Miniversie van kapitein James Cook meert aan in Zeebrugge: “Dit wilden we echt in ons bezit hebben”

De miniatuurversie van kapitein James Cook kwam vandaag aan boord van de Seatrade Blue in Zeebrugge aan. Hij werd er feestelijk verwelkomd door Thierry Meeùs, oprichter van Mini-Europa in Brussel, en zijn dochter Vinciane, die op 1 juli de fakkel overneemt. Straks krijgt kapitein Cook een definitieve plek aan dek van het schaalmodel van zijn eigen driemaster HMS Endeavour, die sinds begin augustus 2023 in Mini-Europa te zien is.

Drie maanden geleden vertrok de miniatuurversie van de legendarische kapitein voor een avontuurlijke zeereis vanuit Rotterdam, via New York, het Panamakanaal tot in Nieuw-Zeeland, Australië en weer terug. Eén van de vele hoogtepunten van de reis was ongetwijfeld de plechtige ontvangst door Z.E. Michel Goffin, de Belgische ambassadeur voor Australië, Cookeilanden, Fiji, Kiribati, Nauru, Nieuw-Zeeland, Papoea-Nieuw-Guinea, Salomoneilanden, Samoa, Tonga, Tuvalu en Vanuatu.

Wild idee werd werkelijkheid

Tweehonderdvijftig jaar geleden deed de echte James Cook aan boord van de Endeavour bijna tweeënhalf jaar over de heen- en terugreis naar Australië. Een miniversie van James Cook dezelfde reis te laten maken, begon als een wild idee en werd werkelijkheid dankzij de samenwerking tussen Mini-Europa en rederij Seatrade. Kapitein Ruslan Kotov van de Seatrade Blue werd bereid gevonden om zijn miniatuurcollega mee te nemen op reis.

“De Endeavour is absoluut één van de mooiste miniatuurreproducties in ons park. Bovendien vertegenwoordigt kapitein Cook een belangrijke episode uit de Europese geschiedenis. Tijdens zijn ontdekkingsreizen bracht hij Nieuw-Zeeland en Australië in kaart, waardoor hij niet alleen een pak kennis over deze landen naar Europa meebracht, maar ook meteen een tijdperk van kolonisatie in deze landen inleidde. De impact hiervan is tot op vandaag ook bij ons merkbaar. Om al die redenen wilden we absoluut een miniatuurversie van kapitein Cook in Mini-Europa hebben”, aldus Thierry en Vinciane Meeùs.

The post Miniversie van kapitein James Cook meert aan in Zeebrugge: “Dit wilden we echt in ons bezit hebben” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Christina (45) opent bistro La Tyna in Roksem: “Thuisgevoel creëren”

Zaterdag 22 juni opende Cristina-Adriana Istrate (45) samen met haar vriend Tommy bistro La Tyna. “Ik hoop dat mijn klanten zich hier thuis voelen, want het sociale contact is heel belangrijk, zeker voor wie al ietsje ouder is”, vertelt Cristina, die door haar vrienden Tyna wordt genoemd.
The post Christina (45) opent bistro La Tyna in Roksem: “Thuisgevoel creëren”

Lees meer »

DEVILTIME. “Tedesco’s aanpak verraadde dat hij bang was”: Degryse en Mulder hard voor Rode Duivels en geven hen weinig kans tegen Fransen

“We zijn door het oog van de naald gekropen.” De Rode Duivels ontsnapten tegen Oekraïne aan de uitschakeling op het EK voetbal. Marc Degryse en Jan Mulder waren in ‘Deviltime’ dan ook hard voor de Belgen en geven hen niet al te veel kans in de achtste finale tegen Frankrijk. “Je moet al hopen dat de Fransen óók blijven prutsen.”

Lees meer »

Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.
The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten

Lees meer »

Topfavoriet Tadej Pogacar liep tien dagen geleden corona op, maar…: “Tegenwoordig herstelt menselijk lichaam daar sneller van”

Niks of niemand die de almachtige Tadej Pogacar (25) wat kan maken? Think again. Want tien dagen geleden was daar plots… Covid. Gelukkig zonder zware impact. De topfavoriet is fysiek klaar voor de Tour. Maar maakt alsnog voorbehoud. “Voor een klassieker of kortere rittenkoers had ik mezelf in de vorm van mijn leven genoemd. Maar de Tour duurt drie weken.

Lees meer »

Brugse hoteliers over start zomervakantie: “Steeds meer lastminuteboekingen”

De zomervakantie staat in de startblokken. Brugge ontvangt een vijfde van haar jaarlijks aantal bezoekers in juli en augustus. Visit Bruges wil vooral met de Triënnale toeristen lokken. Terecht? Volgens hotelier Dimitri Thirion boeken weinig toeristen hiervoor een kamer.
The post Brugse hoteliers over start zomervakantie: “Steeds meer lastminuteboekingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oude zakenrelatie sprak nog met moordverdachte Tenerife toen hij zijn restaurant sloot: “Het was niet rendabel, zei hij. En plots waren ze weg”

“Geen van zijn horecazaken op Tenerife draaide naar behoren. Ik heb hem nooit vertrouwd.” Vlaming Vincent Vandenvelde, al jaren werkzaam op Tenerife, leverde een tijdlang Belgische bieren aan de restaurants van P.A. (44), maar had er nooit een goed gevoel bij. Samen met zijn zoon wordt hij verdacht van de moord op de Belgische Marc Olbrechts (71) en Laura Trappeniers

Lees meer »