Leerlingen VTI Sint-Lucas geven Geluwse vredesboom nieuw leven: “Haal stukje erfgoed in huis”

Van een stil aandenken aan het oorlogsgeweld, tot een handig item dat in ieder huishouden een plaats verdient. De rode beuk, die ooit in de schaduw van de Sint-Dionysiuskerk stond, kreeg dankzij de leerlingen van het VTI Sint-Lucas een nieuw leven. “Wie een stukje erfgoed in huis wil halen, kan dat tijdens de Gapersfeesten.”

De vredesboom, die in de jaren 30 zijn plaats in Geluwe kreeg, was bijna een eeuw lang een symbool van de oorlogswaanzin. Na al die jaren deel te hebben uitgemaakt van het straatbeeld, kreeg de tand des tijds grip op de natuurlijke mastodont. “In 2022 wisten specialisten ons te vertellen dat de boom de strijd tegen de schimmel had verloren, en niet meer te redden viel”, liet schepen Bercy Slegers weten.

Oude boom alle eer aandoen

“De boom werd gekapt en in 2023 werd een nieuw exemplaar geplant. Toch wilden we de oude boom niet in de vergetelheid laten verdwijnen. Tijdens een eerste fase werd van een deel van de stam een kunstwerk gemaakt. Een vredesduif werd door een lokaal kunstenaar uit het hout gemaakt, en kreeg een prominente plaats in de kerk. Vandaag komen we aan de tweede fase aan, en hiervoor gingen we aankloppen bij het VTI Sint-Lucas in Menen.”

De houtafdeling van de school werd ingeschakeld om van de resterende stam bruikbare objecten te maken. “We kozen uiteindelijk voor broodplankjes. Er werden er ondertussen meer dan 500 gemaakt en volgend schooljaar zullen er nog een aantal uit de machines rollen. Ze werden allemaal van een unieke stempel voorzien en als stad gaan we voor iedere plank ook een echtheidscertificaat afleveren.”

“Wie zo een stukje erfgoed in huis wil halen, kan hiervoor aan De Spie terecht. Tijdens de Gapersfeesten zal daar een standje worden gebouwd, waar de plankjes verkocht zullen worden. Van de takken werden dan weer decoratieve, houten eieren gemaakt. Ook die werden allemaal voorzien van diezelfde stempel.”

De helft van de opbrengst van de verkoop, zal worden verdeeld onder het VTI Sint-Lucas en ‘t Erfgoed Geluwe.

The post Leerlingen VTI Sint-Lucas geven Geluwse vredesboom nieuw leven: “Haal stukje erfgoed in huis” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans”: Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin’ Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de

Lees meer »

“Stop alsjeblieft nooit met voetballen”: journalist brengt opvallend eerbetoon aan Modric, die in tranen achterbleef na emotionele rollercoaster

Hebben we Luka Modric (38) voor het laatst in actie gezien op een groot toernooi? De Kroatische kapitein ging tegen Italië in één minuut van de hel naar de hemel. En in minuut 98 abrupt weer terug. Modric bleef na die emotionele rollercoaster in tranen achter. Iederéén voelde mee met hem, en een Italiaanse journalist in het bijzonder. De man

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

Meester Henk neemt na 40 jaar afscheid van basisschool Immaculata in Sint-Michiels: “Geen enkele dag met tegenzin naar school gegaan”

Jabbekenaar Henk D’hiet (61) is aan zijn laatste dagen bezig als meester van het zesde leerjaar van basisschool Immaculata in Sint-Michiels. Hij kon in januari al met pensioen gaan, maar koos ervoor om het schooljaar uit te doen, zodat hij samen met zijn leerlingen de deur achter zich kan dichttrekken. “Ik was pas 19 toen ik voor de klas stond.”<br

Lees meer »

“Zes jaar, dat weegt op een mens. Ik sta te trillen op mijn benen”: juwelier Moens, die overvaller doodschoot, reageert na vrijspraak

“Hier zijn geen winnaars, alleen maar verliezers.” Een triomftocht maakt hij er niet van. Juwelier Filip Moens (56) schoot in 2018 een vluchtende overvaller dood, maar wel nadat die hem en z’n familie tegen de grond had gewerkt met een aanvalswapen en een half miljoen euro aan juwelen had gestolen. Na een juridische lijdensweg van zes jaar verliet hij dinsdag

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Achter de schermen van musical ‘Sneeuwwitje’: “Gert Verhulst heeft een belangrijke bijdrage geleverd”

Vijfentwintig jaar na de première keert de allereerste musical van Studio 100 terug naar het toneel. Meer dan honderd crewleden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om ‘Sneeuwwitje’ opnieuw tot leven te wekken. Wij namen een kijkje achter de schermen met producer Lore Hias, regisseur Stefan Staes en acteur Manu Van Acker. “Alles wordt gebudgetteerd, tot elk broodje en elke

Lees meer »

Het ALE van Komen-Waasten breidt uit: “Polyvalente zaal voor workshops of lessen”

Het ALE van Komen-Waasten breidt uit. Zopas nam de organisatie een tweede gebouw in gebruik, in het centrum van Ploegsteert. Met de uitbreiding komt ook de garantie dat ze iedere uithoek van de uitgestrekte gemeente van hun dienstverlening kunnen voorzien.
The post Het ALE van Komen-Waasten breidt uit: “Polyvalente zaal voor workshops of lessen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Familienaam wijzigen in Elsene gratis vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het in Elsene mogelijk om je familienaam gratis te veranderen aan een gemeenteloket. Dat kondigt burgemeester Christos Doulkeridis aan op de sociale media. Voorwaarden zijn wel dat je kan kiezen tussen ofwel één van de achternamen van je ouders, ofwel dat je die allebei draagt.

Lees meer »

Met Villa Bonnie openen John (55) en Nathalie (54) nieuw hotel in Knokke-Heist: “Alles is vernieuwd. Enkel de muren bleven staan”

Het laatst overgebleven hotel in Duinbergen heeft een nieuwe naam én is na acht maanden renovatie weer klaar om gasten te ontvangen. John Proot (55) en Nathalie Claeys (54) verbouwden de witte villa volledig naar hun smaak en doopten haar Villa Bonnie. “De huiselijke sfeer staat hier centraal. Voor de inrichting gingen we alle spullen zélf zoeken. Tot in Marrakesh

Lees meer »

Geen uitslaande vlammen, maar daarom niet minder gevaarlijk: hoe gaan hulpdiensten tewerk bij brand als in Luikse woontoren?

Het waren spectaculaire beelden van hoe bewoners van de Luikse Kennedytoren maandagavond werden geëvacueerd met hoge brandweerladders en helikopters. Maar hoe pakken de hulpdiensten zo een brand in een torengebouw aan, welke middelen kunnen ze inzetten, en vooral: wat kan je als bewoner doen als je gevangen zit op de drieëntwintigste verdieping?

Lees meer »

Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik ben aanwezig voor rondleiding en info”

Op zondag 30 juni kan je de Engelse cottagetuin van tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose bezoeken in Jabbeke. De man is de bezieler van heel wat openbaar domein in Jabbeke, daarom alleen is een bezoek aan de tuin en bij de Stalhillenaar meer dan een bezoekje waard.
The post Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik

Lees meer »

Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren

Na bijna tien jaar heeft Westfront Nieuwpoort een grondige inhoudelijke update gekregen. Daarbij werd de bestaande permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog volledig vernieuwd, met aangepaste technologie en nooit eerder vertoonde artefacten. Bezoekers ervaren het iconische verhaal van de onderwaterzetting vanuit een andere invalshoek.
The post Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren appeared

Lees meer »