Ostendaise breekt alle records: ruim 12.500 fijnproevers naar Zeeheldenplein

Met meer dan 12.500 bezoekers en 28.000 verkochte gerechten mag culinair festival ‘Ostendaise – North Sea Food Fest’ spreken van een recordeditie. In 2023 was namelijk sprake van zo’n 22.000 geserveerde bordjes. De 27 Oostendse restaurateurs konden profiteren van het mooie weer. “Het evenement groeide de afgelopen jaren uit tot een van de beste foodfestivals van het land en groeit nog elk jaar”, weet Peter Craeymeersch, algemeen directeur van organisator Toerisme Oostende. Maar waarom kent het evenement zo’n succes? Een rondgang bij de bezoekers verklaart veel.

Laurence, Louise en Janelle: “Gastronomisch maar betaalbaar”

Ostendaise blijft zieltjes winnen, zo ook bij tweedeverblijver Laurence De Vos (57), die samen met dochters Louise (31) en Janelle (14) uit Tervuren komt. “Het is ons tweede bezoek, na een fijne kennismaking vorig jaar. Het eten was ronduit gewéldig”, zegt Laurence, terwijl een portie oesters voor haar staat en ze geniet van een fris glaasje rosé. “Vorig jaar ging ik twee à drie keer naar hetzelfde kraampje terug – zó goed was het”, geeft ze knipogend toe. “Weet je, op restaurant gaan kan tegenwoordig vrij prijzig uitvallen. Maar hier kan je aan een betaalbare prijs echt hoogstaand eten: de gyoza’s van Histoires d’O, lotte van Café du Parc, taco’s van De Grote Post, garnaalkroketten van Fort Napoleon en mijn absolute favoriet de oesters van Kiss the Chef. Wij komen ook voor twee dagen”, besluit Laurence.

Toerisme Oostende heeft ook ingezet op promo en marketing in Franstalig België, wat kan verklaren waarom er ook meer Brusselse en Waalse toeristen de weg vonden naar het Zeeheldenplein.

Jasper David: “Thuiskomen als Oostendenaar”

Jasper David met zoontje Theo. © TVA

Naast tweedeverblijvers en toeristen vinden ook Oostendenaars makkelijk de weg naar Ostendaise. “We komen elk jaar, maar eerder dit jaar zijn we voor het eerst mama en papa geworden en komen we voor het eerst met ons kindje Theo”, zegt Jasper David (34), terwijl z’n metgezel Julie Defrance (29) hapjes gaat sprokkelen. “Ostendaise is een kindvriendelijk festival: je hebt ruimte om met de kinderwagen te komen en de muziek staat niet te luid. Ook het zicht op zee is knap. Als Oostendenaars is dit toch een opfrissing van wat onze stad culinair te bieden heeft.” Frederic Demeus (49) en Marijke Beyen (48) uit Oudenburg waren vorig jaar ook al van de partij. “Voor ons is dit een culinaire trip in de voortuin”, knipoogt het koppel. “Elk jaar zijn er nieuwe restaurants en gerechten van de partij, wat zorgt voor veel afwisseling. Zo was het leuk kennismaken met Haut (hondshaai), het nieuwe restaurant in de nok van de Sky Towers. Ook de klassieke kabeljauw in wittewijnsaus van Brasserie Leon Spilliaert was lekker, net als de mossels van Mac Moules.”

Sally en Jackie: “Aangename eerste kennismaking”

Sally Goessens (46) en Jackie Goethals (48) komen uit het Oost-Vlaamse Ninove en hebben al zo’n drie jaar een appartement in Oostende. “Later willen we hier ook vast komen wonen”, knipoogt het koppel. “Samen met hun hondje Marie komen ze twee dagen lang naar Ostendaise. “Voor ons is het een eerste kennismaking met het festival. We kregen een nieuwsmail van Toerisme Oostende waarin het evenement stond opgesomd en waren nieuwsgierig. Op de eerste dag kwamen we eerst eens op ‘prospectie’ met een drankje, op de tweede dag gingen we ook aan het eten. We vinden het leuk dat dit een diervriendelijk festival is: onze hond mag gewoon mee het terrein op zonder gedoe. We merkten ook op dat bij de tent van Bistro Mathilda een spaarpotje stond ten voordele van het dierenasiel Blauwe Kruis, dus dat was sowieso al een reden om daar te gaan eten. Het toffe is dat we hier kleine en grotere gerechten kunnen proeven, en zo leer je ook verschillende restaurants en horecazaken kennen.”

