Knokke-Heist activeert ‘hitteplan’ en gaat kordaat optreden tegen amokmakers: “Politie zal extra zichtbaar aanwezig zijn”

“Iedereen is hier welkom. Maar alleen als ze zich aan de regels houden. Het moet voor iedereen aangenaam én veilig blijven.” In Knokke-Heist maken ze zich op voor de eerste échte warmtedagen van het jaar. En daarvoor nemen ze in de kustgemeente nog tot donderdag extra maatregelen, zo bevestigt burgemeester Jan Morbee (GBL). Het doel? Overlast van onder andere groepen Noord-Franse jongeren vermijden.

Het is de voorbije jaren een kwalijke traditie geworden in Knokke-Heist. Op hittedagen worden ze vaak overspoeld door groepen jongeren – veelal Noord-Fransen – die overlast veroorzaken. Dat gaat van foutief parkeren tot het beschimpen van handelaars, achterlaten van zwerfvuil en geluidsoverlast. Ook op het strand lappen ze regelmatig de regels aan hun laars. In de kustgemeente zagen ze het de voorbije zomers allemaal passeren. Groepjes jongeren denken dat alles er mag.

En daar willen ze in Knokke-Heist nu komaf mee maken. Door preventief te werk te gaan in de eerste plaats. “Daarom kondigen we tot donderdag de procedure ‘flash Knokke hot’ af”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL). “De bedoeling is om de veiligheid te garanderen voor onze inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers die zich aan de regels houden. Voor de duidelijkheid: iedereen is hier welkom. Maar wel enkel als ze zich aan de regels houden.”

Om het te illustreren: op echte hittedagen gaan ze in Knokke-Heist van 30.000 naar 100.000 inwoners. Beheersbaar als iedereen zich aan de regels houdt, maar in de kustgemeente zagen ze in het verleden al te vaak dat niet alle bezoekers met de juiste intentie naar de kustgemeente komen afgezakt. Daarom werd in het verleden onder andere de ‘dresscode’ ingevoerd. Dat verbod houdt in dat je niet in bikini of zwemkledij door de winkelstraten mag flaneren.

Procedure aangescherpt

“We hebben de procedure nog wat aangescherpt in die zin dat we nu niet meer wachten tot de temperaturen richting 30 graden gaan”, duidt Morbee. “We kijken ook naar de temperaturen in de buurlanden en onderhouden de nodige politionele contacten. Specifiek zal er daarom de komende drie dagen extra politie zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld, het strand en de dijk. Ook in het station zal er politie aanwezig zijn. Zo zien toekomende reizigers meteen dat de politie alles in het oog houdt. Zie het daar al als een signaal.”

Verder zal de politie gebruik maken van het uitgebreide cameranetwerk om bijvoorbeeld de verkeersstromen te bekijken. Ook de gemeenschapswachten zullen extra alert zijn. Zij worden ingezet om de beeldkwaliteit mee te helpen bewaken en bezoekers te informeren over de geldende hoffelijkheidsregels. daarnaast voorziet de gemeente extra ledigingen van de vuilnisbakken om de netheid te garanderen.

“In de eerste plaats gaan we met mensen in gesprek gaan, maar indien nodig zullen we zéker ingrijpen”, besluit Jan Morbee. “We gaan voor absolute veiligheid en zullen kordaat optreden tegen amokmakers.” (MM)

The post Knokke-Heist activeert ‘hitteplan’ en gaat kordaat optreden tegen amokmakers: “Politie zal extra zichtbaar aanwezig zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’

Dit jaar is ‘water’ het thema op de Open Tuindagen van de Landelijke Gilde, en ook deze keer zetten Caroline Blanckaert en Cris Huyghebaert hun tuinpoortje open voor bezoekers.
The post Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zes jaar, dat weegt op een mens. Ik sta te trillen op mijn benen”: juwelier Moens, die overvaller doodschoot, reageert na vrijspraak

“Hier zijn geen winnaars, alleen maar verliezers.” Een triomftocht maakt hij er niet van. Juwelier Filip Moens (56) schoot in 2018 een vluchtende overvaller dood, maar wel nadat die hem en z’n familie tegen de grond had gewerkt met een aanvalswapen en een half miljoen euro aan juwelen had gestolen. Na een juridische lijdensweg van zes jaar verliet hij dinsdag

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »

Arrestatiebevel tegen Sjojgoe en Gerasimov: vertrouwelingen van Poetin zijn architecten van Oekraïne-oorlog

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft opnieuw arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Russische kopstukken. Het gaat om de Russische oud-minister van Defensie Sergej Sjojgoe en Valeri Gerasimov, de stafchef van het Russische leger. Zij worden verdacht van het leiden van aanvallen op burgerdoelen en burgers in Oekraïne. Dat is een oorlogsmisdaad.

Lees meer »

Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

KIJK. Fraudeurs stelen adres van garagist Michel om kopers van tweedehandswagens op te lichten

Garagehouder Michel uit Pellenberg, bij Leuven, is slachtoffer geworden van een wel heel speciale vorm van fraude. Fraudeurs gebruiken namelijk zijn adres om tweedehandsauto’s te verkopen. Hij kreeg al tientallen gedupeerden aan de lijn of in zijn garage. Drie van hen dienden al klacht in bij de politie. Michel waarschuwt nu mensen die een tweedehandsauto willen kopen. “Een Audi Q7

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Een schuld van 3.000 miljard, een open drugsoorlog en aanstormende verkiezingen: staat een revolutie voor de deur in Frankrijk?

De Fransen moeten de komende twee weken een historische én verscheurende keuze maken. Na de nederlaag van Macron zijn politieke kamp bij de Europese verkiezingen, heeft de president nu nieuwe wetgevende verkiezingen uitgeschreven. Die zijn een soort roulette waarbij de verliezer op voorhand bekend is: Macron zelf. Wie de winnaar zal worden, moet nog blijken. Wat voorspellen de sociale problematieken

Lees meer »