Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld”

Een 23-jarige jonge moeder uit Oudenburg staat voor de strafrechter omdat ze haar vier maanden oude dochtertje een hersenletsel schudde. Het gaat om een geval van shaken baby. De zaak is bijzonder schrijnend, blijkt uit het feit dat L.D. zelf haar jeugd doorbracht in instellingen. “Ze leerden met tot tien te tellen als ik gefrustreerd was. Dat heb ik toen ook gedaan, maar ze stopte niet met huilen”, sprak de jonge moeder. Opvallend: omdat een deskundige liefst drie jaar wachtte met zijn verslag, werd ‘slechts’ de opschorting van straf gevraagd.

Wat er gebeurde op 6 februari 2021 in het huis van L.D. in Koksijde, waar ze toen woonde, is bijzonder schrijnend. Terwijl haar partner gaan werken was, bleef de nu 23-jarige moeder alleen thuis met de twee kinderen: een dochtertje van vier maanden, en een zoontje die iets ouder is. Maar L.D. heeft het moeilijk en raakt snel gefrustreerd. Zo ook omdat haar dochter bleef huilen in bed.

“Ze hebben me vroeger geleerd in de instelling om dan tot tien te tellen, zodat ik kalmeer”, verklaarde ze nadien. “Dat deed ik aan de slaapkamerdeur, maar het lukte niet: ik was bijzonder gefrustreerd toen ik aan haar bed stond.”

Weggelopen uit ziekenhuis

Meester Marietta Voskanian, die de vader en het dochtertje bijstaat, schetst het verdere verloop. “Toen ze zag dat de baby quasi levenloos en grauw in bed lag, nam ze eerst een foto en stuurde die naar haar partner. Pas op zijn advies belde ze de hulpdiensten. Toen de ambulance en MUG buiten stonden, is het een buurvrouw geweest die de politie belde. Zij had L.D. immers een week eerder al naar het ziekenhuis gebracht met het meisje.”

“Ze had toen hoge koorts en moest overgeven, volgens de moeder omdat haar broertje haar met een speelgoedblokje had geslagen. Maar omdat L.D. vond dat het te lang duurde in de wachtruimte is ze daar gewoon terug weggelopen met het kind, zonder zorgen. De buurvrouw legde een link tussen de twee feiten en belde de politie. Zo kwam alles aan het licht. De gevolgen voor het meisje zijn zwaar: ze liep een hersenletsel op en kent nu een achterstand. Ze heeft geen eerlijke start in het leven gekregen.”

Instellingen

Na het onderzoek duurde het bijna drie jaar eer de deskundige zijn verslag neerlegde. “En daar moeten we rekening mee houden, net als met het blanco strafblad van L.D. We vragen voor haar de opschorting van straf”, sprak de procureur.

Daar kon meester Jelle Dejaegher zich namens L.D. in vinden. “De feiten zijn ernstig, maar zijn ook het gevolg van de moeilijke jeugd van L.D. Hun agressieve vader verliet hen snel, waarna moeder de zorgen niet meer aan kon. Zij en haar vijf broertjes en zussen zijn allen geplaatst in een instelling. Daar heeft ze weinig geleerd over opvoeding. Ze laat zich nu psychologisch begeleiden en leeft van een leefloon.”

Voor haar dochtertje werd een schadevergoeding van 6.000 euro gevraagd. De twee kinderen van L.D., die intussen zwanger is van een derde kind, werden na de feiten ook in een instelling geplaatst. Vonnis op 9 augustus. (JH)

The post Jonge moeder (23) schudt vier maanden oude baby ‘uit frustratie’ hersenletsel: “Ik had nochtans eerst tot tien geteld” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bordeelhouders mogen belastingen cash betalen: “Niemand betaalt hier met de kaart en banken weigeren ons als klant”

Twee bordeelhouders die samen 53 vitrines verhuren in het Antwerpse Schipperskwartier, mogen hun belastingen voortaan cash betalen. Dat heeft een rechter in Brussel beslist. De reden waarom de twee naar de rechtbank stapten is simpel: niemand betaalt er met de kaart. En bovendien heeft de sector het nog altijd lastig om een rekening te kunnen openen bij de bank.

Lees meer »

Reynders dreigt naast Europese topfunctie te grijpen: MR-politicus pas derde in eerste ronde

Belgisch Eurocommissaris Didier Reynders (MR) dreigt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Tijdens de eerste ronde van de plenaire vergadering strandde hij op de laatste plek met 70 stemmen. De voormalige Zwitserse president Alain Berset kreeg 92 stemmen achter zijn naam. Om 19.30 uur is er

Lees meer »

Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.
The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten

Lees meer »

Jumbo-baas blijkt al sinds 2014 betrokken bij witwaspraktijken: ook bedrijfstop én familie waren op de hoogte

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »

Babette (10) bezorgt alle kinderen van Oostende een geweldige namiddag met Beachfestival: “Popcorn voor iedereen!”

De tienjarige Babette mocht haar droom waarmaken en een heus Beachfestival voor alle kinderen van Oostende organiseren. Het sportstrand werd op 27 juni het decor voor een heuse festival waar meer dan duizend tien-, elf- en twaalfjarigen hun eerste festivalervaring beleefden. “Alle 19 basisscholen zijn aanwezig. Ongelooflijk wat een droom van een kind teweeg kan brengen.”
The post Babette

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou deze week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »