3,5 euro voor een pintje en amper een snack onder de 10 euro: overleven op een festivalweide is niet goedkoop

Wie deze zomer één of meerdere festivals bezoekt, heeft maar beter een spaarpotje aangelegd het afgelopen jaar. Naast de steeds duurder wordende tickets wordt ook eten en drinken op de festivalweide stilaan een luxueuze uitgave die niet voor iedereen even evident is. Van gemiddeld 3,5 euro voor een (hopelijk frisse) cola tot 13 euro voor een potje pasta. Cateraar Guy Verkindere ziet het met lede ogen aan: “Festivalorganisatoren willen dure namen op hun affiche, en dat geld moet ergens vandaan gehaald worden hé”

Naast stevige DJ-setjes en uitstekende liveoptredens is ook de totaalbeleving belangrijk op een muziekfestival. Vooral tijdens meerdaagse evenementen hopen bezoekers doorgaans op een gevarieerd aanbod op vlak van eten en drank. Voor een democratische prijs, als het dan ook nog even kan. Daar wringt de laatste jaren het schoentje.

In West-Vlaanderen vinden deze zomer maar liefst 48 festivals plaats. Hoeveel budget je moet rekenen om daar te overleven varieert sterk. Zo betaal je op Moen Feest – waar Eurovisiekandidaat Joost Klein zal optreden – en Campo Solar slechts 3 euro voor een gewoon pintje of een frisdrank. Maar op Ostend Beach is dat bijvoorbeeld al 3,8 euro. Na tien drankjes begint dat verschil al serieus te tellen. Vooraf drankbonnetjes kopen kan vaak voordelig uitdraaien, op Dranouter Festival kun je dan weer wat centen terugwinnen door lege bekers te verzamelen en in te leveren.

Om de honger te stillen heb je als festivalganger heel wat foodopties, maar goedkoop kom je er zelden van af. De prijs voor een pak frieten met saus ligt bij de bevraagde organisatoren tussen de 5,5 en 7 euro. Een potje pasta heb je al voor 8 euro maar kan oplopen tot een stevige 13 euro. Wat met het lunchaanbod? Een gewoon smoske is duidelijk niet zo populair (meer), en voor een warm broodje met beenham of een croque monsieur moet je al snel 7 à 8 euro neertellen.

De meeste festivals werken tegenwoordig niet enkel met de klassieke fastfoodkramen samen, maar verwelkomen ook heel wat foodtrucks op de weide. Die kraampjes serveren doorgaans meer kwaliteit, maar daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan vast. En sinds dit jaar moet dat prijskaartje ook glashelder zijn: de FOD Economie heeft een tijdje geleden beslist dat elk festival die met een eigen munteenheid werkt telkens de waarde in euro duidelijk bij de prijs van een item plaatst.

Hoge commissie

Ook de uitbaters van al die kraampjes vinden het niet fijn om dergelijke bedragen op hun prijslijst te moeten schrijven, maar zij staan naar eigen zeggen met hun rug tegen de muur. “Eerst en vooral is er de inflatie, iedereen merkt zelf ook wel dat een supermarktkar een pak duurder is dan pakweg vijf jaar geleden. Maar los daarvan heb ik de indruk dat organisatoren van festivals een grotere hap uit onze verkoop willen”, klinkt het de zaakvoerder van Catering Verkindere uit Izegem, dat al 65 jaar actief is in de sector. “Wij willen een bepaald bedrag verdienen aan onze producten, om onze vaste kosten mee te betalen – zoals standgeld, vervoer, personeel, wagenpark, foodcost… – maar ook om een beetje winst te maken natuurlijk. Maar tegenwoordig loopt de commissie die de festivalorganisatoren willen innen per verkocht product stevig op. Vroeger ging dat over 20 procent van de verkoopprijs, nu is dat soms al 55 procent. Tja, dan kunnen wij niet anders dan onze prijzen op te trekken.”

