“Dit is een plek van hoop en steun”: sociale kruidenier De Tal-Lo-Re opent de deuren in Lo

In de Willem Van Loolaan in Lo vond maandag de officiële opening van de sociale kruidenier De Tal-Lo-Re plaats, een project van de sociale dienst van de stad waar mensen die het financieel moeilijk hebben gratis voedingswaren kunnen krijgen.

In 2022 nam het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank in België toe met bijna 19 procent, wat neerkomt op bijna 200.000 mensen in totaal. “Helaas zijn er in Lo-Reninge ook mensen die door al dan niet tijdelijke financiële problemen moeite hebben om voldoende voedsel voor hun gezin te kopen”, zegt schepen voor Sociale Zaken Lieve Castryck (Dynamisch). “Vorige week verwelkomden we in onze sociale kruidenier 21 gezinnen, samen goed voor 63 monden. Vroeger verwees onze sociale dienst deze mensen naar de voedselbank in Ieper of Veurne, maar de bereikbaarheid was vaak een uitdaging. Gelukkig kunnen zij nu terecht bij De Ta-Lo-Re. Indien nodig wordt het voedsel ook thuisbezorgd. Onze sociale kruidenier wordt gerund door toegewijde vrijwilligers, die we enorm dankbaar zijn. Zij bieden essentiële ondersteuning aan onze kwetsbare inwoners en maken een groot verschil in hun leven.”

Ontstaansgeschiedenis

In 2022 kreeg Lo-Reninge de kans om toe te treden tot het project Foodsavers Westhoek, dat voedseldonaties van supermarkten en lokale boeren verzamelt en verdeelt, waardoor ook voedselverspilling wordt tegengegaan. “Vorig jaar hebben we op de huidige locatie van De Tal-Lo-Re, toen nog een groezelige berging, een provisoir voedselverdeelpunt ingericht”, schetst schepen Castryck de opstart van de sociale kruidenier. ”Met een koelkast geschonken door Kiwanis La Joconde-Bachten de Kupe en een tafel gingen we van start. Het was onmiddellijk een succes. In februari 2023 konden we een beroep doen op een subsidie van het herstelfonds van Europa voor plattelandsontwikkeling. Samen met de beleidsmedewerkers van de provincie stelden we een dossier op voor de uitwerking van een voedselbedeling en de inrichting van een ontmoetingsruimte. In oktober 2023 kregen we groen licht en gingen we meteen aan de slag, met dit prachtige resultaat als gevolg. Europa subsidieerde 65 procent van de kosten. De inbreng van Lo-Reninge bedroeg 17.000 euro.”

“De sociale kruidenier is ook erg belangrijk om te integreren”

Tijdens de inrichtingswerken vond de sociale kruidenier een tijdelijk onderkomen in de voormalige pastorie van Lo in de Noordstraat.

Dankwoord

“Ik wil graag ook enkele mensen bedanken die dit mede mogelijk hebben gemaakt”, gaat schepen Castryck verder. “DVV Westhoek voor de kans die we kregen om aan te sluiten bij Foodsavers Westhoek, de provincie West-Vlaanderen die ons begeleidde bij het schrijven van de projectoproep voor het herstelfonds, de Europese Unie voor hun subsidie en ook voor het aanleveren van gratis goederen voor onze voedselbedeling, onze algemeen directeur Lynn Claerhoudt en coördinator Mens Tiebe De Bruycker van het lokaal bestuur van Lo-Reninge voor het uitwerken en opvolgen van het dossier, de medewerkers van de sociale dienst van Lo-Reninge – Els, John en Anaïs – voor het meedenken en het leiden van de mensen naar de voedselbedeling en last but not least onze onmisbare vrijwilligers An, Mia en Marleen, die meehelpen met de voedselbedeling.”

In de Tal-Lo-Re kunnen mensen die het financieel moeilijk hebben gratis voedingswaren krijgen. © KVCL

“De Tal-Lo-Re biedt meer dan alleen voedsel, het is ook een plek van hoop en steun”, zegt schepen Lieve Castryck. “Door voedselonzekerheid te verminderen en hopelijk weg te nemen, krijgen mensen de ruimte om zich op andere belangrijke aspecten van hun leven te richten zoals werk, opleiding en gezin. De sociale kruidenier is ook belangrijk in sociaal opzicht. Het is een ontmoetingsplaats waar mensen hun netwerk kunnen verbreden en kunnen integreren in de maatschappij.”

De naam ‘De Tal-Lo-Re’ is een knipoog naar het West-Vlaamse dialect. Talloore betekent bord en ‘Lo-Re’ verwijst naar Lo-Reninge. De realisatie van de nieuwe locatie werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Europa, VLM en de provincie West-Vlaanderen.

The post “Dit is een plek van hoop en steun”: sociale kruidenier De Tal-Lo-Re opent de deuren in Lo is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goedkopere tickets voor Kapermolen in Hasselt worden door buurgemeenten niet overal goed onthaald

De stad Hasselt heeft aan de omliggende gemeenten voorgesteld om de toegangsprijzen voor hun inwoners voor Kapermolen te verlagen. De gemeenten moeten wel zelf het verschil bijleggen. Sinds mei moeten bezoekers van buiten de stad 3 keer zoveel betalen voor een ticket. Zonhoven, Herk-de-Stad en Halen zijn niet gelukkig met het voorstel. “Hasselt krijgt als centrumstad middelen uit het gemeentefonds

Lees meer »

Maggie duikt in het idyllische water bij Tenerife, maar wordt geconfronteerd met de harde realiteit: “Meer plastic dan vissen”

Maggie Seida dook tijdens een reis naar Tenerife in het “blauwe, glinsterende” water voor de kust van het Spaanse eiland, maar kwam zo in een heel wat mindere idyllische wereld terecht. de Amerikaanse mariene bioloog kon geen meter zwemmen zonder verstrikt te raken in weggegooid plastic en andere rommel. “Meer plastic dan vissen”, schrijft ze op Instagram.

Lees meer »

Yoni is amper 15 jaar, maar wel al wereldkampioen jetskiën bij de profs: “Vrienden waren jaloers omdat ik schooljaar vroeger mocht eindigen”

België is een kampioen rijker. Yoni Hamelin uit Heule is pas 15 en al wereldkampioen jetskiën. Voor het eerst mocht Yoni Hamelin zijn kans wagen bij de profs en meteen jetskiet hij naar de hoofdprijs. Daar kroonde hij zichzelf in Sardinië meteen tot wereldkampioen. “Het was niet de bedoeling om de titel te bemachtigen, maar ik ben tevreden. Het is

Lees meer »

Veel pech voor Aäron Vervaeke: “Abonnement op ziekenhuis”

Voor elite 2-renners is het wegseizoen ongeveer halfweg. Tijd om even te evalueren. Met die vraag contacteerden we Aäron Vervaeke, snelle man bij Molenspurters Meulebeke en recent zesde in een interclub in Belsele.
The post Veel pech voor Aäron Vervaeke: “Abonnement op ziekenhuis” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het warmste huis van Oostende, waar Leen (54) thuisloze jongeren opvangt

“Negen slaapkamers. Ik wist niet wat ik ermee moest doen. En toen kreeg ik een idee.” Pleegmoeder Leen De Bie (54) stelt haar rijhuis in het centrum van Oostende open voor meerderjarige jongeren en vluchtelingen die het thuis niet zo gemakkelijk hebben. Momenteel verblijven Gideon (21), Bright (24) en Oumar (21) in het ‘warmste huis van Oostende’. “Nee, nieuwkomers krijgen

Lees meer »

Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Een eindwerk voor de eeuwen, dat moesten enkele leerlingen van het Ieperse VTI bouwen. Op school metsten ze een nieuwe Mariakapel die donderdag geplaatst werd naast een horecazaak. “We zullen dit later met onze kinderen en kleinkinderen kunnen bezoeken.”
The post Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Lees meer »

Belgen bellen minder mobiel en sturen minder sms’jes

Het gebruik van traditionele sms’jes is al een tijdje aan het afnemen, en nu geldt dat ook voor klassiek bellen met de mobiele telefoon. Het totale aantal gesproken minuten via mobiele telefoons is in 2023 voor het eerst gedaald, met 3,7 procent naar 20,86 miljard minuten. Dat meldt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).

Lees meer »

Gemeenteraadsvoorzitter Wervik Els Scheirlynck (CD&V) verlaat de politiek

Gemeenteraadsvoorzitter Els Scheirlynck (CD&V) uit Ter Hand (Geluwe) zal voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober geen kandidaat meer zijn. “Els liet dat al ruime tijd geleden weten”, reageert lijsttrekker Bercy Slegers. “Ze blijft onze partij trouw en hielp zelfs mee kandidaten zoeken voor onze lijst.”
The post Gemeenteraadsvoorzitter Wervik Els Scheirlynck (CD&V) verlaat de politiek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Team Burgemeester Kortrijk lanceert negen jonge kandidaten voor gemeenteraadsverkiezingen

Vandaag heeft Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk (TBSK) negen jonge kandidaten gepresenteerd voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Deze enthousiaste en diverse groep jongeren is vastberaden om de toekomst van Kortrijk vorm te geven door in gesprek te gaan met alle Kortrijkse jongeren. Hun ontmoetingsplek wordt ‘Bar Futur’ op de Vlasmarkt, die vanaf 28 juni elke vrijdag geopend zal zijn.<br

Lees meer »

Zomerbar palmt opnieuw omgeving Sint-Annakapel in: “Ook af en toe evenement”

De pittoreske omgeving van de gerenoveerde Sint-Annakapel vormt tot begin september opnieuw het decor voor een gezellige zomerbar. Drijvende kracht is dit keer Stefanie Van Lierde (26), die er ook de werking als evenementlocatie in goede banen leidt. “De bar zit in een nieuw kleedje en we pakken uit met enkele nieuwigheden”, belooft ze alvast.
The post Zomerbar palmt

Lees meer »

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »