Kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge stelt eindelijk architect aan om vochtproblemen in historische graven op te lossen

De kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge heeft eindelijk een architect aangesteld om de vochtproblemen in de historische graven definitief op te lossen. Dat bleek tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond.

Raadslid Andries Neirynck (Groen) vroeg opnieuw aandacht voor de ‘ernstige vochtproblemen’ in de historische graven onder het koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hij deed dat eerder al in februari, volgens het oppositielid is er nog geen actie ondernomen en dreigt er onherstelbare schade aan dit onschatbaar onroerend erfgoed.

“Na de openlegging van de graven in 1979 werd een verwarmings- en ventilatiesysteem geïnstalleerd. Dat systeem raakte in 2000 defect en is sindsdien niet hersteld”, laakt het oppositieraadslid.

Geen vocht meer

Volgens cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) ligt de bal in het kamp van de kerkfabriek, die de eigenaar is: “Van onherroepelijke schade is nog geen sprake, dat heeft de stadsarcheoloog onderzocht. We zijn ter plaatse geweest, er was geen vocht meer te zien.”

“De kerkfabriek heeft de toestand voorlopig opgelost door de luchtcirculatie te verbeteren. Maar het is een tijdelijke remedie. We hebben gevraagd dat de kerkfabriek aan haar architect de opdracht geeft om een definitieve oplossing uit te dokteren. Midden juni was dat nog niet gebeurd.”

Oplossing

Volgens raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) is er recent positief nieuws: “De architect is aangesteld!” Een feit waarvan het stadsbestuur nog niet op de hoogte gebracht is…

.

The post Kerkfabriek van Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge stelt eindelijk architect aan om vochtproblemen in historische graven op te lossen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Havenarbeider (59) moet moslimgezin 11.000 euro nadat hij hen wegpestte: hij kieperde zelfs varkensbloed over PlayStation van de kinderen

Een havenarbeider (59) uit Niel is veroordeeld omdat hij zijn moslimburen wegpestte. Wat begon met het weigeren van een hand te geven, eindigde met het binnendringen in hun woning om de living en speelgoed van de kinderen met varkensbloed te besmeuren. Onder andere zijn DNA nekte de overbuurman, die zich op Facebook blijft outen als vreemdelingenhater: “Liever koeien in de

Lees meer »

Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Opbouw van festival Grensrock is begonnen in Menen: “Ook dit jaar weer gratis en dat zal zo blijven”

Menen zet zich schrap voor de 35ste editie van Grensrock. Brullende gitaren, indrukwekkende drumsolo’s en melodische klanken zullen elkaar dit weekend aflossen, op de terreinen van Park Ter Walle. Een volledige ploeg vrijwilligers is ondertussen al begonnen aan de opbouw. “Gratis? Het is de hoeksteen van het festival en zal dat ook blijven!”
The post Opbouw van festival Grensrock

Lees meer »

Tabloids hebben vette kluif aan mogelijke WAG-confrontatie in Keulen: hoe komst van ex-minnares Walker voor nervositeit zorgt

Terwijl het op het veld niet loopt, dreigt ook naast het veld een relletje los te barsten bij Engeland op het EK voetbal. Tijdens de wedstrijd tegen Denemarken werd verdediger Kyle Walker namelijk aangemoedigd door echtgenote Annie Kilner én zijn gewezen minnares Lauryn Goodman. Het resultaat van een seksschandaal dat rond de jaarwisseling helemaal losbarstte.

Lees meer »

Onze dartswatcher blikt vooruit op de World Cup of Darts: “Er zijn maar weinig teams die elkaar zo goed kennen als de Belgian Arrows”

Dikke vrienden zijn ze momenteel niet, onze Belgian Arrows Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38). Maar dat hoeft ook niet, zolang het maar klikt op het podium zelf. En dat laatste doet het inmiddels al vele jaren. Niet in het minst tijdens de vorige World Cup, toen het geen haar scheelde of ze hadden Wales opzijgezet op

Lees meer »