Kort ziekteverzuim gemeentepersoneel blijft stijgen: “Dubbel zo slecht als gemiddelde”

Dat het kort verzuim zo hoog is in Langemark-Poelkapelle, komt onder meer door woonzorgcentrum De Boomgaard. Dat antwoordde burgemeester Dominique Cool (N-VA) nadat Brecht Bogaert (CD&V) op de gemeenteraad wees op de stijgende cijfers van de afgelopen drie jaar.

Tijdens het agendapunt over de rapportage van de organisatiebeheersing kwam Brecht Bogaert (CD&V) tussen over de hoge ziektecijfers. “Het kort verzuim, dat ten laste van de gemeente is, steeg van 3,2% in 2021 naar 4,5% in 2022. Ik moet vaststellen dat de negatieve tendens in 2023 helaas is doorgezet naar 5,3%. Als je weet dat het federaal gemiddelde 2,59% is, doen we het dubbel zo slecht. We zien ook dat het middellang verzuim (van 1 maand tot 1 jaar, red.) sterk steeg van 1,2% in 2022 naar 2,9% in 2023. Middellang verzuim komt vaker voor bij mensen die het mentaal moeilijk hebben of bij een burn-out. In het verbeteractieplan lees ik ook dat er nog héél wat werk aan de winkel is om demotivatie en frustraties tegen te gaan van het personeel.”

Fysieke arbeid

De reden dat het cijfer hoger ligt dan het gemiddelde komt volgens burgemeester Dominique Cool (N-VA) omdat de gemeente verhoudingsgewijs veel operationele medewerkers heeft. “Een grote groendienst, technische dienst, woonzorgcentrum, poetsdienst… Dat zijn mensen die fysieke arbeid uitoefenen. We hebben een analyse gedaan. In bepaalde afdelingen zijn de oorzaken bekend en zijn acties geïmplementeerd. Gelukkig zijn de meeste diensten in lijn met de vorige jaren, of zelfs dalend. Maar er is daar een uitzondering op en dat is het woonzorgcentrum. Daar doen we op dit moment een analyse van de organisatiestructuren en zijn we bezig de personeelsschaarste weg te werken.”

Verloop

De burgemeester ziet zelfs indicaties dat het net goed gaat met het welzijn van de medewerkers. “Cijfers die aangeven of mensen zich goed voelen in een organisatie is het verloop. Daar zien we een stelselmatige daling: van 13,6% in 2021 naar 12% in 2022 en 10,1% in 2023. Ik wil ten slotte ook benadrukken dat we een wijzigende organisatie zijn. Tussen 2013 en 2018 steeg het aantal VTE’s van 142 tot 153. In deze legislatuur daalde het aantal VTE’s van 151 in 2019 naar 144 nu.” (TOGH)

The post Kort ziekteverzuim gemeentepersoneel blijft stijgen: “Dubbel zo slecht als gemiddelde” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Liveblog formatie – Waalse regering “idealiter gevormd voor 16 juli”, wanneer Di Rupo naar Europa vertrekt

In Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn de onderhandelingen voor een nieuwe regering aan de gang. In Wallonië hoopt Les Engagés te landen voor 16 juli zodat geen interim-minister-president moet worden aangesteld. Ontslagnemend Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) legt dan de eed af in het Europees Parlement. Volg de formatie en het politieke nieuws op de voet in onze liveblog.

Lees meer »

Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht: “Laat me maar uitbollen zoals een oldtimer”

Al meer dan twintig jaar is Iddy Decock dé steunpilaar van de Sint-Pieterswijkfeesten, die van vrijdag 5 tot zondag 7 juli opnieuw 6.000 à 7.000 mensen zullen lokken naar het Zaalhof. Maar met zijn 74 lentes op de teller beseft de gepensioneerde landmeter dat hij niet eeuwig de wijkkermis recht kan houden.
The post Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht:

Lees meer »

Minister Vandenbroucke verlengt beperkingen voor Ozempic

Artsen en apothekers moeten minstens tot februari volgend jaar het geneesmiddel Ozempic voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 of een te hoog BMI. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) beslist, nu is gebleken dat de beperkte beschikbaarheid van het medicijn nog zeker tot dan zal aanhouden.

Lees meer »

Ervaren redder getuigt na overlijden jongetje (7) tijdens schooluitstap: “Een kind in de problemen verdwijnt binnen 20 à 60 seconden onder water”

Toen ze samen een ijsje wouden eten, bleek dat er een kindje ontbrak. Aan de zwemvijver van De Mosten voltrok zich deze week een drama dat iedere ouder, begeleider en redder in het hart treft. Redder Sibian De Gussem maakte al 9 reddingen mee. “Een kind in de problemen verdwijnt binnen 20 à 60 seconden onder water.”

Lees meer »

Jeremie Vaneeckhout (Groen) kijkt in eigen boezem: “We hebben fouten gemaakt en dat moet grondig geëvalueerd worden”

Dat zijn partij aan een grondige evaluatie toe is. Dat zegt nu ook Jeremie Vaneeckhout, de covoorzitter van Groen, in zijn eerste grote interview na de tegenvallende verkiezingen. De West-Vlaming kijkt daarvoor ook in eigen boezem. Of hij wil aanblijven als voorzitter, zal afhangen van de lokale stembusslag. “Denigrerende praat laat ik niet meer passeren.”
The post Jeremie Vaneeckhout

Lees meer »

Nieuw toerismebureau in Zomerloos officieel geopend: “We willen bezoekers verleiden”

Met Visit Gistel heeft de stad een gloednieuw interactief toeristisch infocentrum geopend. Hoe je het ook draait of keert: voor een relatief kleine stad is dit een zeer knap project. “We willen bezoekers verleiden om nieuwe dingen te ontdekken.”
The post Nieuw toerismebureau in Zomerloos officieel geopend: “We willen bezoekers verleiden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom zijn Vlaamse wielertoeristen zo onvriendelijk? “Zelfs als je ‘hallo’ zegt en zwaait, negeren ze je”

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »