De Vlaskapel keert terug naar het winkelwandelgebied

De sculptuur ‘De Vlaskapel’, een iconisch kunstwerk van Guido Speybrouck, verhuist van de Vlasmarkt naar het vernieuwd winkelwandelgebied in de Voorstraat, waar het destijds in 1962 ook voor het eerst werd geplaatst.

“In 2021 besliste ik de Vlaskapel van onder het stof te halen en van het Depot terug naar de openbare ruimte te halen. De Vlasmarkt leek toen een geschikte plaats, maar het bruisende horecaleven daar deed niet altijd evenveel eer aan het serene beeldhouwwerk. Met de herinrichting van het winkelwandelgebied kwam de opportuniteit om de Vlaskapel te verplaatsen naar de kop van de Voorstraat. We zijn ervan overtuigd dat De Vlaskapel zo terug in volle glorie kan schitteren”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur.

De Vlaskapel van Guido Speybrouck heeft een rijke geschiedenis. Dit kunstwerk werd in 1962 geplaatst op de kruising van de Lange en Korte Steenstraat door de toenmalige handelaars. In 1998 moest het wijken voor de heraanleg van de winkelstraat en vond het een tijdelijke plek bij het vroegere Vlasmuseum op ’t Hoge. Na de sluiting van het museum verhuisde het werk naar het depot, totdat het in 2021 een nieuwe plek kreeg op de Vlasmarkt.

Door de vele terrassen op de Vlasmarkt komt het werk daar echter niet volledig tot zijn recht. Met de vernieuwing van het winkelwandelgebied is een geschikte locatie gevonden aan het eind van de Voorstraat, richting ’t Plein, omringd door groen. Een nieuwe sokkel zal worden vervaardigd voor het kunstwerk. De koperen Vlasschoof, die vroeger dienst deed als fontein, kreeg bij de restauratie in 2021 een vergulde laag die verwijst naar de kleur van de vlaskapellen in het landschap.

Voor meer informatie over de nieuwe bestemming van de kunstwerken, kan je contact opnemen met Team Kunst Publieke Ruimte van Stad Kortrijk via www.kortrijk.be/musea/kunst-in-de-publieke-ruimte.

The post De Vlaskapel keert terug naar het winkelwandelgebied is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Vooruit masseren, miljarden zoeken en het communautaire: deze obstakels moet Bart De Wever (N-VA) nog opruimen voor hij premier kan worden

Met een opvallend milde informateursnota in de hand vroeg én kreeg Bart De Wever van koning Filip zijn promotie tot ‘preformateur’. In het rapport bewandelt De Wever een moeilijk evenwicht om zijn vijf gedoodverfde coalitiepartners aan boord te houden. Als zijn eerste opdracht was om gemeenschappelijke grond onder de voeten te vinden, dan wacht hem nu de moeilijke taak om

Lees meer »

Rapport bewijst: duizenden kiezers konden ten onrechte stemmen

Experts hebben vastgesteld dat minstens 2.171 kiezers de verkeerde elektronische stembiljetten kregen bij de verkiezingen. “Het valt niet uit te sluiten dat dit een impact gehad heeft op de uiteindelijke zetelverdeling”, schrijven ze in hun verslag, dat De Standaard kon inkijken. Ook in West-Vlaanderen gebeurden er fouten.
The post Rapport bewijst: duizenden kiezers konden ten onrechte stemmen appeared first

Lees meer »

De bijzondere relatie tussen opa Albert en oma Paola met hun 12 kleinkinderen: ze houden van het feestbeest én de nerd

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

Steeds dezelfde schokkende show, maar toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »