Europese sancties op Russisch gas treffen de haven van Zeebrugge

Europa legt Rusland nieuwe sancties op. Dat heeft gevolgen voor de haven van Zeebrugge, die Russisch gas levert aan diverse landen. Dat bleek tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond.

Raadslid Alexander De Vos (CD&V) vroeg wat het effect van de sancties op het Russische gas voor de haven van Zeebrugge zijn: “Europa heeft nieuwe sancties opgelegd. De overslag van Russisch gas wordt aan banden gelegd, Zeebrugge is in West-Europa de grootste overslaghaven van gas.”

Oorlog

Raf Reuse (Groen) juichte de beslissing van Europa toe: “Dat Russisch gas berokkent niet alleen schade aan het klimaat, het houdt de oorlog in Oekraïne in stand. Al in 2015 sloot Fluxys en contract met een Russisch bedrijf, maar daar werd nooit tegen geprotesteerd. Nochtans zijn de gemeenten medeaandeelhouders van Fluxys.”

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) komt de Europese sanctie niet onverwacht : “Toch is het niet zo eenvoudig om de invoer van Russisch gas zomaar aan banden te leggen. Niet België, maar andere Europese landen zijn zeer afhankelijk van het Russisch gas, zeker na de sabotage van de gaspijplijn in de Oostzee. De industrie in het Duitse Ruhrgebied bijvoorbeeld heeft de aanvoer van Russisch gas via Zeebrugge nodig.”

Transshipment

“De nieuwe sancties hebben enkel betrekking op ‘transshipment’: het overtanken op een ander schip, dat vervolgens doorvaart. Het gaat vooral om de ‘winterroutes’ richting China omdat de Noordelijke ijszee dan niet bevaarbaar is. Hoe groot de impact is voor onze haven, weet ik niet. Fluxys heeft nog niet gemeld hoeveel gas er via ‘transshipment’ en hoeveel er via pijpleidingen vanuit Zeebrugge vervoerd wordt.”

“Hoe dan ook zal Zeebrugge hierdoor minder havenrechten ontvangen. Elk schip dat aanlegt, moet havenrechten betalen. Fluxys heeft de voorbije jaren geprobeerd te diversifiëren, er komt gas uit Qatar en de Verenigde Staten. Toch is nog de helft van het verhandeld gas uit Rusland afkomstig. Fluxys is naarstig op zoek naar andere leveranciers.”

Contractbreuk

“Ik wil er wel op wijzen dat Fluxys al in 2015 een contract afsloot met een Russisch bedrijf, dus voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Fluxys kan niet zomaar een lopend contract eenzijdig opzeggen, want anders riskeert het een zeer grote schadevergoeding te moeten betalen aan dat bedrijf. Fluxys kan zich dat niet permitteren”, aldus Dirk De fauw.

The post Europese sancties op Russisch gas treffen de haven van Zeebrugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slaag krijgt, gaat hij dat moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Dodelijke oneliners en vooral gênante vertoning: dit moet je weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Ook Zaventemse ondernemer wil voorzitter Open Vld worden: “We moeten eerst wat meer aan onszelf denken en onze welvaart heropbouwen”

Hij is onder andere voor minder Europese inmenging, tegen “hangmattoerisme en gediplomeerde doppers” en vindt dat de maatschappij het koningshuis niet integraal moet onderhouden. Na parlementslid Maurits Vande Reyde en Tineke Van hooland wil ook ondernemer Bruno Vermeeren uit Zaventem een gooi doen naar het voorzitterschap van Open Vld. Alleen zit hij als niet-lid nog met enkele praktische probleempjes: “Ik

Lees meer »

Dilbeek plaatst trajectcontroles op belangrijke invalswegen

Vanaf september lanceert de gemeente Dilbeek automatische snelheidscontroles op belangrijke invalswegen. Er worden 9 trajectcontroles geplaatst op strategische locaties verspreid over heel Dilbeek. De camera’s dienen niet alleen voor de handhaving van snelheidslimieten, maar spelen ook een cruciale rol in de bestrijding van criminaliteit.

Lees meer »

600 personen werpen unieke blik achter schermen van vroegere Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Toen de vijf feestelijke avonden met rondleidingen en concert in het Augustinessenklooster aan de Budastraat werden aangekondigd, was er duidelijk veel interesse. Na twee dagen waren die al uitverkocht. “We vieren het einde van de restauratiewerken aan de buitenschil en laten mensen kennismaken met deze erfgoedparel aan de buiten- maar ook de binnenkant”, zegt Philippe De Coene, schepen van Onroerend

Lees meer »

Keniaanse president schuift hogere belastingen van de baan na dodelijk protest

Het dodental na de uit de hand gelopen antiregeringsbetogingen in Kenia is opgelopen tot 22. Dat laat de voorzitter van de officiële Keniaanse mensenrechtencommissie weten. Er worden ook nog tientallen slachtoffers met schotwonden behandeld, meer dan 50 manifestanten werden gearresteerd. Als gevolg van het geweld trekt president William Ruto zijn plan om de belastingen te verhogen weer in.

Lees meer »

Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren dit waardevolle huis”

Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
The post Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen”

Er lijkt geen einde te komen aan de diepe stadstuin achter de rijwoning van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele in Poperinge. Ze zetten dit weekend andermaal hun romantische rozentuin open voor het publiek. “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen, onze rozen liepen zelfs twee keer onder.”
The post Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge

Lees meer »