Oppositie en meerderheid klitten samen in Spiere-Helkijn: “Bij geen concurrentie wordt door één van ons tweede lijst opgestart”

In Spiere-Helkijn doet er zich de komende gemeenteraadsverkiezingen een interessante machtswissel voor. Dirk Walraet geeft na 36 jaar burgemeesterschap zijn sjerp door. Aan wie? Als de kaarten blijven liggen zoals ze nu zijn geschud, gegarandeerd aan iemand uit Pro8587, een coalitiepartij van de meerderheid en de oppositie. Momenteel de enige in het partijlandschap van Spiere-Helkijn.

Afgelopen week kreeg elke inwoner van Spiere-Helkijn een aankondiging in de bus van Pro8587. De nieuwe partij is een samensmelting van de meerderheid – waar onder andere burgemeester Dirk Walraet (Lijst Burgemeester) deel van uitmaakt – en van de oppositie (TeAm+). Enkele leden van beide partijen, versterkt door enkele nieuwe kandidaten, slaan de handen in elkaar om een eenheidspartij te vormen. Daardoor zien we momenteel een monopolie in het politieke partijlandschap van Spiere-Helkijn, want voordien vormden deze twee partijen het volledige gemeentebestuur.

Geen monopolie

Indien er geen tweede partij opdoemt, dienen er normaal geen verkiezingen plaats te vinden, maar dat zal gegarandeerd niet het geval zijn. “Een partij zou ondemocratisch zijn, dus het is uitgesloten dat we op die manier richting verkiezingen gaan. Indien er zich geen tweede partij aandient, zal iemand van onszelf een tweede lijst opstarten, maar we vermoeden dat het niet nodig zal zijn,” aldus schepen van Spiere-Helkijn Willy Glorieux.

Volgens hem is Luc Pollet van B&B ‘t Hof van Spiere namelijk al opzoek naar kandidaten voor op een tweede lijst. “Bij mijn weten heeft er tot nu toe wel nog niemand bevestigd.” Ook de lijstvolgorde is nog niet gekend. “Een lijstvolgorde is pas aan de orde als er een tweede partij is”, klinkt het.

Twaalf kandidaten

Wie dus niet op de lijst staat is burgemeester Dirk Walraet. Wel noteren we enkele vaste LB-waarden zoals schepenen Willy Glorieux, Roger Deldaele en Conny Seynaeve en gemeenteraadslid Nicolas Debonnet. Voot TeAm+ zaten momenteel Mathias Goos en Vincent Devos in de gemeenteraad. Nieuwe namen zijn Sylvie Pauwels, Rik Sprangers, Sylvia Van Daele, Lieselot Deldaele, Sylvie Delcour en Dieter Vervaecke.

In Spiere-Helkijn zijn er elf zetels te verdelen. Op de lijst tellen we twaalf koppen, wat betekent dat er een iemand afvalt. “Het is aan de twaalfde persoon om – indien nodig – een tweede lijst op te starten. Zo zullen de verkiezingen gegarandeerd kunnen doorgaan.” Ook over wie volgend jaar de burgemeestersjerp zal dragen, is nog lang geen duidelijkheid. “Die zal wellicht gaan naar diegene met de meeste stemmen. En zo zullen volgens meest aantal stemmen ook de schepenpostjes worden verdeeld.”

Standpunten

“Wij erkennen en waarderen de inspanningen en resultaten van voorgaande besturen. Pro8587 bouwt verder op die fundamenten, met respect voor het werk dat al is verricht,” valt er te lezen in de brief. Het moge duidelijk zijn: de nieuwe partij wil vooral verder bouwen op wat het huidige gemeentebestuur heeft gerealiseerd. Verder wil de partij blijven inzetten op het tweetalige karakter van de faciliteitengemeente en roepen ze op om allen te gaan stemmen in oktober om zo bij te dragen aan de toekomst van Spiere-Helkijn.

The post Oppositie en meerderheid klitten samen in Spiere-Helkijn: “Bij geen concurrentie wordt door één van ons tweede lijst opgestart” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

Welkom in tuin van Geneviève in Doomkerke tijdens Open Tuinendag

Geneviève van Pottelsberghe en haar dochter Marie Stevens, uit de Bruggesteenweg 82 in Doomkerke, runnen al 26 jaar het kasteeldomein Reedpool. Een domein met een natuurlijke landschapstuin van 4 ha en een retro-kasteel in Engelse cottagestijl uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Op zondag 30 juni krijg je als bezoeker een kijk achter de fauna en flora van

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit

Na 29 mooie jaren bij basisschool ’t Klavertje, gaat juf Carine Cabooter (64) straks met pensioen. Maar eerst kreeg ze deze week nog een passend afscheid.
The post Basisschool ’t Klavertje zwaait juf Carine uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen Zomerfeesten meer op Kasteeldomein De Lovie in Poperinge, maar wel Goesting in de Zomer: “Opbrengst is voor goed doel”

Op zondag 30 juni, van 11:00 tot 18:00 uur kan je doorlopend genieten van hartige en zoete hapjes en lekkers voor de dorst op het Kasteeldomein van De Lovie, Krombeekseweg. Er zijn muzikale noten van The Pebble Head Jam, Il Sogno, Bal Merklez en Red Legs.
The post Geen Zomerfeesten meer op Kasteeldomein De Lovie in Poperinge, maar wel

Lees meer »

Klimaatklever Wouter Mouton krijgt opschorting van straf: “Een tubeke superglue is minder pijnlijk en minder genant”

Klimaatactivist Wouter Mouton (46) heeft ook in beroep opschorting van straf gekregen voor het beschadigen van een schilderij van Jan Van Eyck in het Groeningemuseum. Tijdens een spraakmakende actie kleefde de Bruggeling zich vast aan het wereldberoemde werk.
The post Klimaatklever Wouter Mouton krijgt opschorting van straf: “Een tubeke superglue is minder pijnlijk en minder genant” appeared first on

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

Lange files op E403 na botsing in beide richtingen in Torhout

Ter hoogte van het afrittencomplex van de E403 in Torhout ontstond woensdagmiddag een verkeersinfarct. Een personenwagen botste er eerst op een vrachtwagen, met zware schade tot gevolg. Tegelijkertijd botsten in de andere richting twee auto’s op elkaar die getuige waren van het eerste ongeval. Het leidde tot kilometerslange files.
The post Lange files op E403 na botsing in beide

Lees meer »

Hij was haar grote jeugdliefde, maar hun relatie liep toch op de klippen: het liefdesparcours van Julia van K3 en haar ex Ben

“Na zo’n romantisch gebaar moeten we wel bij elkaar blijven.” Zo’n 2,5 jaar geleden verraste Ben ‘zijn’ Julia nog met een grote ruiker rozen op haar allereerste K3-show. Inmiddels is gebleken dat de twee niet langer een koppel vormen. Afgelopen weekend bevestigde de K3-zangeres op de première van ‘Sneeuwwitje’ dat ze al een half jaar single is. Een overzicht van

Lees meer »

10 jaar na uitroeping kalifaat: “IS is niet verdwenen, maar getransformeerd tot een ander soort organisatie”

Het is exact 10 jaar geleden dat Abu Bakr al-Baghdadi, leider van terreurgroep Islamitische Staat, een kalifaat uitriep in Syrië en Noord-Irak. Bijna 5 jaar later werd het laatste bolwerk van het kalifaat veroverd, maar betekende dat ook het einde van de terreur? Wat blijft er vandaag van de terreurgroep over en waarvoor moeten we opletten? Annelies Pauwels van het

Lees meer »