Bieke plaatst eigen flitscamera na de dood van zoon Geoffrey (15): “Denk aan je kinderen als je het gaspedaal induwt”

Bieke D’Haese plaatste voor het eerst een geknutselde flitscamera tijdens de voorbije Rally van Ieper. Ze verloor haar 15-jarige zoon Geoffrey door te hoge snelheid in het verkeer. “Het is lang geleden, maar voor een moeder blijft dat altijd dichtbij.”

4 september 2002, even voor middernacht: een Volkswagen Golf crasht tegen een bonenmachine in Kortemark. De drie jonge inzittenden laten het leven, onder wie Geoffrey, amper vijftien, die op de achterbank zat. “Ik ben mijn kind kwijt door te hoge snelheid in het verkeer. Het is lang geleden, maar voor een moeder blijft dat altijd dichtbij”, vertelt Bieke D’Haese (55), die de naam van haar zoon meedraagt op haar bovenarm. “Aan 70 kilometer per uur was mijn zoon misschien gewond geraakt, maar hun auto is aan 175 kilometer per uur tegen dat landbouwvoertuig beland. De impact was enorm. Geoffrey had geen schijn van kans, ook al zat hij op de achterbank.”

Rallypiloten

Intussen woont Bieke in Heuvelland, waar het de voorbije dagen zeer druk was door de Rally van Ieper. “Ik heb niks tegen de rally, maar veel bezoekers en chauffeurs denken dan dat ze zelf rallypiloot zijn op de openbare weg. Daarom knutselde ik een flitscamera in elkaar om te sensibiliseren rond overdreven snelheid. Mijn camera bestaat uit een driepikkel en schoendoos, met daarop het woord ‘FLITS’ en een paar droevige emoji’s.”

Bieke plaatste de camera voor haar wagen, die een tijdlang geparkeerd stond langs de Kemmelstraat in de buurt van het kruispunt met de Vierstraat bij Heuvelland. “Een gevaarlijke plek, waar nog te vaak te snel gereden wordt. Op het aangrenzende grondgebied van Ieper zijn camera’s voor trajectcontrole geïnstalleerd. Deze lijken een effect te hebben, maar van zodra chauffeurs dat traject verlaten en Heuvelland binnenrijden trekken ze weer op.”

Politie

De fake flitscamera bleef allerminst onder de radar. Een foto van het knutselwerk werd gedeeld op sociale media, zelfs door politiezone Arro Ieper op de eigen Facebookpagina met de boodschap: “niet enkel creativiteit op deze pagina, we kregen melding van deze ‘flitser’, hou je toch maar aan de snelheidslimieten”.

De online reacties waren erg uiteenlopend. “Ik ben ervan geschrokken”, aldus Bieke. “Er zijn altijd azijnpissers, maar het verwonderde me toch dat mensen zo’n harde kritiek gaven. Ik doe nu mijn verhaal, omdat veel chauffeurs zelf kinderen hebben. Het is en blijft moeilijk om te praten over mijn eigen kind dat ik verloren heb. Het is niet de bedoeling om medelijden op te wekken, ik wil alleen nieuw leed helpen voorkomen. Denk aan je kinderen als je het gaspedaal induwt. Dat doe ik telkens ik zelf achter het stuur kruip. Ja, ik ben ook al geflitst: 5 kilometer per uur te snel in een zone 30. Het kan iedereen overkomen. Maar vliegen met mijn wagen, dat nooit. Iemand vroeg de politie om mij te straffen omdat ik me zou voordoen als politieagente. Dat is helemaal niet mijn bedoeling.”

Geen boetes

“Volgens mijn info is het plaatsen van een fake flitscamera niet strafbaar, het innen van boetes wel”, reageert Glenn Verdru, woordvoerder van politiezone Arro Ieper.

“Ik wil aan bewustwording doen”, benadrukt Bieke. “De mensen duidelijk maken dat ze moeten opletten. Het gebeurt dat de politie echt staat te flitsen langs de Kemmelstraat. Dat is voor niemand leuk, maar het blijkt nodig. Dat de politie mijn valse flitscamera zelf deelde op hun Facebookpagina doet me vermoeden dat ze het een geslaagde actie vinden.”

Andere locaties

Bieke wil haar camera nog op andere plaatsen inzetten. “Want ik merkte wel een effect. Langs de Kemmelstraat plaatste ik de camera voor mijn auto, zodat het echt zou lijken. Veel chauffeurs vertraagden wel degelijk. Tot ze door hadden dat het geen echte flitser was en dan trokken ze weer op. Maar bon, even inhouden aan dit kruispunt, dat is toch iets. Wat mijn volgende flitslocatie wordt? Dat wil ik niet verklappen. Anders blijft mijn volgende actie zonder reactie.” (TP)

The post Bieke plaatst eigen flitscamera na de dood van zoon Geoffrey (15): “Denk aan je kinderen als je het gaspedaal induwt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Focus op wat je wél kan, niet op de beperking”: vzw Boas leert andersvaliden al twintig jaar zwemmen, maar zoekt helpende handen

Boas, de Belgian Organisation for Adapted Swimming, bestaat twintig jaar. De vzw maakt er al twee decennia een erezaak van om mensen met een beperking of chronische aandoening de kans te geven om in alle vrijheid te (leren) zwemmen. Maar de organisatie schurkt stilaan tegen haar plafond aan, zegt oprichter en bezieler Dries Christiaens. “We hebben een wachtlijst met meer

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Havenarbeider (59) moet moslimgezin 11.000 euro nadat hij hen wegpestte: hij kieperde zelfs varkensbloed over PlayStation van de kinderen

Een havenarbeider (59) uit Niel is veroordeeld omdat hij zijn moslimburen wegpestte. Wat begon met het weigeren van een hand te geven, eindigde met het binnendringen in hun woning om de living en speelgoed van de kinderen met varkensbloed te besmeuren. Onder andere zijn DNA nekte de overbuurman, die zich op Facebook blijft outen als vreemdelingenhater: “Liever koeien in de

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Ouders van verdronken Harmony (7) spreken voor het eerst: “Mijn zoon was bang van water. Waarom werd er niet op hem gelet?”

Met veel vraagtekens blijven ze achter. De ouders van Harmony Francis (7) uit Borgerhout weten nog steeds niet wat hun zoontje afgelopen donderdag precies is overkomen in het recreatiedomein De Mosten. Harmony, die niet kon zwemmen, verdronk die dag tijdens een schooluitstap in het meer. “Bij de telling moesten alle leerlingen op hun handdoek op het strand gaan zitten. Die

Lees meer »