Edith en Toon: “Speciaal vakantie genomen”

Edith en Toon © TVA

Edith Verpoorte (60) en Toon Ledegen (62) komen helemaal uit het Limburgse Bilzen speciaal naar Oostende. “Op vrijdag kwamen we overnachten in hotel Le Parisien om er op zaterdag snel bij te zijn. Sterker nog: ik nam speciaal een dag verlof om hier te kunnen zijn”, zegt Edith, actief als verpleegkundige. “We leerden Ostendaise een viertal jaar geleden kennen en zijn sindsdien elk jaar op post”, vult Toon aan. “De hele organisatie zit gewoonweg prima in elkaar, bijvoorbeeld het makkelijke betaalsysteem, en het concept klopt. Je gaat van tentje naar tentje en leert de lokale horeca van dichtbij kennen, een ware ontdekkingstocht. Kijk, wij keren zowel in augustus, september als oktober naar Oostende terug en weten nu al waar we dan zullen eten. Zo vielen brasserie David (koolvisreepjes), Storm (scheermessen) en Le Bassin (Ensorkroket) ferm in de smaak. Wij geven al onze positieve bevindingen door aan vrienden en collega’s. Eigenlijk lijkt Ostendaise ook leuk voor een teambuilding.”

Lees ook: Culinair festival Ostendaise van start.

The post Ostendaise breekt alle records: ruim 12.500 fijnproevers naar Zeeheldenplein is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

1 persoon overleden en 3 mensen in kritieke toestand na brand in Kennedytoren in Luik, brandweer doorzoekt nog enkele verdiepingen

Bij de brand in de Kennedytoren in Luik is 1 persoon overleden en zijn 3 mensen in kritieke toestand. Dat zegt de brandweerkapitein tijdens een persconferentie. De hulpdiensten hebben de hele nacht naar slachtoffers gezocht. Er moeten nog 3 verdiepingen doorzocht worden. In totaal zijn 14 mensen naar het ziekenhuis overgebracht en zijn 252 bewoners geëvacueerd.

Lees meer »

Ontdek alle West-Vlaamse festivals in dit handige overzicht

Neem je agenda er maar bij, want de festivalzomer is in aantocht. Al wordt het kiezen, want het aanbod in onze provincie is heel groot. Ontdek hier wat de West-Vlaamse festivalzomer in petto heeft. Van Grensrock op 28 juni tot Leffingeleuren in september.
The post Ontdek alle West-Vlaamse festivals in dit handige overzicht appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN BEELD – Christoff hield zijn verjaardagsconcert in Concertgebouw Brugge, inclusief een duet met Wout Van Hemelryck

Christoff is trouw aan West-Vlaanderen wanneer hij zijn verjaardag viert. Ook dit jaar koos hij een West-Vlaamse zaal uit om zijn verjaardagsconcert te houden en dit eveneens in een organisatie van Concertevents. Christoff zong op het podium van Concertgebouw Brugge.
The post IN BEELD – Christoff hield zijn verjaardagsconcert in Concertgebouw Brugge, inclusief een duet met Wout Van Hemelryck

Lees meer »

Afvalbergen in Brusselse Brabantwijk leggen problemen met drugs en geweld bloot: “Het afval stinkt uren in de wind, maar drugs zijn het echte vuil”

In de Brabantwijk stapelt het afval zich al meer dan een week op nadat Net Brussel, het gewestelijke agentschap voor openbare netheid, had beslist om de schoonmaak voor onbepaalde duur op te schorten door herhaaldelijke agressie tegen werknemers. VRT NWS sprak met verschillende bewoners uit de wijk, zij klagen het toenemend drugsgeweld aan. "Tuurlijk moet het afval weg, maar dat

Lees meer »