Belgische vissers mogen vier keer meer tong vangen in de Ierse zee

Er is een akkoord tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk zodat onze Belgische vissers vanaf juli 4 keer meer dan tong mogen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport, dat onlangs is verschenen, blijkt dat het tongbestand in de Ierse Zee in opmerkelijk betere toestand dan eerst werd aangenomen.

De studie kwam er op vraag van Vlaams visserijminister Hilde Crevits, de resultaten van het rapport hebben al een tastbaar gevolg voor het visquotum voor dit jaar. Tijdens deze Europese ministerraad bespraken de lidstaten het voortgangsrapport van de Commissie dat stelde dat meer visbestanden zich op duurzaam niveau bevinden. De ministers hebben ook de gesprekken voor de vangstmogelijkheden in 2025 opgestart.

Vangstquota

“In december 2023 en tijdens ons huidig Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie hebben we er herhaaldelijk op aangedrongen om de vangstquota te bepalen op basis van recente wetenschappelijke cijfers en nieuwe meetmodellen”, stelt Vlaams visserijminister Hilde Crevits.

“Het toont aan hoe belangrijk het is dat vissers, wetenschappers en onderzoeksinstellingen zoals ILVO samenwerken om visbestanden goed te monitoren en vangsten af te stemmen op de huidige situatie. Laat ons voortaan deze weg volgen en de quota vastleggen op basis van meer recente observaties en gegevens. De volgende maanden zullen de gesprekken starten om de visquota voor 2025 vast te leggen. Ook tijdens die gesprekken zullen we het belang van de sterke betrokkenheid van onze visserijsector blijven verdedigen.”

Evaluatie

Tijdens de laatste Europese Raad Visserij maandag in Luxemburg sloot minister Hilde Crevits het voorzitterschap van België voor visserij af. De voorbije zes maanden kon het belang van onze visserijsector in de kijker gezet worden. De Commissaris kondigde tijdens de informele raad van Visserij in maart aan dat er een evaluatie van het gemeenschappelijk visserijbeleid zal opgestart worden. Een noodzakelijke oefening om onwerkbare maatregelen aan te passen en drempels die verduurzaming tegenhouden weg te werken.

“Vanuit België hebben we ook de aandacht voor de socio-economische duurzaamheid van de sector met succes op de agenda gezet”, zegt Hilde Crevits. “Dat zullen we ook de komende maanden blijven doen. In zijn communicatie bevestigde de Commissaris ook een herziening van de verplichtingen rond controles. Eerdere rapporten toonden al dat de implementatie van de aanlandingsverplichting niet naleefbaar en niet werkbaar is voor gemengde visserij.

Meerjarenplannen

Op de Europese Raad maandag werden ook de eerste voorbereidingen getroffen voor de bepaling van de vangstquota voor volgend jaar. De onderhandelingen starten in het najaar met een finale goedkeuring van de vangstmogelijkheden op het einde van het jaar. Voor elke zee wordt per soort bepaald hoeveel vis er mag worden gevangen.

Minister Hilde Crevits pleit in dat verband om te evolueren naar meerjarenplannen in plaats van jaarlijkse quota om grote fluctuaties in de vangstmogelijkheden te vermijden en de vissers voldoende zekerheid te bieden : “Het belang hiervan bleek recent nog. Een nieuw wetenschappelijk advies toonde dat er meer tong in de Ierse Zee aanwezig is dan werd aangenomen.”

281 ton extra

“Voor onze Belgische vissers betekent dit dat ze dit jaar 281 ton kunnen ophalen in plaats van 62 ton. Op basis van deze nieuwe gegevens vroeg Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits met succes aan de Europese Commissie om dit te finaliseren met het Verenigd Koninkrijk, deze verhoging gaat in vanaf 1 juli. Tong is voor de Belgische vissers een belangrijke doelsoort en zonder dit tongquotum konden ook veel minder roggen, pladijs, zeeduivel, tarbot en griet opgehaald worden”, aldus Hilde Crevits.

The post Belgische vissers mogen vier keer meer tong vangen in de Ierse zee is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Internationale drugsbende ontmanteld na inval in Peterbos: 12 mensen opgepakt, drugs en wapens in beslag genomen

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een internationale criminele organisatie opgerold die actief was in drugshandel na een grootschalige politie-operatie in Peterbos vannacht. Een twaalftal leden van het netwerk werden gearresteerd, en er werden drugs, wapens en geld in beslag genomen. De organisatie, die vertakkingen had tot in Marseille in Frankrijk, was gespecialiseerd in de handel in cocaïne en

Lees meer »

Mysterieus skelet uit eeuwenoude Brugse loden grafkist geïdentificeerd: krijgsheer Boudewijn I van Assebroek

Na een jaar onderzoek hebben wetenschappers achterhaald wie er in de eeuwenoude loden grafkist zit, die tijdens de werken voor de expohal BRUSK in Brugge aangetroffen werd. Het gaat om Boudewijn I, heer van Assebroek, een krijgsheer uit de dertiende eeuw. “Het belang van deze ontdekking kan moeilijk onderschat worden, ze levert info over een periode waarover voor Brugge minder

Lees meer »

Komt de Franse hoogmoed voor de val? “Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers les Bleus laatdunkend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Visit Bruges spendeert grootste deel van jaarbudget aan Triënnale

Met de zomer voor de deur maakte Visit Bruges een eerste tussenstand van de inspanningen die ze leverde voor de internationale promotie van ‘Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility’. Visit Bruges deelt met Triënnale Brugge de ambitie om het vaak overroepen toeristische beeld van Brugge te nuanceren en diversifiëren. Maar precieze cijfers over het aantal bezoekers zijn er nog niet.

Lees meer »