Succesvolle jubileumeditie Feest van het Paard onder stralende zon: “Opnieuw sfeer en gezelligheid voor jong en oud”

De vzw Folkloristische Paardenkoersen vierde maandag 24 juni haar 110de editie. De jubileumeditie lokte opnieuw heel wat toeschouwers en enthousiastelingen naar het Feest van het Paard in Krombeke. De organisatie pakte voor de 110de editie weer uit met een namiddagprogramma. Onder een stralende zon werd de verjaardagseditie een mooi succes.

Al in 1912 was het paard een heel bijzondere aantrekkingspool voor Krombeke. Jarenlang renden de paarden door de straten van het dorp. “De paardenkoersen ontstonden op kermiszondag van 1912 toen na de zondagsmis vier ‘marchands’ in paarden een weddenschap afsloten wie het snelste paard had”, vertelde Marnix Lemahieu, voorzitter vzw Folkloristische Paardenkoersen Krombeke, over het ontstaan van de paardenkoersen. Hij geeft na 11 jaar voorzitterschap de fakkel door aan Geert Dequecker na editie 2024. Hij blijft wel nog actief binnen het bestuur.

Feest van het Paard

In 1994 werden straatpaardenkoersen verboden. Er waren zes jaar geen paardenkoersen in Krombeke. Na de afschaffing van de straatpaardenkoersen organiseerde de vzw Folkloristische Paardenkoersen van Krombeke met medewerking van het stadsbestuur en sympathisanten het Feest van het Paard. De koersen worden sinds 2000 wel weer georganiseerd en gaan door op een weide.

(Lees verder onder de foto.)

Jan Gysel en zijn dochter Tessa. © LBR

Jan Gysel (61), afkomstig uit Woesten, komt al zo’n 40 jaar. “Papa is een paardenliefhebber. Hij houdt het meest van al van boerenpaarden. Al van kleins af aan kom ik naar de paardenkoersen. Vroeger kwam ik met papa en nu komt papa mee met mij”, lacht Tessa Gysel. “Er is telkens veel sfeer en gezelligheid. Het is wel jammer dat er geen paardenmarkt meer is, maar de koersen op de weide organiseren is natuurlijk wel een stuk veiliger. De muzieknamiddag is een leuke toevoeging. Het is een mooie start van de dag.”

Muzieknamiddag

“Om deze jubileumeditie te vieren, brachten we voor het eerst ‘De krant van Krombeke paardenkoers’ uit. Ook pakten we weer uit met een namiddagprogramma. Johnny Clarysse zakte af naar de tent op de koersweide voor een muzieknamiddag. We mochten zo’n 100-tal toeschouwers verwelkomen. Er werd goed gedanst en gefeest, een mooi begin. We zijn heel blij dat we weer getrakteerd worden op mooi weer”, zegt Ben Desmyter van het organiserende vzw Folkloristische Paardenkoersen Krombeke.

(Lees verder onder de foto.)

Binnen vzw Draf- en vluchtkoersen Torhout is er ook een jongerengeneratie en deze kinderen toonden het beste van zichzelf tijdens de ponykoers. © LBR

“Elk jaar zijn we van de partij, ook bij slecht weer. Er is altijd sfeer en gezelligheid. We zien graag de boerenpaarden. Het programma is goed zoals het nu is. Het is altijd fijn om hier te zijn”, zeggen Geert Leys en Dorine Woutters uit Poperinge.

Om 17 uur startte het avondprogramma met vijf paardenkoersen in samenwerking met vzw Draf- en vluchtkoersen Torhout. Ook was er voor de jongste generatie weer interactieve kinderanimatie met onder andere de handgemaakte kinderpaardenmolen. “Het moet telkens een volksfeest zijn voor alle generaties. Dit jaar voegden we ook een ponykoers toe. Binnen vzw Draf- en vluchtkoersen Torhout is er ook een jongerengeneratie en deze kinderen toonden het beste van zichzelf. We willen blijven zoeken naar nieuwe zaken om het programma aantrekkelijk te houden.”

The post Succesvolle jubileumeditie Feest van het Paard onder stralende zon: “Opnieuw sfeer en gezelligheid voor jong en oud” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mark Rutte officieel benoemd tot nieuwe NAVO-baas

Uittredend Nederlands premier Mark Rutte is officieel benoemd als de volgende secretaris-generaal van de NAVO. De Nederlander volgt op 1 oktober Jens Stoltenberg op aan het hoofd van het westerse militaire bondgenootschap, laat de NAVO weten.

Lees meer »

Erwin en Fannie serveren Amerikaanse burgers in Edewalle, maar ook de frieten moeten top zijn: “En geen ‘slunsen’ die zwemmen in ‘t vet”

In oktober vorig jaar ruilden Benny Vergote en Veerle Vanderheeren hun vertrouwde frietstekje in Kortemark voor het zonnige Malta. De frituur werd overgenomen door Erwin Devriendt en zijn echtgenote Fannie Vanhee. Erwin is een friturist die de kwaliteit in zijn zaak hoog wil houden en al snel zijn draai vond in het piepkleine Edewalle.
The post Erwin en Fannie

Lees meer »

Sociale kruidenier, fietsbieb en babytheek binnenkort onder één dak in Izegem

De stad Izegem bundelt na de zomer zijn fietsbieb, babytheek en sociale kruidenier De Stamper onder één dak. De stad vond daarvoor een geschikte locatie in het voormalige pand van Focus Brandstore langs de Roeselaarsestraat. Het initiatief krijgt de toepasselijke naam Circuliz.
The post Sociale kruidenier, fietsbieb en babytheek binnenkort onder één dak in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

Criminele organisatie met vertakkingen in Marseille opgerold in Brussel: “Met geweld wilden ze de drugsmarkt in handen krijgen”

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een criminele organisatie opgerold die vanuit het beruchte Peterbospark in Anderlecht de hele drugsmarkt in en rond Brussel in handen probeerde te krijgen. “De leden van het netwerk aarzelden niet om gewapend geweld te gebruiken, zelfs poging tot moord en kidnapping, om hun rivalen te intimideren en hen te dwingen terrein op te

Lees meer »

Jan Van Steenbergen neemt afstand van Vlaams Belang in Turnhout en zetelt als onafhankelijke na ‘interne strubbelingen’

In Turnhout moet Vlaams Belang het de komende maanden met 1 zetel minder doen in de gemeenteraad. Jan Van Steenbergen maakte via sociale media bekend dat hij voortaan als onafhankelijke wil zetelen. Van Steenbergen krijgt geen plekje meer op de lijst van Vlaams Belang voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Hij wil zijn zitje ook niet teruggeven aan Vlaams Belang maar

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »