KOERS zet wielerhelden Ottavio Bottecchia en Hector Martin in de kijker in bijzijn van familie: “Het doet iets met ons om een truitje van ons vader te zien”

Enkele dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk zet het museum KOERS generatiegenoten Hector Martin en Ottavio Bottecchia in de kijker. Familieleden van beide wielerhelden woonden dinsdagmiddag de onthulling van enkele opvallende objecten bij.

De Ronde van Frankrijk start aanstaande zaterdag in Italië. “En dat is niet zo toevallig. Honderd jaar geleden won Ottavio Bottecchia namelijk de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld. Ook met KOERS grijpen we deze gelegenheid aan”, aldus schepen van KOERS Piet Delrué (Lokaal Liberaal).

Het museum nodigde dinsdag enkele familieleden van Bottecchia uit. Die kwamen niet overgevlogen uit Italië, maar wonen al jarenlang in Ieper. “Eind de jaren ’20 verhuisden we naar Ieper. Onze familie was gespecialiseerd in het restaureren van mozaïeken en marmeren beelden en hielp bij de heropbouw na de Eerste Wereldoorlog”, aldus Silvio, wiens grootvader de broer was van Bottecchia.

De start van de Tour de France zal de familie niet bijwonen, maar onlangs reisde men wel in de voetsporen van Ottavio. “We brachten onder andere een bezoek aan zijn geboortehuis, de velodroom die naar hem genoemd is en aan zijn graf”, aldus familielid Xavier.

Gesigneerde affiche

KOERS kreeg recent via Wilfried Plasman uit Ruddervoorde een originele, door Bottecchia gesigneerde, affiche in bruikleen. De affiche werd samen met de familie Bottecchia ingehuldigd. “Ik was als metser aan de slag en vond de affiche in een leegstaande fietsenmakerij”, aldus Plasman.

Roeselarenaar Hector Martin, die in de jaren ’20 ook Tourriten won en enkele dagen de gele trui droeg, was een grote concurrent van Bottecchia. Marcella (90) en Jacqueline (83), de dochters van Martin, tekenden dinsdag ook present in KOERS. Het museum slaagde er onlangs in om op een gespecialiseerde veiling in Parijs een originele trui van Hector aan te kopen.

“Veel truitjes van ons vader zijn er niet meer nadat onze inmiddels gestorven zus dacht dat het ideale wol was voor het opvullen van een kussen. Het doet ons dan ook iets om hier een truitje van hem te zien.”

Daarnaast werd door de Vrienden van KOERS een origineel geschilderd reclamedoek voor veloschoenen Hector Martin. Lode Baele, de kleinzoon van Hector Martin, gaf op zijn beurt een zilveren koffietas met filterglas en gravure ‘Hector Martin Rousselare’ in bruikleen. “Ik verzamel alles over mijn grootvader. Zo hou ik de herinnering aan hem levendig.”

The post KOERS zet wielerhelden Ottavio Bottecchia en Hector Martin in de kijker in bijzijn van familie: “Het doet iets met ons om een truitje van ons vader te zien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Uniek familieportret: Jean-Marie en Carmen Pfaff vieren 50 jaar huwelijk in kasteel

Exact vijftig jaar nadat ze in Beveren in het huwelijksbootje stapten, vieren Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) vandaag hun gouden bruiloft. Dochters Lyndsey (45), Kelly (46) en Debby (49) verrasten hen met een feestelijke lunch in het kasteel van Brasschaat. Onze fotograaf was erbij voor een exclusief familieportret. Dat Jean-Marie en Carmen een grote rol spelen in de

Lees meer »

‘The Notebook’-actrice Gena Rowlands heeft nu ook in het echte leven ziekte van Alzheimer

Actrice Gena Rowlands heeft de ziekte van Alzheimer. Dat heeft haar zoon Nick Cassavetes gemeld in een interview met ‘Entertainment Weekly’. De 93-jarige actrice speelde onder meer in het romantische drama ‘The Notebook’, waarin een oude man zijn dementerende vrouw (gespeeld door Rowlands) vertelt hoe zij elkaar in het verleden hebben ontmoet en verliefd werden. De film uit 2004 werd

Lees meer »

(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.
The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? appeared first

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak Silvia Claes zo goed als alle contact: voormalige actrice werkt nu in een bibliotheek

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) zijn nergens te bespeuren. Ze werden wel gevraagd, maar beiden hebben zo hun redenen om ‘Familie’ achter zich te

Lees meer »

Pleegkinderen blijven steeds langer bij pleeggezin

Het aantal kinderen en jongeren die een plek vonden in een pleeggezin, steeg afgelopen jaar tot 11.169. Pleegkinderen kunnen bovendien steeds langer op de ondersteuning van hun pleeggezin rekenen. Bij langdurige pleegzorgsituaties blijven kinderen gemiddeld meer dan 7 jaar in een pleeggezin. Dat meldt het Agentschap Opgroeien.

Lees meer »