Achttien jaar cel gevorderd voor Tsjetsjeen (26) die terreuraanslag wilde plegen

Een 26-jarige Tsjetsjeen uit Menen hangt in de Brugse correctionele rechtbank achttien jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor poging tot terroristische moord en leiderschap van een terroristische groep. Abubakar S. wilde samen met zijn vrouw een aanslag plegen in de joodse buurt en op een LGBTQ-bar in Antwerpen. Voor zijn partner vorderde het federaal parket acht jaar cel.

Het onderzoek ging van start toen Abubakar S. in het voorjaar van 2023 steeds duidelijker begon te radicaliseren. Zo zou de twintiger uit Menen gedweept hebben met Islamitische Staat (IS). Via Telegram begon hij gesprekken te voeren over een mogelijke terroristische aanslag. Daarbij zouden een homobar en de joodse buurt in Antwerpen als mogelijke doelwitten genoemd zijn. In zijn zoektocht naar wapens en kompanen kwam S. in contact met een undercoveragent, die erg snel het vertrouwen van de verdachte wist te winnen. De beklaagde werd ingerekend toen hij op 4 mei 2023 effectief een wapen van de undercoveragent had gekocht.

Plannen vergevorderd

Abubakar S. en zijn partner Liza M. (34) moesten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor poging tot terroristische moord. Volgens het federaal parket waren de plannen immers al vergevorderd. In afwachting van een grote aanslag zou S. in eigen streek ook een kleinere aanslag op de politie gepland hebben. In die omstandigheden vorderde het OM achttien jaar cel, met een beveiligingsperiode van twaalf jaar. Liza M. zou hem in zijn plannen gesteund en aangemoedigd hebben. Daarom werd acht jaar cel gevorderd.

De broer van S. staat net als twee andere beklaagden terecht voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het OM vorderde twee tot vier jaar cel voor hen.

The post Achttien jaar cel gevorderd voor Tsjetsjeen (26) die terreuraanslag wilde plegen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kijk op 6 juli LIVE naar Club Brugge-AEK Athene (14u), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang, live bekijken. De eerstvolgende match is op 6 juli. Dan speelt Club op het Belfius Basecamp tegen het Griekse AEK Athene. Die match kan u vanaf 14u live bekijken.

Lees meer »

Maggie duikt in het idyllische water bij Tenerife, maar wordt geconfronteerd met de harde realiteit: “Meer plastic dan vissen”

Maggie Seida dook tijdens een reis naar Tenerife in het “blauwe, glinsterende” water voor de kust van het Spaanse eiland, maar kwam zo in een heel wat mindere idyllische wereld terecht. de Amerikaanse mariene bioloog kon geen meter zwemmen zonder verstrikt te raken in weggegooid plastic en andere rommel. “Meer plastic dan vissen”, schrijft ze op Instagram.

Lees meer »

Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen: “Interesse wordt elk jaar groter”

In GC De Bunder is de nieuwe cultuurbrochure voorgesteld. De cultuurdienst wist ook voor dit jaar enkele mooie namen vast te leggen. Zo zijn er verschillende theatervoorstellingen, maar komen ook de liefhebbers van comedy volop aan hun trekken. Onder andere Han Solo en Urbanus zakken af naar Moorslede.
The post Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen:

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

Afgeronde analyse spreekt boekdelen: nog eens 13.000 rijksregisternummers en 555 rekeningnummers blijken gestolen bij cyberaanval Limburg.net 

292.734 slachtoffers. Dat is de eindbalans van de cyberaanval bij afvalintercommunale Limburg.net in december van vorig jaar. Limburg.net en het externe expertenbureau Ernst & Young zijn klaar met de analyse van de hack. Wat blijkt: nog eens 13.000 rijksregisternummers en 555 rekeningnummers extra zijn buitgemaakt. 11.000 van die rijksregisternummers komen van klanten die in 2016 in Bilzen geregistreerd stonden.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Aadil Diwan Ali en de Kortrijk Warriors zetten cricket in de kijker in VRT1-programma ‘Goed Gespeeld’: “Vrij makkelijk om aan te leren”

Voor Aadil Diwan Ali (33) heeft de sport cricket weinig geheimen meer. Onlangs schitterde hij nog in het VRT 1-programma ‘Goed Gespeeld’, waarin hij samen met zijn neef Zeshan cricket in de kijker plaatste. Aadil woont in Kuurne maar richtte in 2020 samen met zijn neef Addnaan het cricketteam Kortrijk Warriors op. Inmiddels is er al een mannen- en vrouwenploeg

Lees meer »