Agenten die valse moordbekentenis afdwongen, gaan vrijuit

Twee agenten van de politiezone Grensleie die zelf voor de rechter stonden op beschuldiging van valsheid in geschrifte gaan vrijuit. Het onderzoek naar de feiten heeft volgens de rechtbank te lang geduurd. De twee zouden in april 2011 een zwakbegaafde man gedwongen hebben een moord te bekennen die hij niet had gepleegd en daarover het proces-verbaal niet correct opgesteld hebben.

De rechtszaak is een uitloper van het dossier rond de moord op Caroline Vyncke in Moorsele in 2011. Het was Geert Vanweehaeghe, de vriend van Vyncke, die de verdwijning van zijn vriendin aangaf. De speurders beten zich meteen vast in de vreemde uitleg van Vanweehaeghe, die omwille van zijn lage IQ in het dorp bekend stond als ‘gekke Geert’. De man werd aangehouden en legde bekentenissen af die hij meteen weer introk.

Uiteindelijk bekende hij nogmaals tijdens een reconstructie van de feiten. Dat gebeurde in zijn woning, waar op dat moment ook afluisterapparatuur hing. Vanweehaeghe werd samen met zijn buurman Thomas Couvreur naar het assisenhof verwezen. Bij de buurman waren lichaamsdelen van Caroline Vyncke, haar gsm en het moordwapen gevonden.

Onder druk gezet

Op het assisenproces ontdekte de verdediging van Geert Vanweehaeghe dat het proces-verbaal van de bekentenis die tijdens de reconstructie werd afgelegd niet overeenstemde met de tape. Advocaten Frank Scheerlinck en Dimitri Vantomme lieten de tape op de zitting afspelen. Daarop was duidelijk te horen dat de speurders, de onderzoekrechter en de aanwezige wetsdokter Geert Vanweehaeghe onder druk hadden gezet. Al tijdens het proces diende de verdediging dan ook klacht in tegen de speurders, wegens valsheid.

Die klacht bleef vervolgens jarenlang liggen, volgens de verdediging van Geert Vanweehaeghe door onwil vanuit het parket. Uiteindelijk belandde de zaak vorige maand toch voor de rechtbank in Kortrijk, waar het parket de vrijspraak vroeg voor de twee speurders. De rechtbank koos er vandaag voor om geen uitspraak ten gronde te doen, maar louter vast te stellen dat de strafvordering vervallen is omwille van een ‘zeer ernstige miskenning van de redelijke termijn’. Lees: dertien jaar na de feiten is het onmogelijk nog vast te stellen hoe de vork aan de steel zit. De agenten gaan dus vrijuit.

“Professionele doofpotoperatie”

Voor Vanweehaeghe, die lange tijd onschuldig in de cel zat, en zijn advocaten is dat een bittere pil om te slikken. “Wij gaan onderzoeken of er nog juridische stappen gezet kunnen worden. Dit is een professionele doofpotoperatie. Het is inderdaad allemaal zeer lang geleden, maar dat is niet de schuld van Geert Vanweehaeghe. Hij is er wel het slachtoffer van geweest. Mogelijk zetten we verdere stappen tegen de Belgische Staat”, reageert advocaat Frank Scheerlinck.

The post Agenten die valse moordbekentenis afdwongen, gaan vrijuit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG NEDERLAND-OOSTENRIJK. Koeman zet Xavi Simons en Frimpong op de bank, Oranje-legioen maakt indruk in Berlijn

Onze noorderburen kijken in hun laatste groepswedstrijd Oostenrijk in de ogen. Nederland is intussen zeker van een plekje in de achtste finales van het EK. Maar Oranje wil zich ongetwijfeld kronen tot groepswinnaar, daarvoor rekent het alvast op aanvaller Memphis Depay. “Zonder een goede Memphis zal het moeilijk zijn om ver te komen”, vertelde Koeman op de persconferentie.

Lees meer »

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie”

Er is weer leven in de voormalige brouwerij Vanden Bussche. Het openingsweekend van zomerbar Bardos zit erop. Zomeren deed het er nog niet, maar aan gezelligheid ontbreekt het alvast niet. En ook de buren zijn tevreden, want er is geen overlast.
The post Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorzitter TransportBond hekelt kritiek op truckchauffeurs: “Ook de samenleving moet verantwoordelijkheid nemen”

Het was chaos op de weg gisteren. Maar liefst zeven uur lang was de E34 richting Knokke afgesloten tussen Vrasene en Sint-Gillis-Waas na een ongeval met meerdere vrachtwagens. Er moet meer aandacht gaan naar maatregelen om het rijgedrag van truckchauffeurs te controleren, schreef onze opiniërend hoofdredacteur Kris Vanmarsenille daar vanochtend over. “Die aanname richt zich ten onrechte op de individuele

Lees meer »

Na drie jaar dan toch uitbaters voor Carrefour Express op Burg in Torhout

Het was de bedoeling om in het voorjaar van 2021 een Carrefour Express op de Burg te openen, maar het liep even anders. De warenhuisketen heeft ruim drie jaar geduldig moeten zoeken naar zelfstandige franchisehouders om de zaak uit te baten. Die zijn nu eindelijk gevonden.
The post Na drie jaar dan toch uitbaters voor Carrefour Express op Burg

Lees meer »

Algerijn (48) krijgt celstraf nadat hij caféganger verwond met stoel in Oostende

Een 48-jarige man met Algerijnse nationaliteit is voor de correctionele rechtbank in Brugge veroordeeld tot een celstraf van vier maanden en een geldboete van 400 euro. De veertiger viel in het voorjaar van 2023 een caféganger in Oostende uit het niets aan met een barkruk. Het slachtoffer raakte daardoor even werkonbekwaam door een gebroken rib.
The post Algerijn (48)

Lees meer »

Knokke is het duurst, maar in welke kustgemeente huur je deze zomer het goedkoopst? Zoveel kost een huurappartement aan zee

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Elk jaar 200 boetes voor mensen die kijkfiles vormen: “Na mijn ongeval zag ik mensen filmen, dat is echt ranzig”

Elk jaar krijgen gemiddeld 200 mensen een boete voor ‘abnormaal traag rijden’ in het verkeer, 600 boetes worden uitgeschreven voor ‘gevaarlijk rijgedrag’. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over de kijkfiles in ons land. Radio2-presentator Xavier Taveirne was enkele jaren geleden betrokken bij een verkeersongeval: "Toen ik uit de auto stapte, zag ik overal mensen stilstaan om te

Lees meer »