Nieuw politiekantoor moet meer blauw op straat opleveren in Wingene: “We kunnen doeltreffender ingrijpen”

Het nieuwe politiekantoor Hille in Wingene zal bemand worden in twee fases: de wijkdienst staat gepland voor september, de interventiedienst voor het einde van het jaar. De bouw liet wat vertraging op door het kwakkelweer, maar vanaf nu hoopt de aannemer volgens schema te kunnen werken. “Als iedereen zijn plaats gevonden heeft, zal het politiekantoor Hille zo’n 35 manschappen tellen”, vertelt de Tieltse korpschef Filip Feraux.

Korpschef Feraux waagt zich niet meer aan een precieze timing wat betreft de start van het nieuwe politiekantoor, maar fase 1 in september en fase 2 in december zou een haalbare kaart moeten zijn. De wijkdienst zal bestaan uit een hoofdinspecteur, een assistent en 7 inspecteurs, waarvan er twee nog moeten aangeworven worden.

Daarna volgt de interventiedienst uit Ardooie, die zal bestaan uit 5 hoofdinspecteurs en 20 inspecteurs, onder leiding van commissaris Leen Van Daele. Zij haalde een master in de criminologie en volgde een opleiding als commissaris bij de Nationale Politieacademie.

“De interventiedienst houdt zich bezig met alle 101-oproepen, die kunnen variëren van ondergelopen kelders over gezinsconflicten tot en met drugsgerelateerde problemen”, aldus Feraux. “Informatiegestuurde patrouilles maken doeltreffender ingrijpen mogelijk.”

Open bureaus

Wat mogen de inwoners van het nieuwe politiekantoor verwachten? “Alvast een betere service”, replikeert Feraux. “De onthaaluren worden uitgebreid, de onthaalruimte zal comfortabeler ogen, de onthaalbediende wordt eveneens gespecialiseerd opgeleid om mensen zo doeltreffend mogelijk te helpen. Functionele open bureaus zullen de werking tussen wijk- en interventiedienst verbeteren.”

“Bij een ‘scramble’ (noodsituatie, red.) zijn we inzetbaar tot in Oostende. De wijkdienst in Ruiselede blijft bemand door twee agenten. We zullen permanent beschikken over twee interventieploegen, voor Tielt en Wingene, piekploegen bij uitzonderlijke drukte, een inzetbare extra ploeg op vrijdag- en zaterdagnacht en twee bijkomende agenten op moto. Dit zou moeten zorgen voor meer blauw op straat.”

Duurzame oplossingen

Het nieuwe gebouw belooft ook veiliger en betere werkomstandigheden voor de agenten zelf. “Dat klopt”, stelt Feraux. “Criminelen kunnen veiliger opgevangen worden, er is een beter overzicht van alle beschikbare wapens en kogelvrije vesten, er is een speciaal lokaal voor overleg met de advocaat, er kunnen hier vingerafdrukken genomen worden – voordien moest men daarvoor van Ardooie naar Tielt – en er zijn doorgangscellen beschikbaar.”

“Er komt volledig nieuw en op hoogte verstelbaar meubilair en een polyvalente ruimte dient voor vergaderingen en trainingen. In de planning is ook gelet op duurzaamheid door de plaatsing van zonnepanelen, geothermie en de geleidelijke inzet van meer elektrische politievoertuigen. Er kan zelfs stroom gedeeld worden met andere politiediensten.”

Bezoekersparking

Het enige vraagteken blijft de geplande bezoekersparking. Die kan slechts aangelegd worden nadat het oude politiegebouw gesloopt is. Dat zou nog wel even kunnen duren. “We hopen natuurlijk zo snel mogelijk”, besluit een optimistische korpschef Feraux. Het nieuwe politiekantoor op de Hille ligt vlakbij enkele belangrijke verkeersaders. Dat zou vlottere interventies zeker moeten mogelijk maken. Het hele project wordt geraamd op 3,3 miljoen euro. De eerste plannen voor een nieuw politiekantoor werden al geschetst in… 2012.

The post Nieuw politiekantoor moet meer blauw op straat opleveren in Wingene: “We kunnen doeltreffender ingrijpen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB donderdag heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »

Vuurwerk vanop jacht veroorzaakt nieuwe bosbrand in Griekenland: 13 mensen opgepakt

Griekenland wordt geteisterd door een reeks branden in het hele land. Volgens de brandweer zijn veel van die branden een gevolg van de roekeloosheid van mensen, die ondanks voortdurende waarschuwingen toch vuurtjes maken. Zaterdagavond waren het de passagiers van een jacht die vuurwerk afstaken voor de kust van het eiland Hydra. De Griekse politie heeft ondertussen dertien mensen opgepakt.

Lees meer »

“De Rode Duivels toonden zich een stelletje angsthazen”

De Rode Duivels hebben zich geplaatst voor de 1/8ste finales op het EK, maar sprake van een feeststemming is er allerminst. Na de flauwe draw tegen Oekraïne klinkt de kritiek op het laffe spel luid. Ook bij onze chef voetbal Niels Poissonnier. “Niet dat België in het slot alle risico’s van de wereld had moeten nemen, maar niet eens meer

Lees meer »

Noord-Korea vuurt ballistische raket af in zee

Noord-Korea heeft een ballistische raket in zee afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Ook Japan bevestigt dat een raket werd afgeschoten, en heeft het over een “mogelijke ballistische raket vanuit Noord-Korea”.

Lees meer »

LIVEBLOG RODE DUIVELS. Lukebakio: “Lastig die schorsing, maar ik zou het zo opnieuw doen” – Doku: “Links of rechts? De coach beslist”

In hun laatste en beslissende groepswedstrijd nemen de Rode Duivels het op tegen Oekraïne. De Belgen hebben minstens één punt nodig om zich te plaatsen voor de achtste finale. Vandaag trainden de Duivels in de voormiddag, Axel Witsel – nog steeds last aan de lies – bleef binnen op de hometrainer. Nu volgen er persmomenten met Jérémy Doku en Dodi

Lees meer »

Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen”

Vishandel Simonne in Blankenberge pakt uit met een ‘specialleke’: een knaloranje albino kreeft. Volgens zaakvoerder Norman Schiltz een uiterst zeldzaam fenomeen. “De kans is één op een miljoen.” Het dier kreeg intussen ook een naam.
The post Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Steeds hetzelfde vulgaire riedeltje en toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »