Rob Merchie (35) kijkt uit naar zijn derde Tour als verzorger van Remco Evenepoel: “Hij is eigenlijk ook maar een gewone mens”

Rob Merchie (36) uit Otegem begint dit weekend aan zijn derde Ronde van Frankrijk als verzorger bij Soudal-Quick-Step, de ploeg van Remco Evenepoel. “Als personeel zo’n evenement van dichtbij mogen meemaken, dat is heel speciaal”, vertelt de ex-jeugdwielrenner van KSV Deerlijk.

Merchie heeft zelf een verleden als jeugdwielrenner. “Omdat mijn neef al koerste, kreeg ik de smaak te pakken, als eerstejaarsnieuweling. Ik deed het niet slecht, maar was nu ook geen toptalent. Laat ons zeggen dat ik een subtopper was. (grijnst) Op mijn negentiende kreeg ik met hartproblemen af te rekenen. Die zijn nog even blijven aanslepen en uiteindelijk heb ik een jaar later beslist dat het welletjes geweest was.”

“We zullen in deze Tour elke dag scherp moeten zijn, zowel renners als personeel” – Rob Merchie

“Die profdroom zou toch nooit werkelijkheid worden, maar ik wilde wel graag in de koers actief blijven. Eerst ben ik bij KSV Deerlijk, de ploeg waar ik als jeugdrenner voor reed en ploegmaat van Sep Vanmarcke en Julien Vermote was, ploegleider van de nieuwelingen geworden. Daarna waagde ik mijn kans als verzorger bij Avia en kreeg ik een kans bij de belofteploeg van Lotto. Nog enkele jaren later mocht ik als freelancer mee met Quick-Step. Drie seizoenen lang heb ik dat gecombineerd met een job in het onderwijs. Al mijn weekends en al mijn vakanties gingen naar de koers, tot mijn vriendin zei dat het iets minder mocht worden. Het was gewoon te veel. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en ben ik voltijds bij mijn huidige ploeg beginnen werken. Met dank ook aan verzorger Kevin Verstaen, met wie ik bij de jeugd samen koerste. Hij werkte al bij Quick-Step en heeft op een bepaald moment gevraagd of ik erbij wilde komen.”

Met ijsbaden rijden

Merchie begint dit weekend aan zijn derde officiële Tour. “Al was ik er in 2021 ook al eens bij, maar toen moest ik vooral de anderen bijstaan waar nodig. Het voordeel is dat ik als een van de weinige personeelsleden met de bus en vrachtwagen kan rijden. Tijdens de Tour heb ik ook een aparte taak binnen de ploeg. Een normale verzorger doet vooral de bevoorrading, maar ik rijd met de ijsbaden rond. ‘s Ochtends help ik de andere verzorgers met drinkbussen klaarmaken, eten voor de staf bereiden en de auto’s in orde brengen. Daarna rijd ik door het hotel, waar ik ervoor zorg dat alles klaarstaat tegen het moment dat de renners na de finish arriveren. De kooktrucks klaarzetten, krispies en rice cakes maken, de ijsbaden klaarzetten,… En ‘s avonds masseer ik nog enkele renners.”

“Of er veel druk bij komt kijken? Laat ons hopen dat de media niet verwachten dat Remco sowieso geel zal pakken”

Op heel warme dagen, tijdens bergetappes of op dagen waarop er in hetzelfde hotel geslapen wordt, ziet het takenpakket van Merchie er anders uit. “Dan mag ik de ijsbaden laten staan en help ik de andere verzorgers met de bevoorrading. Het kan ook zijn dat ik met een eigen auto naar een extra punt rijd. Zeker op hete zomerdagen kan dat van nut zijn.”

Contact met Remco

Merchie trok de voorbije jaren vaak op met Remco Evenepoel. “Vorig jaar was ik erbij toen hij met een hoogtestage zowel de Giro als de Vuelta voorbereidde. Vorige maand was ik ook van de partij in de Sierra Nevada. Voor mij is het sowieso heel speciaal om naar de Tour te gaan, maar de voorbije jaren lag de focus op ritwinst en konden we wel eens tijd verliezen. Nu gaan we voor het klassement. Je voelt aan alles dat dit een heel andere benadering is. We moeten elke dag scherp zijn, zowel renners als personeel. Of er veel druk bij komt kijken? Laat ons hopen dat de media niet verwachten dat Remco sowieso geel zal pakken. Natuurlijk hopen wij dat ook, maar als we in de top vijf kunnen eindigen, zou dat al heel sterk zijn. We gaan er alles aan doen. Als personeel zoiets van dichtbij meemaken, dat is heel speciaal. Er zullen tijdens de Tour ook minder fijne dagen zijn, maar daar moeten we door. De ploeg hangt goed aan elkaar. We werken samen met enkele van de beste renners ter wereld, maar eigenlijk zijn Remco, Tim Merlier en co ook maar gewone mensen. Remco is een aangename kerel en Mikel Landa is dat ook. Ik kijk uit naar de komende weken.”

The post Rob Merchie (35) kijkt uit naar zijn derde Tour als verzorger van Remco Evenepoel: “Hij is eigenlijk ook maar een gewone mens” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brand in schietclub Kortrijk, zwembad Abdijkaai even ontruimd

Langs de Abdijkaai in Kortrijk is zondagmiddag brand uitgebroken bij schietclub KGK. Kort na de schiettraining ontstond plots vuur in de afzuigingsinstallatie van de club. Niemand raakte gewond bij het incident. Het naburige LAGO-zwembad werd wel kortstondig geëvacueerd.
The post Brand in schietclub Kortrijk, zwembad Abdijkaai even ontruimd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vliegtuigen van drugsbaron Sergio Roberto de Carvalho in beslag genomen

De Braziliaanse politie heeft bij invallen in zes deelstaten in het land voor miljoenen euro’s aan activa in beslag genomen bij de bende van drugsbaron Sergio Roberto de Carvalho (65), ook bekend als ‘de Braziliaanse Escobar’. Hij is een van de grootste drugshandelaars aller tijden en zit in België in de gevangenis. Ook in ons land was er een arrestatie.

Lees meer »

“Om Brahim op zijn gezicht te slaan, kwam ik met plezier terug”, maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Jakke baart kijkt uit naar duels tegen Apolloon Kortrijk Spurs en Izegem: “Wordt een onbeschrijfelijke ervaring”

Jakke Baart werd met HUBO Handbal Belgisch kampioen bij de U18. In de finale versloeg HUBO Visé met 32-36. De Desselgemnaar, die een hoofdrol opeiste, is ook geselecteerd voor het Europees Kampioenschap in Kosovo. “Dat wordt een beetje leven zoals de profs.”
The post Jakke baart kijkt uit naar duels tegen Apolloon Kortrijk Spurs en Izegem: “Wordt een onbeschrijfelijke

Lees meer »

Barcelona verbiedt tegen eind 2028 verhuur van appartementen aan toeristen

Barcelona, een van de grootste toeristische trekpleisters van Spanje, gaat de verhuur van vakantie-appartementen verbieden. Tegen eind 2028 moeten de meer dan 10.000 appartementen met een vergunning voor vakantieverhuur, die vergunning inleveren. Burgemeester Jaume Collboni neemt die drastische beslissing om woningen en appartementen betaalbaar te houden voor inwoners.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Ook Europees parket bekijkt dossier over mogelijk oneigenlijk gebruik Europees geld door Tom Vandendriessche (Vlaams Belang)

De Europese openbare aanklager (EPPO) bekijkt het dossier rond het mogelijk oneigenlijk gebruik van Europees geld door Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche. Volgens onze informatie zal EPPO naar alle waarschijnlijkheid een onderzoek starten. Medewerkers zouden met Europees geld betaald zijn om opdrachten voor Vlaams Belang uit te voeren die niets met Europa te maken hebben.

Lees meer »

Lichtere, scherpere en sterkere Remco Evenepoel is klaar voor zijn Tourdebuut: “Top vijf de ambitie, podium de grote droom”

Nog drie dagen en het is zover. Dan maakt Remco Evenepoel (24) zijn langverwachte debuut in de Tour de France. Met grenzeloze eerbied voor de grootste en belangrijkste koers ter wereld, vaak hard en meedogenloos. Maar ook met opgekrikt zelfvertrouwen sinds de Dauphiné, klaar voor de strijd. “Eén à anderhalve kilo lichter maakt al snel tien, vijftien watt winst en

Lees meer »

Oppositie en meerderheid trekken met gezamenlijke lijst naar de verkiezingen in Spiere-Helkijn

In Spiere-Helkijn gaan Lijst Burgemeester en TeAM+ een gezamenlijke lijst vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Lijst Burgemeester had bij de vorige verkiezingen de absolute meerderheid, met 6 van de 5 zetels. TeAM+ is de enige oppositiepartij. Als er zich geen andere partij aanmeldt, zullen er in principe geen verkiezingen zijn. Toch willen de betrokken politici dat de inwoners van

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »