Sluis in Moen is terug open na ongeval

Het Nederlandse binnenschip dat vrijdagavond een ongeval had in het sluis op het kanaal Bossuit-Kortrijk in Moen, is uit de sluis kunnen varen.

Het waren spannende momenten zaterdagavond laat. Even na 22 uur kon de Pantha Rhei uit het Nederlandse Werkendam op eigen kracht uit de sluis in Moen varen. Dit was niet vanzelfsprekend want de ganse zaterdag werd hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Het vrachtschip, geladen met bijna 2.000 ton aarde, was vrijdag in de late namiddag van Stasegem richting Schelde aan het varen.

Het moest dus versast worden in Moen. De omstandigheden zijn nog niet duidelijk, maar vast staat is dat het schip van zo’n 100 meter lang nog niet helemaal op zijn plaats lag toen het versassen begon. Het kwam met de schroef en de romp vast te zitten op de ‘drempel’ van de sluis.

Beschadigde romp

Volgens Geert Weymeis van de Vlaamse Waterweg begon het schip zo te hellen en werd het schip aan de romp zwaar beschadigd. Vrijdagavond werd door de brandweer een preventieve dam aangelegd omdat gevreesd werd dat er olie of brandstof zou lekken. Dit was gelukkig niet het geval, want het kanaal Bossuit-Kortrijks is waterwingebied.

Zaterdag probeerde men de sluis opnieuw vrij te krijgen. Dit was geen evidente zaak. “Er werd een speciale kraan en een tiental vrachtwagens en tractoren met kipwagen opgevorderd om het schip leeg te maken. De lading werd terug naar het grondverwerkingsbedrijf in Stasegem gevoerd. Bijkomend probleem was dat er een wielerwedstrijd in Zwevegem was, waardoor men niet langs de N391 kon rijden en zo de tonnagebeperking in de Harelbeekstraat diende opgegeven te worden”, vertelde ons waarnemend burgemeester Isabelle Degezelle (CD&V). Het op- en afrijden van de vrachtwagens duurde tot ‘s avonds laat.

Ondertussen had een Nederlands bergingsbedrijf de mazout uit de tanks gepompt en voorlopige herstellingen aangebracht om het schip uit de sluis te krijgen. Even na 22 uur zaterdagavond gingen de sluisdeuren open en kon het schip op eigen kracht uit de sluis varen. Het ligt nu aangemeerd aan de kaaimuur net na de sluis. “Vaarwaardig is het schip niet meer, de schade aan de schroef en de romp is te groot. Maandag zal er verder gewerkt worden om het schip te kunnen wegslepen naar een scheepswerf in Nederland. Eerst moet er wel nog een controle gebeuren of het schip mag versleept worden. Maar het belangrijkste is dat de sluis opnieuw kan gebruikt worden”, aldus nog Degezelle.

Doordat er geen doorgang was aan de sluis in Moen, lagen een drietal schepen te wachten om versast te worden. Gezien er op zondag geen bediening is van de sluis, zullen deze maandag opnieuw kunnen vertrekken.

The post Sluis in Moen is terug open na ongeval is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Nieuwe beelden tonen moment waarop clustermunitie inslaat op vol strand in Sebastopol

Er zijn nieuwe beelden opgedoken die tonen hoe clustermunitie inslaat op een strand vol toeristen in Sebastopol, een populaire badplaats op de door Rusland bezette Krim. De feiten vonden zondag plaats en eisten volgens de Russische autoriteiten het leven aan zeker vijf mensen. Volgens Moskou ging het om een aanval van Oekraïne met Amerikaanse ATACMS, ballistische raketten met daarin honderden

Lees meer »

Voormalige partij DAS in De Panne trekt naar lokale verkiezingen als ‘Voluit: Oud-burgemeester Vanheste maakt politieke comeback

DAS, de politieke partij die al 12 jaar actief betrokken is in het politieke leven van De Panne-Adinkerke, maakt bekend dat ze onder de nieuwe naam Voluit naar de lokale verkiezingen trekken in oktober.
The post Voormalige partij DAS in De Panne trekt naar lokale verkiezingen als ‘Voluit: Oud-burgemeester Vanheste maakt politieke comeback appeared first on KW.be.

Lees meer »

Uitbater van massagesalon in Brugge veroordeeld voor illegale prostitutie

De uitbater van het voormalige clandestiene bordeel Villa Relaxia in de Hoog-Brabantlaan in Sint-Andries bij Brugge is ook in beroep veroordeeld tot een jaar cel voor prostitutiemisdrijven ten aanzien van dertien slachtoffers.
The post Uitbater van massagesalon in Brugge veroordeeld voor illegale prostitutie appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor Oostendse moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

Breekt het cordon in Middelkerke? Lijst Dedecker en N-VA trekken in oktober apart naar de kiezer (ondanks laatste verzoeningspoging)

Opschudding aan de kust, want maandagavond heeft de lokale N-VA-afdeling in Middelkerke unaniem beslist om apart op te komen bij de lokale verkiezingen. Bijgevolg staan Lijst Dedecker en N-VA in oktober lijnrecht tegenover elkaar in de strijd om de sjerp in de badstad. Dat burgemeester Jean-Marie Dedecker de deur openhoudt voor lokale samenwerking met het Vlaams Belang, stoot de N-VA’ers

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hunter Biden mag niet meer optreden als advocaat in Washington DC

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, beschikt in Washington DC niet meer over een vergunning om zijn beroep als advocaat uit te oefenen. Een rechter in de Amerikaanse hoofdstad heeft beslist die vergunning te schorsen, zo meldt de nieuwszender CNN dinsdag. Mogelijk zal die schorsing ook elders in de VS worden uitgevoerd.

Lees meer »

Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag niet van de gemeente: “Denken aan inwoners, niet aan onszelf”

Op de gemeenteraad van donderdag 27 juni vroeg gemeenteraadslid Gaetan Billiau om het reglement op verkiezingspubliciteit af te schaffen. Sinds 2012 geldt er in Nieuwpoort een reglement dat bepaalt dat verkiezingspubliciteit op een nette manier moet geafficheerd worden. De meerderheid verwierp het voorstel. Er zal dus niets veranderen.
The post Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »