Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’

Dit jaar is ‘water’ het thema op de Open Tuindagen van de Landelijke Gilde, en ook deze keer zetten Caroline Blanckaert en Cris Huyghebaert hun tuinpoortje open voor bezoekers.

Als kind ging Caroline al graag mee met haar papa, die een stukje grond had waarop hij een siertuintje aanlegde, maar ook groenten kweekte. “De interesse is gebleven en de passie gegroeid”, vertelt Caroline. Dat vertaalt zich in haar idyllisch tuintje, dat ze heeft omgetoverd tot een kleine rustgevende oase, met een strakke spiegelvijver, elementen van inox en cortenstaal en antieke vloertegeltjes als terras. De grote biodiversiteit en de natuurlijke uitstraling trekken ook veel vlinders en insecten aan.

Regenwater opvangen

Caroline legt uit hoe ze het thema ‘water’ heeft aangepakt: “We tuinieren hier op goed doorlatende verrijkte zandgrond. Bij droogte is het dus al snel te droog, mocht je hier niet wat aan helpen. Daarom passen we verschillende hulpmiddelen toe die zeker resultaten geven, en ook ten goede komen aan de tuin, de bodem en de beplanting. Alle regenwater wordt opgevangen in een ondergrondse regenput en hergebruikt in de tuin. We maken gebruik van mulch in de borders. Dit werkt als een spons en houdt water vast. We gebruiken al jaren afwisselend cacaodoppen, kastanje-coverchips, kokosvezels én Vlaco-compost. Allemaal natuurlijke producten die als een isolatiedeken de grond klimatiseren. De grond blijft koeler tijdens warmte, houdt verdamping tegen en droogt op deze manier minder snel uit. Dat scheelt in water geven. De mulchlaag composteert ook en verrijkt met de jaren de schrale zandgrond. Er ligt ook een druppelsysteem (aangesloten op regenwater) om water te geven aan de borders bij grote droogte. Voordeel is dat de planten meteen bij de voet water krijgen en zo is er geen verlies van water door verdamping. In het midden van de tuin kozen we voor halfverharding met een kiezelplein. De verharde terrassen lopen daarin af en het water vloeit dus in het kiezelplein. Daarin kan het water weer in de bodem sijpelen en afgegeven worden aan de omliggende borders. Deze methoden samen zorgen dat zelf water geven enkel noodzakelijk is bij extreme temperaturen en droogte. Het hergebruiken en opsparen van regenwater maakt dat het systeem milieuvriendelijk blijft én het gebruik van regenwater in de tuin komt ten goede aan de gezondheid en conditie van de planten. En aan de portemonnee ook natuurlijk… Extra elementen rond het thema ‘water’ zijn onze natuurlijke vijver en onze zelfgemaakte buitendouche. Deze is aangesloten op regenwater en verwarmd. Beide brengen sfeer en fun in de tuin!”

Open Tuindagen van de Landelijke Gilde: zaterdag 29 en zondag 30 juni, zondag 11 augustus en zondag 1 september, van 10 tot 18 uur. Veurnestraat 271/2, De Panne.

The post Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

“Meest exclusieve rusthuis van Amerika”: Amerikaanse Congres maakt kloof tussen jong en oud pijnlijk zichtbaar

Vannacht nemen Joe Biden en Donald Trump het tegen elkaar op in het eerste presidentiële verkiezingsdebat. Een clash met woorden tussen 2 mannen, van wie de hoge leeftijd een belangrijk punt van kritiek is. De Verenigde Staten hebben trouwens niet alleen de oudste president, maar ook een grote groep oudere senatoren en afgevaardigden. Het levert Amerika de titel ‘gerontocratie’ op,

Lees meer »

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Margot Vanpachtenbeke opent palmares in Thüringen

Margot Vanpachtenbeke uit Lauwe heeft dinsdag de eerste etappe in de 36e Thüringen Ladies Tour (2.Pro) gewonnen. Na 118,5 kilometer met start en aankomst in Jena was de 25-jarige renster van VolkerWessels sneller dan haar Amerikaanse medevluchtster Ruth Edwards, goed voor haat eerste overwinning bij de elite.
The post Margot Vanpachtenbeke opent palmares in Thüringen appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Duitse waaghalzen die Antwerpse kathedraal beklommen, waagden zich eerder ook al aan zendmasten en spookschip

De Duitsers die eerder gespot werden met levensgevaarlijke stunts op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, zijn niet aan hun proefstuk toe. Op hun YouTube-kanaal wordt duidelijk dat de waaghalzen eerder ook zendmasten en koeltorens beklommen in verschillende landen. Hoogtevrees is voor hen duidelijk geen probleem, zo is in de filmpjes te zien hoe ze stunts uithalen boven een afgrond.

Lees meer »