Provincie en Vlaams Agentschap bakkeleien over materiaalkeuze voor heraanleg onveilige Brugse straat waar al fietser overleed

Het dubbelrichtingsfietspad in de Guido Gezellelaan in Brugge is onveilig. In september 2023 overleed een fietser na botsing met een andere tweewieler. Een veiliger oplossing is voorlopig niet in zicht, want het provinciebestuur en het Vlaams Agentschap voor Onroerend erfgoed bekvechten over het te gebruiken materiaal voor de aanleg van een fietsstraat.

Raadslid Pascal Ennaert (Vooruit) haalde deze kafkaiaanse toestand aan tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond. In oktober vorig jaar al hekelde hij de toestand, na een fataal ongeval op dat fietspad : “Het is overbelast en onveilig, het kan zoveel fietsers niet aan. Zeker nu niet meer, want de groengewassen die het fietspad afscheiden van de weg nemen 30 centimeter van het 2,5 meter brede fietspad af.”

Discussie

“Zijn de discussies over de materiaalkeuze bij de herinrichting van de Guido Gezellelaan en de Hendrik Consciencelaan nu al opgeklaard?”, vroeg het raadslid zich af. Burgemeester Dirk De fauw moest het gemeenteraadslid ontgoochelen: “Toen het fietspad in 1984 werd aangelegd, was het revolutionair. Nu raadt Vlaanderen aan dat nieuwe dubbelrichtingsfietspaden 4 meter breed zijn.”

“Op die plek langs de Vesten kan dit niet, tenzij we alle parkeerplaatsen supprimeren in die straten. Het enige verkeersveilige alternatief is om fietsstraten te maken. Op piekuren passeren daar 800 fietsers. Er is nog geen budget voorzien voor de heraanleg.”

Verzet

“Bovendien wil het provinciebestuur, de subsidiërende overheid, een heraanleg in gewassen beton. Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed verzet zich daartegen: in het Unesco werelderfgoed wil dat agentschap kleinschaliger materialen”, aldus Dirk De fauw.

Pascal Ennaert zuchtte: “Weegt die materiaalkeuze op tegen de veiligheid van de fietsers? Neen toch!”

The post Provincie en Vlaams Agentschap bakkeleien over materiaalkeuze voor heraanleg onveilige Brugse straat waar al fietser overleed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

Dilbeek plaatst trajectcontroles op belangrijke invalswegen

Vanaf september lanceert de gemeente Dilbeek automatische snelheidscontroles op belangrijke invalswegen. Er worden 9 trajectcontroles geplaatst op strategische locaties verspreid over heel Dilbeek. De camera’s dienen niet alleen voor de handhaving van snelheidslimieten, maar spelen ook een cruciale rol in de bestrijding van criminaliteit.

Lees meer »

Allereerste Plop-Up Shop aan de kust opent feestelijk de deuren: “Primeur voor Nieuwpoort”

Op vrijdag 28 juni werd in de Albert I Laan de Plop-Up Shop feestelijk geopend, een unieke mijlpaal voor Nieuwpoort en de allereerste Plop-Up winkel aan de Belgische kust. Het evenement vond plaats om 16 uur en werd bijgewoond door Carl Lenaerts, CEO van Plopsa, en Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort. De opening werd extra speciaal door de aanwezigheid

Lees meer »