Fotograaf Daniël de Kievith geïnspireerd door Ensor’s Baden van Oostende

‘Les bains d’Ostende’ van James Ensor inspireerde 134 jaar later de Oostendse fotograaf Daniël de Kievith tot zijn reeks ‘Plein Saison’ nu te zien in de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk in de stad aan Zee.

Ensor legde tussen 1890 en 1989 het baden in zee door een overwegend mondain publiek in het internationale kuuroord Oostende spottend vast in een schilderij, tekening en ets. Meteen een zedenschets van de strandcultuur in die dagen.

‘Les bains d’Ostende’ inspireerde fotograaf Daniël de Kievith (74) tot zijn reeks ‘Plein Saison’, nu in de Nieuwe Gaanderijen. De Kievith koos voor een uniek procedé waarmee hij zijn foto’s digitaal omzette in een door hem gekozen Ensoriaanse tekenstijl. Deze door hem geregisseerde beelden bewijzen dat het Oostendse zomerse strand met haar wiegende mensenzee unieke maar ook tijdloze beelden oproept.

“Ik blijf ook vandaag nog experimenteren en zoeken naar nieuwe wegen bij het fotograferen”, zegt de Kievith die zowat drie jaar geleden met dit project gestart is en voor de expo een selectie maakte uit zijn 150 afgewerkte beelden. “Met mijn actuele bewerkte foto’s wilde ik in de unieke sfeer en timbre van het drukbevolkte zomerse strand in Oostende in tijd en ruimte vatten.”

Topfotograaf

“De eigenzinnige en hedendaagse kijk op de werken van de meester door een topfotograaf als Daniël de Kievith maakt van de expositie een kleurrijke en poëtische wandeling doorheen ons prachtige openluchtmuseum”, aldus schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert.

Eerder al verzorgde de Kievith de fotografie voor het boek ‘Ensor’ van het toenmalige Museum voor Schone Kunsten op het Wapenplein, net als de foto’s voor ‘De intocht van Christus in Brussel’. Voor zijn foto-expo ‘Promenade’ in het Spilliaerthuis en de Nieuwe Gaanderijen liet hij zich inspireren door Spilliaert.

‘Plein Saison’ loopt tot en met 21 augustus in de Nieuwe Gaanderijen, Koning Boudewijnpromenade en kadert in een reeks van de fotograaf over Oostende en Ensor. Zo bracht hij tijdens het vorige Ensorjaar 25 jaar geleden zijn ‘Tableaux vivants’ in het Museum voor Schone Kunsten en belichtte hij met ‘Gezichten’ de ‘Mars op Oostende’ in 2011. (Marc Loy)

The post Fotograaf Daniël de Kievith geïnspireerd door Ensor’s Baden van Oostende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

Karin Robert (Groen): “Speelterreinen in Brugge moeten avontuurlijker en ecologischer worden”

Tijdens de gemeenteraad pleitte raadslid Karin Robert (Groen) voor meer avontuurlijke en ecologische speelterreinen in Brugge. Ze kreeg maandagavond de steun van raadslid Ilse Coopman (N-VA), die ook ijvert voor inclusieve speelpleinen.
The post Karin Robert (Groen): “Speelterreinen in Brugge moeten avontuurlijker en ecologischer worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer vindt spookstad in droogste woestijn op aarde, waar de röntgentoestellen nog in het ziekenhuis staan

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »