Brugse gemeenteraad keurt rode jaarrekening van 2023 goed

Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) legde maandagavond de jaarrekening van 2023 ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor. Brugge duikt voor het eerst in de rode cijfers.

2023 was voor schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) het jaar waarin Brugge eindelijk volledig kon herstellen van de financiële impact van de corona pandemie, maar Stad werd geconfronteerd met een torenhoge inflatie en de bijhorende indexaties van de lonen.

Het budgettair resultaat – het verschil tussen alle ontvangsten en alle uitgaven van het boekjaar – is minder goed dan geraamd: er is een tekort van 8,26 miljoen euro in plaats van een voorzien tekort van 3,35 miljoen. “De reden? Er werden 36,75 miljoen euro aan langtermijnleningen, die gebudgetteerd waren, niet opgenomen”, aldus de financiënschepen.

Teveel uitgaven

De oppositie was niet mals voor de jaarrekening van de Stad Brugge. Geert Van Tieghem (N-VA) wees erop dat Brugge met een record aantal uitgaven: “Er werd 355 miljoen euro uitgegeven, daar knelt het schoentje. Het stadsbestuur beheert de centjes van de Bruggelingen slecht.”

“Men bestelt dure studies, huurt dure kerstverlichting. Gelukkig komt er straks een einde aan de dure huurprijs voor het Huis van de Bruggeling. Werklozen en leefloners worden te weinig geactiveerd, dit zal de stadskas ten goede komen.”

Duurzaam

Volgens Raf Reuse (Groen) heft het stadsbestuur nog veel werk om van Brugge een warme en duurzame stad te maken: “We moeten sneller werk maken van warmtenetten en de Bruggelingen helpen om hun huizen energiezuinig te maken. Toen de rente nog laag stond, had Brugge meer leningen moeten aangaan om te investeren in duurzame maatregelen.”

Ook Arnold Bruynooghe (VB) vindt dat de uitgaven te snel gestegen zijn: “Enkel dank zij een aantal meevallers, zoals een erfenis, de verkoop van onroerende goederen en de gestegen inkomsten uit de belastingen vallen de cijfers nog mee.”

Ook Pascal Ennaert (Vooruit) had milde kritiek: “We hebben meer uitgegeven dan we ontvangen hebben. Daar moet in de toekomst op gelet worden.”

The post Brugse gemeenteraad keurt rode jaarrekening van 2023 goed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Deze leeftijdsgroep is het gelukkigst in ons land

Van alle Belgen zijn de studenten het gelukkigst. Dat achterhaalde statistiekbureau Statbel bij de nieuwste enquête naar het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden. Al is er bij alle leeftijdsgroepen een toename in geluksgevoel waargenomen.

Lees meer »

“Het etiket van oma lijkt haar niet te deren”: ‘ijdeltuit’ Rania van Jordanië kijkt volop uit naar de geboorte van eerste kleinkind

Het is een bijzonder jaar voor het Jordaanse koningspaar. Niet alleen zit koning Abdullah II (62) een kwarteeuw op de troon, ook verwachten hij en z’n echtgenote Rania (53) deze zomer hun allereerste kleinkind. Schoondochter Rajwa (30) is hoogzwanger en volgens kroonprins Hussein (29) loopt zijn moeder over van opwinding: “Ze is weken geleden al babyspullen beginnen kopen.”

Lees meer »

Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende

Flanders Classics zal in opdracht van Toerisme Oostende vzw het Wereldkampioenschap Cyclocross 2027 in Oostende organiseren. Dit evenement zal plaatsvinden op 29, 30 en 31 januari 2027 en belooft een unieke ervaring te worden, die verder de internationale reputatie van Oostende zal versterken.
The post Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Julian Assange valt in armen van zijn vrouw bij aankomst in Australië: klokkenluider is vrij na deal met Amerikaans gerecht

Een Amerikaanse rechter heeft vandaag in Saipan op de Noordelijke Marianen de schuldbekentenis van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aanvaard. Door schuld te bekennen aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren, bekrachtigde de 52-jarige Assange de deal over zijn vrijlating die hij eerder met de Verenigde Staten sloot. De klokkenluider is geland in Canberra, de hoofdstad van zijn

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit)

De zomerbar die onder de noemer Zomerstek straks al aan de vijfde editie toe is, krijgt er een pop-up gastrobar bij. Daarvoor wist Geert Defevere niemand minder dan Benoit Vercaemst (De Overburen) te strikken. “En we zitten nog boordevol plannen.”
The post Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit) appeared first on

Lees meer »

Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer

Met de start van de zomervakantie vervelt Oostende weer tot één groot openluchtevenement. Dat vergt heel wat afspraken en organisatie, maar Toerisme Oostende en de stadsdiensten staan klaar om twee maanden lang vele duizenden bezoekers te ontvangen, hopelijk onder een stralende zon.
The post Goed geoliede Oostendse toerismemachine klaar voor drukke zomer appeared first on KW.be.

Lees meer »

Motorrijder (30) zwaargewond na botsing met middenberm en biggenrug in Diksmuide: “Volgens de eerste berichten niet in levensgevaar”

Een 30-jarige motorrijder uit Veurne is vrijdagochtend zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval in Diksmuide. De man nam deel aan een motorrondrit toen hij plots op een middenberm reed, naar de overkant werd geslingerd en daar vol op een betonnen ‘biggenrug’ knalde. Daarna belandde hij in de gracht. “De man werd met de MUG-heli naar het ziekenhuis gebracht met het oog

Lees meer »