijk, wat een welgekomen geschenk was voor onze club.”

Wie interesse heeft in cricket, kan terecht op de Facebookpagina van de Kortrijk Warriors.

The post Aadil Diwan Ali en de Kortrijk Warriors zetten cricket in de kijker in VRT1-programma ‘Goed Gespeeld’: “Vrij makkelijk om aan te leren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »

Goedkopere tickets voor Kapermolen in Hasselt worden door buurgemeenten niet overal goed onthaald

De stad Hasselt heeft aan de omliggende gemeenten voorgesteld om de toegangsprijzen voor hun inwoners voor Kapermolen te verlagen. De gemeenten moeten wel zelf het verschil bijleggen. Sinds mei moeten bezoekers van buiten de stad 3 keer zoveel betalen voor een ticket. Zonhoven, Herk-de-Stad en Halen zijn niet gelukkig met het voorstel. “Hasselt krijgt als centrumstad middelen uit het gemeentefonds

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Gemeentebestuur installeert 6 ANPR-camera’s in Westende

Net zoals in Middelkerke regelen enkele ANPR-camera’s binnenkort de mobiliteit en toegang tot de Westendse zeedijk. Als de nutswerken afgerond zijn, installeert het gemeentebestuur er 6 exemplaren ter hoogte van de Oceaanlaan, De Kwinte, de Flandrialaan, de Arendlaan, het Rauschenbergplein/Priorijlaan en de Mezenlaan. De zeedijk is met gemotoriseerd vervoer altijd toegankelijk tussen 6 en 10
The post Gemeentebestuur installeert

Lees meer »