Kunstenaar Ensor geëerd met tentoonstelling van 70 amateurkunstwerken, opbrengst van veiling gaat naar Kom op tegen Kanker

De komende maand kan je gratis 70 kunstwerken van amateurs geïnspireerd op de grootmeester James Ensor bewonderen in de Koninklijke Bibliotheek van België in het centrum van Brussel. Het is 75 jaar geleden dat de Oostendse schilder overleed. De VRT en museumPASSmusées organiseerden een wedstrijd “De Nationale Expo, editie Ensor”, waarbij maar liefst 3.000 amateurkunstenaars een werk instuurden. Daaruit werden 70 winnaars gekozen, die tot en met 31 juli tentoongesteld worden. De 70 werken worden geveild ten voordele van Kom op tegen Kanker.

In februari lanceerden VRT en museumPASSmusées voor de derde keer het kunstinitiatief ‘De Nationale Expo’. Dat is een wedstrijd, waar amateurkunstenaars hun eigen werk rond een bepaald thema kunnen insturen om zo mogelijks tentoongesteld te worden. Dit jaar draaide de expo rond de kunstenaar James Ensor. Het is namelijk 75 jaar geleden dat de Oostendenaar overleed.

Groot aanbod

Net geen 3.000 mensen waagden hun kans en stuurden een eigen kunstwerk in. De vorige editie in Antwerpen hadi n totaal zo’n 2.500 inzendingen. 70 werken daarvan werden geselecteerd om tentoon te stellen in de KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België in het centrum van Brussel. “Het was een traktatie voor ons om zo’n veelheid aan werken te mogen ontvangen. We zijn blij dat er zo ook een soort verlenging komt op onze Ensor-tentoonstelling. Het is mooi om de variatie te zien in de werken en hoe Ensor tot op vandaag blijft inspireren”, zegt Vanessa Braekeveld van KBR.

“Het is mooi om te zien hoe Ensor jong en oud tot op vandaag blijft inspireren”

De 70 werken zijn vanaf vrijdag 28 juni tot en met 31 juli te bezichtigen in de KBR. Via deze link kan je ook al een kijkje nemen naar de selectie. 30 winnaars werden geselecteerd door een professionele jury, 30 andere winnaars werden verkozen via een online stemming, die maar liefst 200.000 stemmen behaalde, een pak meer dan de 135.000 stemmen bij de vorige editie in Antwerpen.

De laatste 10 werken zijn een selectie van ‘De Nationale Ket-Expo’ van Ketnet. Zij riepen kinderen op om een Ensor-geïnspireerd masker te maken met gerecycleerd materiaal en mochten 290 kunstwerken ontvangen. “Het was moeilijk om te kiezen, want we zijn overdonderd door de creativiteit van onze Ketnetters. We zijn heel trots op alle deelnemers”, vertelt Annemie Gulickx van Ketnet.

Allerlei soorten kunsten

“Allerlei soorten beeldende kunsten kwamen aan bod. Iedereen kon ook meedoen of je nu ervaring hebt of niet. Dit initiatief heeft duidelijk heel wat mensen overtuigd om met hun talent naar buiten te komen. We willen mensen dichter bij de musea brengen bij dit project, zodat ze er ook makkelijker hun weg naar vinden”, stelt Erika T’Jaeckx, directeur museumPASSmusées. (Lees verder onder de foto)

Yves Delplace uit Ieper haalde de selectie en zijn kunstwerk zal een maand lang tentoongesteld worden.

Onder andere Yves Delplace uit Ieper stuurde een kunstwerk in en haalde met zijn werk “Intrige anno 2024” de selectie voor de tentoonstelling.Het hoofdpersonage, die ook de selfie neemt, is net als in het originele werk “De intrige” omringd door gemaskerde personen. Net als bij Ensor verbergen de dragers van de maskers zich niet achter hun vermomming. Integendeel, zo tonen ze juist hun ware aard. Hierdoor willen ze zeker samen op de foto. En de selfie-nemer…die geniet duidelijk van dit unieke moment!”

Veiling voor Kom op tegen Kanker

De verschillende kunstwerken worden niet alleen tentoongesteld, maar ook geveild. De veilig loopt nog tot en met donderdag 27 juni en de opbrengst ervan gaat naar Kom op tegen Kanker.

Bieden kan nog tot en met donderdagavond via deze link.

The post Kunstenaar Ensor geëerd met tentoonstelling van 70 amateurkunstwerken, opbrengst van veiling gaat naar Kom op tegen Kanker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag vol verrassingen”

Het schooljaar zit erop en dat was meteen ook het laatste van juf Katrien Mestdagh bij Prizma Heilige Familie Basisschool Bosmolens in Izegem. De kleuterjuf mag vanaf nu genieten van een welverdiend pensioen en daar kijkt ze heel erg naar uit.
The post Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Amerikaanse en Russische Defensieministers spreken elkaar voor eerst in meer dan een jaar

Na Russische dreigementen tegen Washington na de Oekraïense raketaanval op de havenstad Sebastopol, op de door Rusland bezette Krim, hebben de Amerikaanse en Russische ministers van Defensie voor het eerst sinds maart vorig jaar met elkaar gesproken. Rusland wees in dat gesprek op het groeiende risico van een escalatie van de situatie in Oekraïne, in verband met de Amerikaanse wapenleveringen

Lees meer »

Veilinghuis Flanders Auctions in Wingene viert 25ste verjaardag: “Design is het antiek van vandaag”

Veilinghuis Flanders Auctions bestaat 25 jaar en dat verdient een nostalgische terugblik. “Ik kocht mijn eerste kast toen ik amper 23 jaar was”, herinnert stichter Pol Desmet zich nog. “Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik voltijds in Franse rommelmarkten en antiekbeurzen rond te neuzen.” Vandaag worden Pol en Hilde Desmet geholpen door zonen

Lees meer »

Internationale drugsbende ontmanteld na inval in Peterbos: 12 mensen opgepakt, drugs en wapens in beslag genomen

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een internationale criminele organisatie opgerold die actief was in drugshandel na een grootschalige politie-operatie in Peterbos vannacht. Een twaalftal leden van het netwerk werden gearresteerd, en er werden drugs, wapens en geld in beslag genomen. De organisatie, die vertakkingen had tot in Marseille in Frankrijk, was gespecialiseerd in de handel in cocaïne en

Lees meer »

Man opgepakt na schoten in woning in Bernissart

In de omgeving van Bernissart (Henegouwen) zijn er zaterdagochtend schoten gelost in een woning. Speciale eenheden van de politie kwamen ter plaatse en de dader werd opgepakt. Volgens het parket van Doornik-Bergen zijn er geen slachtoffers gevallen.

Lees meer »

‘Temptation’ Megan stelt haar nieuwe vriend Oliver voor: “Zijn eerste relatie, maar hij is op alle vlakken perfect”

“Wat ik nu voel: dat heb ik écht nog nooit eerder meegemaakt.” Wie er nog aan twijfelde: Megan Desaever is verliefd. De realityster uit ‘Temptation Island’ en ‘Ex on the Beach: Double Dutch’ verloor haar hart aan Oliver, die ze leerde kennen op vakantie op Ibiza. In dit interview vertelt de Belgische beauty hoe die ontmoeting tot stand kwam, wat

Lees meer »

Jo De Marez stopt bij Club Brugge en wordt TVJO voor RC Harelbeke: “Wou mijn kinderen zien opgroeien”

RC Harelbeke heeft Jo De Marez losgeweekt bij landskampioen Club Brugge, waar hij sportief verantwoordelijke was voor de U8 tot de U12. Vanaf september zal De Marez, praktijkleerkracht in het BUSO, bij de Ratten de functie van jeugdcoördinator vervullen. “Ik wilde niet dat mijn kinderen later zouden zeggen: ‘Mijn papa was er nooit’.”
The post Jo De Marez stopt

Lees meer »