“Festivalgangers gaan misschien even klagen, maar ze zullen het toch blijven betalen hoor”

Guy Verkindere merkt dat het verschil groot wordt. Tijdens voetbalmatchen – waar de organisatie ook een deel van de opbrengst opeist – verkoopt hij zijn hamburgers voor 5,5 euro per stuk. Op een festival moet hij daar twee euro meer voor vragen, om evenveel over te houden. “Om die reden sta ik nog maar op een handvol festivals, vooral in West-Vlaanderen. Het is gewoon niet rendabel genoeg meer. Maar goed, die organisaties moeten natuurlijk ook hoge bedragen ophoesten om grote artiesten en groepen op hun affiche te krijgen. En de bezoekers klagen misschien even, maar uiteindelijk gaan ze het toch allemaal betalen hoor. De ticketverkopen starten met een reden zo vroeg in het jaar, jongeren krijgen zo de kans om al flink te sparen of vragen een bijdrage aan hun (groot)ouders als kerstcadeau om hun festivalavonturen te bekostigen.”

The post 3,5 euro voor een pintje en amper een snack onder de 10 euro: overleven op een festivalweide is niet goedkoop is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eddie Murphy werkt nu al aan ‘Beverly Hills Cop 5′

Hoofdrolspeler Eddie Murphy en producent Jerry Bruckheimer werken al aan een vijfde deel in de succesvolle Beverly Hills Cop-serie. Dat melden zij beiden in gesprek met ‘Variety’. Het vierde deel in de reeks, ‘Axe F’, is vanaf 3 juli op Netflix te zien.

Lees meer »

10 jaar na uitroeping kalifaat: “IS is niet verdwenen, maar getransformeerd tot een ander soort organisatie”

Het is exact 10 jaar geleden dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat, een kalifaat uitriep in Syrië en Noord-Irak. Bijna 5 jaar later werd het laatste bolwerk van het kalifaat veroverd, maar betekende dat ook het einde van de terreur? Wat blijft er vandaag van de terreurgroep over en waarvoor moeten we opletten? Annelies Pauwels van het

Lees meer »

OC De Vonke in Heule pakt uit met kinderfestival ‘Boink4’

Op zaterdag 29 juni kunnen de kinderen terug ‘boinken’. Na drie succesvolle jaren organiseert de OC-raad van het ontmoetingscentrum De Vonke voor de vierde maal het springkastelenfestival Boink. Liefst 22 springkastelen in al zijn vormen palmen de Heulse Kasteelstraat, het evenementenplein en een deel van het park in. “Het blijft een goed concept dat we blijven behouden”, zegt Nic Cattebeke

Lees meer »

Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld: “Het wordt veel meer dan een bib”

Het voorlopige, eerste ontwerp voor de nieuwe bibliotheek en het dagverzorgingscentrum werd bekendgemaakt. Voor de bibliotheek werd rekening gehouden met de input van het huidige personeel en de leden van de bibraad. De uitbreiding van het wzc omvat 20 woonzorgkamers, de nieuwbouw van een centrum voor dagverzorging en zeven assistentieflats.
The post Voorlopig ontwerp nieuwe bib en dagverzorgingscentrum voorgesteld:

Lees meer »

Producent van ‘Pirates of the Caribbean’ geeft update over de toekomst van de films: “Er zijn twee scripts in de maak”

Goed nieuws voor fans van ‘Pirates of the Caribbean’. Er zijn momenteel namelijk niet één, maar wel twee nieuwe scripts in de maak. Dat heeft Jerry Bruckheimer (80), producent van de films, laten weten in een interview met ‘Collider’. Volgens Bruckheimer is de kans ook groot dat de films in kwestie er effectief zullen komen, want ook Disney zelf blijkt

Lees meer »

Reynders dreigt naast Europese topfunctie te grijpen: MR-politicus pas derde in eerste ronde

Belgisch Eurocommissaris Didier Reynders (MR) dreigt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Tijdens de eerste ronde van de plenaire vergadering strandde hij op de laatste plek met 70 stemmen. De voormalige Zwitserse president Alain Berset kreeg 92 stemmen achter zijn naam. Om 19.30 uur is er

Lees meer »

Mobiele camera en politiepatrouilles in Sportpark Kuurne leveren al meteen resultaten op en worden verdergezet

De afgelopen weken was het Sportpark in Kuurne, samen met de vele inwoners die er komen sporten, ontspannen en werken, heel regelmatig het slachtoffer van een kleine groep, vaak heel jonge, amokmakers. Zij bezondigden zich aan allerlei vormen van overlast en criminaliteit: vandalisme, graffiti, intimidatie, drugs, lawaai, sluikstorten, … De gemeente Kuurne en de politiezone Vlas stellen een nultolerantie in

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »