Tekening van Klaas Verplancke siert opnieuw de cover van The New Yorker

De Zwevegemse illustrator Klaas Verplancke kreeg op vrijdag 21 juni een origineel en leuk cadeau voor zijn zestigste verjaardag: de hoofdredacteur van The New Yorker meldde hem dat zijn tekening ‘Chilling’ in juli op de cover van dit gerenommeerde Amerikaanse kunstmagazine zal prijken. Het is de tweede keer dit jaar dat deze eer de West-Vlaamse tekenaar te beurt valt.

Op 25 maart al sierde een tekening van Klaas Verplancke de cover van The New Yorker. In juli doet hij het opnieuw. Hoewel hij jaren geleden uitweek naar Antwerpen, mogen we Klaas Verplancke een volbloed West-Vlaming noemen: hij is geboren in Zwevegem, groeide op in Kortrijk en bracht het merendeel van zijn professionele carrière door in Brugge.

Selecte pool

Klaas Verplancke behoort tot de selecte pool van illustratoren die hun tekeningen mogen opsturen naar The New Yorker. Maar dat is geen garantie dat hun creaties gepubliceerd worden, de hoofdredactie van dit Amerikaans kunstmagazine is streng en werkt maandelijks rond een thema.

“Er was een boekenspecial gepland voor de zomer”, vertelt Klaas Verplancke. “Voortbordurend op het thema ‘summer reading’ had ik een tekening gemaakt van een man die zijn boeken bewaart in zijn koelkast en met zijn benen in de frigo een boek aan het lezen was.”

Hittegolf

“Onverwachts kreeg ik een mail dat The New Yorker die tekening wou gebruiken voor haar cover van juli. New York kampt momenteel met een hittegolf, de tekening met verwijzingen naar klimaatverandering paste in de ogen van de hoofdredactie perfect.”

“Of het zo uitzonderlijk dat een illustrator twee keer in hetzelfde jaar de cover haalt? Voor Amerikaanse collega’s niet, voor een Europeaan wel. Al hebben twee andere West-Vlamingen, met name Benoit van Innis en Ever Meulen ook al meerdere keren – veel vaker dan ik – de cover gehaald. Deze zomer zal het niet meer lukken.”

“Ik sprokkel ideeën voor de wintermaanden. Het is fijn dat ik de juiste toon gevonden heb en een goede communicatie onderhoud met de redactie van The New Yorker. Drie covers op één jaar zou wel een heel straffe prestatie zijn”, knipoogt Klaas Verplancke.

Prentenboek

Zijn eerstvolgend project is het prentenboek ‘Rosa, de heel heel dappere zalm’, dat in september bij uitgeverij Querido verschijnt. “Het is een verhaal over moed en tegen de stroom in zwemmen, over reizen en niet bang zijn voor het onbekende”, zegt de auteur.

The post Tekening van Klaas Verplancke siert opnieuw de cover van The New Yorker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Vanavond de derde match van de Rode Duivels op het EK. En ze weten wat hen te doen staat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Oude zakenrelatie over verdachte van Tenerife-moord: “Geen van zijn horecazaken draaide naar behoren. Ik heb hem nooit vertrouwd”

“Geen van zijn horecazaken op Tenerife draaide naar behoren. Ik heb hem nooit vertrouwd.” Vlaming Vincent Vandenvelde, al jaren werkzaam op Tenerife, leverde een tijdlang Belgische bieren aan de restaurants van P.A. (44), maar had er nooit een goed gevoel bij. Samen met zijn zoon wordt hij verdacht van de moord op de Belgische Marc Olbrechts (71) en Laura Trappeniers

Lees meer »

Klimteam Brandweer Westhoek oefent op kerktoren

De inwoners van Lo zullen zondag misschien vreemd hebben opgekeken toen ze plots beweging zagen bovenaan de kerktoren van de Sint-Pieterskerk. Het was echter geen waaghalzerij zoals onlangs in Antwerpen, maar een geplande oefening van het RED-team of klimteam van Brandweer Westhoek
The post Klimteam Brandweer Westhoek oefent op kerktoren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meester Henk neemt na 40 jaar afscheid van basisschool Immaculata in Sint-Michiels: “Geen enkele dag met tegenzin naar school gegaan”

Jabbekenaar Henk D’hiet (61) is aan zijn laatste dagen bezig als meester van het zesde leerjaar van basisschool Immaculata in Sint-Michiels. Hij kon in januari al met pensioen gaan, maar koos ervoor om het schooljaar uit te doen, zodat hij samen met zijn leerlingen de deur achter zich kan dichttrekken. “Ik was pas 19 toen ik voor de klas stond.”<br

Lees meer »

Kregen natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? “Als Europa vindt van wel, moeten ze mogelijk miljoenenbedrag terugbetalen”

Kregen 3 natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? Een vzw die de belangen van grondbezitters verdedigt, denkt alvast van wel en diende daarom een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de vzw gebruiken de natuurverenigingen het geld ook om zelf geld te verdienen. De natuurverenigingen reageren dat ze het geld enkel gebruiken om aan natuurbeheer te doen.

Lees meer »

Urenlang geen luchtverkeer in Genève door overstromingen

Het luchtruim in de omgeving van de Zwitserse stad Genève is woensdagochtend vroeg heropend na een sluiting van ruim twee uur. De Zwitserse luchtvaartnavigatiedienst in Genève, Skyguide, was overgegaan tot een tijdelijke sluiting nadat een zware onweersbui dinsdagavond overstromingen in de kelder van het controlecentrum van Skyguide had veroorzaakt.

Lees meer »

Brussels drugsnetwerk met banden in Marseille opgerold

Na meer dan tien huiszoekingen in België en Frankrijk zijn twaalf grote jongens van de Brusselse en Marseillaanse drugswereld aangehouden. De arrestaties volgen op maanden drugsgeweld in de hoofdstad. “De organisatie wilde de Brusselse drugsmarkt in handen krijgen.”

Lees meer »