Piep! Eerste flamingo geboren in Bellewaerde na 20 jaar wachten: “Dit kuiken is de mooiste beloning”

Eindelijk! Dat gevoel overheerst bij de dierenverzorgers van Bellewaerde. Na 20 jaar van wachten en uitproberen raakte maandag het eerste flamingokuiken uitgebroed. “Een belangrijk moment voor ons park.”

Begin mei legde een flamingo een ei in Bellewaerde en dat was groot nieuws in het Ieperse park. “We hebben een verblijf met meer dan 40 flamingo’s en toch moesten we 20 jaar wachten op een eerste ei”, zegt hoofddierenverzorger Pieter Vercruysse. “We hebben van alles uitgeprobeerd: de aanleg van verschillende soorten klei en slijk, het snoeien van bepaalde beplanting, de creatie van een eiland… niets leek te werken. Tot nu.”

Vreemde vogel

En hoe. Na het ‘primeurei’ volgden in sneltempo nog 20 andere eieren. “De flamingo is een vreemde vogel. Als er één begint met de bouw van een nest, dan volgt de rest”, aldus dierenverzorger Massimo Snoeck. “Deze vogelsoort kent helaas een erg laag bevruchtingspercentage van ongeveer 30 procent. Van de 20 eieren was slechts één exemplaar bevrucht.”

Broedmachine

Het ei kreeg een plekje in de broedmachine van het park en maandag zag het kuiken het levenslicht. “We gaven onze ‘babyflamingo’ alle tijd om op eigen kracht uit het ei te raken.” Daarna werd het kuikentje voorzichtig afgedroogd. “Het is belangrijk dat het beestje volledig droog en donzig is vooraleer we het terugplaatsen in het nest, waar de ouders momenteel een vals ei bebroeden. Flamingo’s kunnen onhandig zijn tijdens het broedproces”, aldus Massimo. “Er is een grote kans dat eieren per ongeluk uit het nest geduwd worden door de ouders of andere flamingo’s. Zo zien we dat er af en toe valse eieren in het water vallen. In onze broedmachine kan er weinig gebeuren: de kans op een geslaagd broedgeval is er zeer groot.”

Icoon

“De max”, “een prachtig parelgrijs kleur”, “zot dat het kuiken helemaal opgekruld zat in dat ei”… de verwondering was groot bij de dierenverzorgers, die toch dagelijks bezig zijn met leeuwen, tijgers en giraffen in het park. “De flamingo is een icoon van Bellewaerde”, verduidelijkt Massimo. “Ze horen bij de eerste diersoorten van het park. In ons verblijf zitten exemplaren van 40 jaar oud. Na 20 jaar zonder eieren was grote twijfel ontstaan bij de dierenverzorgers. Deden we iets verkeerd? Nu zijn we zeker dat ze zich helemaal thuis voelen. Dit kuiken is de mooiste beloning voor ons na alle inspanningen, een bevestiging dat we goed bezig zijn. Het is een belangrijk moment voor ons park.”

Babyboom?

Mogelijk volgt straks een babyboom. “Nu liggen drie andere eieren in de broedmachine, maar we weten nog niet of ze bevrucht zijn. We zijn wel zeker dat er nog eieren zullen volgen: de flamingo’s zijn vertrokken. Voor hen is dit nu ook een leerproces, het kan dus alleen maar verbeteren. Hoelang we daarvoor onze broedmachine gebruiken weten we niet. Dat hangt af van het aantal toekomstige broedgevallen.” (TP)

The post Piep! Eerste flamingo geboren in Bellewaerde na 20 jaar wachten: “Dit kuiken is de mooiste beloning” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

DNA-onderzoek onthult oorsprong van Merovingers in Koksijde: “Hebben Noordzee-Germaanse en een Noord-Gallische afkomst”

Wetenschappers van de KU Leuven hebben ontdekt dat de Merovingers, die rond de 7e eeuw in Koksijde leefden, uit 2 verschillende gebieden in Europa kwamen. In 2016 werden meer dan 50 skeletten gevonden bij graafwerken, vlak bij het Abdijmuseum in Koksijde. Aan de hand van DNA-onderzoek konden de onderzoekers nu achterhalen dat een deel van die Merovingers uit Noord-Frankrijk kwam,

Lees meer »

LIVE. ‘Belgian Arrows’ kijken Italië in de ogen, winnaar neemt het in halve finales op tegen Oostenrijk

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »

Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA

De Washington Mystics hebben zaterdag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor vrouwen WNBA een 88-77 nederlaag geleden tegen de Las Vegas Aces. Julie Vanloo was in het verliezende kamp in dertig speelminuten wel goed voor acht punten en evenveel assists.
The post Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA appeared first on KW.be.

Lees meer »

Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden?

De kans is klein dat Dimi Van Pamel (19) nog een rugnummer opspeldt. De Tieltenaar, die rijdt voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel Devos-Capoen, deed dat vorige zaterdag in Zerkegem, maar kwam ten val. Door de opeenvolging van tegenslagen is het negentig procent zeker dat hij stopt met koersen.
The post Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden? appeared

Lees meer »

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »