Eindelijk ook kunstgras op de Poperingse sportzone

“A je nie gelukkig ziet me je gez, zie je nie gelukkig me je leven”, parafraseerde Paul Samyn namens voetbalclub KFC Poperinge nonkel Willy Persyn bij de inhuldiging van het nieuwe kunstgrasveld op de sportzone langs de Ouderdomseweg. “En de Poperingse voetbalclubs waren niet gelukkig met hun grasvelden. Gelukkig kwam hier nu verandering in”, aldus nog de gewezen sportjournalist bij deze krant.

“Het veld maakt deel uit van het masterplan voor de uitbreiding en vernieuwing van de sportzone. De stad investeerde in totaal 472.000 euro voor dit project. Aannemer Sportinfrabouw realiseerde het veld samen met het Poperingse Timo-Tuin. Rond het volledige veld is er een pad en een lage omheining. De dug-outs werden ook vernieuwd en er werden vier uitklapbare jeugddoelen geïnstalleerd”, aldus schepen van Financiën Ben Desmyter (CD&V).

Duurzaam

“De trend om als gemeente in te zetten op een of meerdere kunstgrasvelden is al even aan de gang. Na een grondige analyse bleek dit ook voor Poperinge een interessante investering, zeker met de nieuwere generaties kunstgrasvelden die niet alleen duurzamer zijn, maar ook een betere beleving bieden aan voetballers. Dankzij het kunstgrasveld kunnen de andere grasvelden ook wat langer rusten tijdens renovatieperiodes, zodat die grasmatten beter bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden”, zei burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Geen modder meer

“Echt gras of kunstgras. In menige voetbalkantine en kleedkamer zorgt het alvast voor geanimeerde discussies tussen hevige voorstanders en koele minnaars van dit relatief nieuwe concept. Wie het gras wil ruiken en de tackels wil voelen, zweert bij echt gras, terwijl aanhangers van verzorgd tikitakavoetbal kunstgras verkiezen. Naar verluidt zijn er zelfs bij de Studax believers en non- believers. Soms hoor je dan heroïsche verhalen over hoe men ‘in de tijd’ moest voetballen op modderige akkers. Want bij Studax is de nostalgie natuurlijk nooit ver weg.”

“Maar voor veel jeugdvoetballertjes is op kunstgras spelen echter eerder regel dan uitzondering geworden. Je zou kunnen zeggen dat op kunstgras spelen voor hen ‘natuurlijk’ aanvoelt. Want de jongste jaren schieten de synthetische velden als paddenstoelen uit de grond. Eerst enkel bij profclubs en clubs met nationale jeugdploegen, maar ondertussen kiezen ook steden en gemeenten met voetbal in provinciale en gewestelijke reeksen resoluut voor kunstgras”, speechte Sportschepen Klaas Verbeke (CD&V).

In Poperinge ligt er dus voortaan een kunstgrasveld van de nieuwste generatie: nog duurzamer, een betere beleving voor de spelers en vooral ‘gezonder’. Geen zwarte rubberen bolletjes meer, maar wel een natuurlijke infill, namelijk kurk. Dat is dan misschien een voordeel van niet de allereerste te zijn met een kunstgrasveld

1.500 uur per seizoen

“De exploitatiekost van een natuurgrasveld wordt altijd maar hoger. De klimaatverandering zorgt voor steeds langere periodes van (extreme) droogte, waardoor renovaties van velden moeilijker, arbeidsintensiever en dus duurder worden, zonder garantie op een geslaagd resultaat. Ook de noodzakelijke beregening tijdens die droge, warme periodes vormt een logistieke en financiële uitdaging. Daarbij komen nog de fikse prijsstijgingen van bijvoorbeeld belijningsverf en toenemende personeelskosten.”

“In het najaar en de winter krijgen we daarenboven steeds vaker af te rekenen met periodes van hevige regenval, waardoor we ons soms genoodzaakt zien om trainingen en wedstrijden te verschuiven of in het slechtste geval zelfs af te gelasten om velden te ‘sparen’. Als je weet dat een kunstgrasveld dat 1.500 uur per seizoen onder alle omstandigheden (behalve sneeuw) bespeeld kan worden, 12 tot 15 jaar in goede conditie blijft en slechts beperkt onderhoud vergt, dan is dat zeker een grote meerwaarde en een verantwoorde investering”, aldus nog de Sportschepen.

“Het laat ons ook toe om onze natuurgrasvelden, die we natuurlijk ook nog hebben, langer te laten rusten tijdens renovatieperiodes, waardoor je betere grasmatten krijgt die beter bestand zijn tegen minder gunstige (weers)omstandigheden. Het kunstgrasveld kan in die tussenperiode ook volop gebruikt worden voor tornooien, sportkampjes en andere activiteiten als Popsjot, Senior games, WSO-sportdagen enzovoort.”

Masterplan sportzone

Het kunstgrasveld vind je naast sporthal 1, achter het skatepark. Schepen Klaas Verbeke: “Zowel voor recreatieve sporters als voor clubs is dit een mooie toevoeging aan de sportzone. In mei werden ook de nieuwe, private tennis-, padel- en pickleballvelden van Deb’Ace geopend. Poperinge werkt nu verder aan het baseball- en softbaldossier. In juni vernieuwt de stad de trimpaden in Poperinge en Proven. In volgende fases wachten onder andere nog de realisaties van een indoortennishal, een padenstructuur en petanquevelden, een luifel met omnisportveld en beachvolley.”

Tijdens de inhuldiging gaf vice-Belgisch kampioen William Raes een demonstratie freestyle voetbal op het nieuwe kunstgras.

The post Eindelijk ook kunstgras op de Poperingse sportzone is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Agenten niet veroordeeld voor valsheid in geschrifte tijdens moordonderzoek: “Redelijke termijn overschreden”

Geert Vanweehaeghe zat vier jaar onschuldig in de cel nadat hij onder druk bekentenissen aflegde voor de moord op zijn partner Caroline Vyncke. Twee agenten werden vervolgd voor valsheid in geschrifte omdat ze in een proces-verbaal bepaalde passages weglieten waaruit bleek dat Vanweehaeghe onder druk gezet werd. De feiten dateren echter al van 2011, volgens de rechter te lang geleden

Lees meer »

Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende

Als gevolg van een groot waterlek is er vanmorgen een zinkgat ontstaan in de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van huisnummer 749. Farys is op de hoogte en startte intussen met dringende herstellingswerken. De situatie wordt op de voet opgevolgd.
The post Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

LIVEBLOG NEDERLAND-OOSTENRIJK. Malen voorlopig de gebeten hond: na z’n owngoal laat hij nu de gelijkmaker liggen

Onze noorderburen kijken in hun laatste groepswedstrijd Oostenrijk in de ogen. Nederland is intussen zeker van een plekje in de achtste finales van het EK. Maar Oranje wil zich ongetwijfeld kronen tot groepswinnaar, daarvoor rekent het alvast op aanvaller Memphis Depay. “Zonder een goede Memphis zal het moeilijk zijn om ver te komen”, vertelde Koeman op de persconferentie.

Lees meer »

Socialistisch ziekenfonds pleit voor betere terugbetaling van medicatie tegen ADHD: “Mensen vallen uit de boot”

Het socialistisch ziekenfonds Solidaris pleit ervoor om medicatie tegen ADHD beter terug te betalen. Nu worden alleen de meest gebruikte geneesmiddelen deels terugbetaald door de ziekteverzekering, maar daardoor krijgen patiënten niet altijd het medicijn voorgeschreven dat voor hen het best werkt en de minste bijwerkingen veroorzaakt. Kiezen ze toch voor een niet-terugbetaald geneesmiddel, dan kunnen de kosten oplopen.

Lees meer »