Voormalig ICT’er van Brugse AZ Sint-Jan naar rechter voor hacken computers vrouwelijke collega’s

Een 42-jarige man uit Zedelgem die lange tijd als ICT’er werkte in het Brugse AZ Sint-Jan moet voor de strafrechter verschijnen, onder andere omdat hij de computers van zijn vrouwelijke collega’s hackte ‘om leuke privéfoto’s’ te kunnen stelen, wat deze krant vorige week aan het licht bracht. Dat heeft de raadkamer in Veurne vandaag beslist. De man verschijnt wellicht in het najaar voor de strafrechter. “Wij stellen ons burgerlijke partij want ons vertrouwen is enorm geschonden”, zegt directeur Hans Rigauts van het AZ.

De 42-jarige ICT’er C.P. uit Zedelgem werd op 20 december 2021 op staande voet ontslagen door het ziekenhuis. Twee weken voordien had een vrouwelijke collega aan de alarmbel getrokken omdat ze zich hoe een extern iemand toegang had gekregen tot haar werkcomputer. De vrouw verwittigde haar bazen en die openden een intern onderzoek.

Al gauw kwam ICT’er C.P. in beeld. Uit dat snelle onderzoek bleek al gauw dat er veel meer aan de hand was. Het AZ diende klacht in en stuurde een mail rond naar alle collega’s om dringend hun wachtwoorden te veranderen. Na een huiszoeking werd C.P. Gearresteerd en aangehouden. Het bleek dat hij via hacking zich toegang verschafte tot mogelijk enkele honderden werkcomputers van collega’s en daar specifiek op zoek ging naar leuke ‘pikante’ foto’s van vrouwen, om die naar zijn eigen computer over te zetten. Die voorzag hij dan van commentaar.

Vertrouwen geschonden

Na drie jaar onderzoek besliste de raadkamer in Veurne vandaag om C.P. voor de rechter brengen voor een waslijst aan feiten, onder andere externe en interne hacking, valsheid in informatica en misbruik in vertrouwen. Daar riskeert hij een geldboete en effectieve celstraf voor.

“Mijn cliënt is inderdaad doorverwezen en mogelijk in het najaar zal hij voor de rechter staan”, zegt zijn advocaat Bart Bleyaert. “We zullen onze verdediging daar voeren en de nodige accenten leggen.”

Op dit moment is enkel het Brugse AZ Sint-Jan burgerlijke partij. “Het is pijnlijk voor ons ziekenhuis dat iemand met zo’n functie het vertrouwen geschonden heeft. We zijn wel opgelucht dat het gerecht deze zaak heel ernstig nam en wachten nu het verdere verloop af”, stelt directeur Hans Rigauts. (JH)

The post Voormalig ICT’er van Brugse AZ Sint-Jan naar rechter voor hacken computers vrouwelijke collega’s is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het eerste grote gesprek met juwelier die overvaller doodschoot en nu vrijgesproken werd: “Ik dacht aan opgeven. Maar de mensen zeiden dat ik dat niet mocht pikken”

Meer dan zes jaar heeft hij er op moeten wachten, maar juwelier Filip Moens (56) uit Oostakker is over de hele lijn vrijgesproken voor het doodschieten van een vluchtende overvaller. “Toch is er geen enkele reden om feest te vieren”, zegt Moens in een uitgebreid gesprek aan HLN. “Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Lees meer »

Protesten in Kenia draaien uit op chaos, geweld en plunderingen

Na eerdere vreedzame protesten tegen fiscale plannen van de regering is de situatie dinsdag in Kenia ontspoord. Volgens diverse ngo’s vielen minstens vijf doden – andere bronnen maken gewag van acht doden – en een dertigtal anderen raakten gewond nadat de politie manifestanten onder vuur nam. Er zou zowel met rubberen kogels als met scherp zijn geschoten. De voorbije 24

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

“Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans”: Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin’ Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de

Lees meer »

Taboe sneuvelt: federale regering gaat asielzoekers tijdelijk in vijf Brusselse hotels opvangen

Jarenlang was het ‘een rode lijn’ voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: geen hotelplaatsen voor asielzoekers. Maar omdat anders 728 vrouwen en kinderen op straat moeten slapen, regelt federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) nu toch hotelbedden voor hen. Dat staat te lezen in haar nota aan de ministerraad, die HLN kon inkijken. Welk prijskaartje hangt aan deze

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld”

Een 23-jarige jonge moeder uit Oudenburg staat voor de strafrechter omdat ze haar vier maanden oude dochtertje een hersenletsel schudde. Het gaat om een geval van shaken baby. De zaak is bijzonder schrijnend, blijkt uit het feit dat L.D. zelf haar jeugd doorbracht in instellingen. “Ze leerden met tot tien te tellen als ik gefrustreerd was. Dat heb ik toen

Lees meer »

Kort ziekteverzuim gemeentepersoneel blijft stijgen: “Dubbel zo slecht als gemiddelde”

Dat het kort verzuim zo hoog is in Langemark-Poelkapelle, komt onder meer door woonzorgcentrum De Boomgaard. Dat antwoordde burgemeester Dominique Cool (N-VA) nadat Brecht Bogaert (CD&V) op de gemeenteraad wees op de stijgende cijfers van de afgelopen drie jaar.
The post Kort ziekteverzuim gemeentepersoneel blijft stijgen: “Dubbel zo slecht als gemiddelde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jocelyn (12) aangerand en vermoord door twee illegale migranten: gevoelige zaak zet debat tussen Biden en Trump op scherp

In de Verenigde Staten wordt vol afgrijzen gereageerd op de tragische dood van een twaalfjarig meisje. Jocelyn Nungaray werd vorige week zondag aangerand en vermoord door twee Venezolaanse migranten die illegaal in het land gekomen waren. De gevoelige zaak zet het eerste verkiezingsdebat tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump op scherp. “Die monsters hadden hier nooit mogen zijn”,

Lees meer »

Hoe verlopen de Franse parlementsverkiezingen vandaag?

Frankrijk trekt vandaag naar de stembus voor de eerste ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen. Drie grote blokken strijden in de hoop om na de tweede ronde het land te leiden: Rassemblement National (uiterst rechts), Nouveau Front Populaire (links en uiterst links) en daartussenin Ensemble van president Macron.

Lees meer »

Vier maanden na huwelijksfeest verwachten Kristel en Regi eerste kindje samen: “Ik sta ervan versteld hoeveel sneller mijn buik nu groeit”

In een post over hun ‘MINI’ sunbreak kondigden Regi en Kristel dinsdag aan dat ze samen een eerste kindje verwachten. Regi’s – nog altijd kersverse – echtgenote reageert vanuit Spanje op het heuglijke nieuws: “Regi is in volle overtuiging dat het een jongen wordt, maar weet niet goed hoe hij met jongens moet omgaan.”

Lees meer »