De blauwband, een klein visje met gróte impact: “Meld waarnemingen zodat er kan worden ingegrepen”

De blauwband is een klein visje dat in zoet water leeft en tot de familie van de karpers behoort. Van nature kwam deze soort niet voor in België, maar ondertussen zwemt de invasieve exoot ook in onze wateren rond. Hoe is deze zoetwatervis tot hier geraakt? Wat is de impact ervan? En kan of moet je er iets tegen doen? Bioloog Wietse Chanet geeft antwoord: “Je kan ze vangen met netten of fuiken, maar dat is zeer tijds- en arbeidsintensief.” 

Meer krantenkoppen in België

Belgen bellen minder mobiel en sturen minder sms’jes

Het gebruik van traditionele sms’jes is al een tijdje aan het afnemen, en nu geldt dat ook voor klassiek bellen met de mobiele telefoon. Het totale aantal gesproken minuten via mobiele telefoons is in 2023 voor het eerst gedaald, met 3,7 procent naar 20,86 miljard minuten. Dat meldt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).

Lees meer »

Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie”

Tour de Baguette is de naam van het project dat Piet Santy (net 40 geworden) en zoon Fenne (11) uit Rollegem hebben uitgetekend. Ze koppelen het aan een goed doel, door Fenne gekozen. Als beloning wacht hen een warm gevoel, de Olympische Spelen en… gaan ze op zoek naar het lekkerste stokbrood van Frankrijk.
The post Vader en zoon

Lees meer »

Radio en tv strijken weer neer aan zee: “Van Tien om te Zien tot Q Beach House en Radio2, een zomer vol muziek”

Deze zomervakantie zakt zowat iedere radiozender opnieuw af naar onze kust. Radio2, Qmusic, Play Nostalgie en JOE vatten opnieuw post met een eigen radiostudio. Ketnet, Radio 1, Studio Brussel en MNM kiezen voor een daguitstap naar West-Vlaanderen. Ook de televisie tekent opnieuw present. VTM keert voor het vierde jaar op rij terug voor opnames van ‘Tien Om Te Zien’.

Lees meer »

Geen uitslaande vlammen, maar daarom niet minder gevaarlijk: hoe gaan hulpdiensten tewerk bij brand als in Luikse woontoren?

Het waren spectaculaire beelden van hoe bewoners van de Luikse Kennedytoren maandagavond werden geëvacueerd met hoge brandweerladders en helikopters. Maar hoe pakken de hulpdiensten zo een brand in een torengebouw aan, welke middelen kunnen ze inzetten, en vooral: wat kan je als bewoner doen als je gevangen zit op de drieëntwintigste verdieping?

Lees meer »

Slijpe viert 55 jaar partnerschap met Sohren

Afgelopen weekend vierde een ruime delegatie van het jumelagecomité samen met het gemeentebestuur 55 jaar partnerschap tussen Slijpe en Sohren. Het was burgemeester Leopold Vermander die de officiële oorkonde samen met zijn toenmalige ambtsgenoot Hans Jaske in 1969 ondertekende. 55 jaar later is de verzustering dankzij heel wat vrijwilligers nog steeds hartelijk en actief.
The post Slijpe viert 55

Lees meer »

Een gezellig festival voor jong en oud: Waregem maakt zich op voor 8ste editie van Lions Boulevard in het Regenboogpark

Lions Boulevard, georganiseerd door Lions Club Waregem, is een vaste waarde tijdens het PreCongé programma van Stad Waregem en brengt opnieuw een ruim en véélzijdig programma van vrijdag 28 juni tot zondag 30 juni. De Lions Boulevard is een supergezellig belevings- en foodfestival in het mooie decor van het Regenboogpark. Bovendien is de toegang gratis. Naast héél wat livemuziek kan

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners reageren geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »