Dr. Claude Damman (90) overleden, Heule-Watermolen in rouw

Net nu de 80ste (jubileum)editie van de kermisfeesten voor de deur staat, is Heule-Watermolen in rouwstemming: vrijdagmorgen is dr. Claude Damman op 90-jarige leeftijd overleden. De voormalige huisarts was jarenlang voorzitter en bezieler van de kermisfeesten in Heule-Watermolen, waarin hij vernieuwing bracht. De dokter verbleef de jongste jaren in wzc Sint-Jozef waar hij overleden is. Zijn echtgenote Anny Beel stierf er in februari vorig jaar.

Claude Damman is op 12 september 1933 in Anzegem geboren als oudste van zes kinderen. Thuis hadden ze een schilderszaak. In zijn jeugdjaren engageerde hij zich als KSA-leider en toen hij in Leuven geneeskunde studeerde, was hij preses van het hoogstudentenverbond.

In 1959 trouwde hij met Anny Beel, ook Anzegemse. Ze trokken toen tien maanden naar Congo waar dr. Damman werkte ter vervanging van legerdienst, in feite in de plaats van zijn broer. Teruggekeerd naar België vestigde Claude Damman zich in oktober 1960 als eerste huisarts in Heule-Watermolen.

Het was pastoor Vandewalle die hem duidelijk maakte dat de Watermolen een snelle bevolkingsaangroei kende en dat er dan ook dringend een dokter moest komen. Hij vestigde zich in de Izegemsestraat. Later maakte hij er een groepspraktijk van.

Kermisbestuur

Het duurde niet lang of Maurice Herman van de plaatselijke limonadefabriek, die een vroegere studiemakker was in het Sint-Amandscollege, klampte hem aan om ‘erelid’ te worden van de kermis van Heule Watermolen. In 1963 werd hij al voorzitter en zou dat vele jaren blijven.

Hij nam tal van nieuwe initiatieven, onder meer voor de senioren met – naast de verkiezing van een Tineke van de Watermolen zoals in Heule – de verkiezing van een Molenarin. Ook organiseerde hij in de jaren zeventig op zaterdag een halve marathon waaraan alle grote namen als Karel Lismont of wijlen Aurèle Vandendriessche deelnamen. Laatstgenoemde – drievoudig Olympisch marathondeelnemer – was in zijn jeugd een overbuurjongen van de familie Damman.

Zelf was Claude Damman ook heel sportief. In zijn jeugdjaren was hij een goed voetballer. Hij speelde met SV Waregem kampioen in 4de Nationale maar gaf zijn voetballoopbaan op voor zijn studies. Hij is in Kortrijk voorzitter geweest van de liefhebbersvoetbalcompetitie Schepen Bijttebier en van de Wikings. Later was hij nog een goede skiër en speelde hij tennis.

Corona

In 2001 ging dr. Damman, die zich gespecialiseerd had in de homeopathie, met pensioen. Hij was een vlot spreker en gaf daarna als ‘Mijnheer Doktoor’ nog geregeld voordrachten over doktersleven van vroeger en nu. Tijdens de coronaperiode beleefden de dokter en zijn echtgenote een bewogen tijd.

In maart 2020 werden beiden met covid in het ziekenhuis opgenomen. Beiden herstelden. Echtgenote Anny verhuisde dan nadien naar wzc sint-Jozef, terwijl Claude nog naar huis keerde. Enkele maanden later moest hij ook noodgedwongen zijn intrek nemen in het rusthuis. Anny, die haar man altijd heeft bijgestaan in zijn dokterspraktijk en ook actief was in de kerkraad van de Sint-Godelieveparochie, is op 5 februari vorig jaar overleden.

Het echtpaar had drie kinderen: Veerle (in 1966 op bijna 6-jarige leeftijd overleden door een tragisch ongeval), Hilde en Lieven (met Katrien Vantieghem). Er zijn twee kleinkinderen.

De uitvaartdienst heeft plaats op maandag 1 juli om 10.30 uur in de Sint-Godelievekerk in Heule-Watermolen.

(NOM)

The post Dr. Claude Damman (90) overleden, Heule-Watermolen in rouw is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aantal verkeersdoden op onze wegen voor het eerst in 2 jaar gedaald

Voor het eerst in 2 jaar is het aantal verkeersongevallen, en daarbij ook het aantal gewonden en doden, gedaald op de Belgische wegen. In 2023 verloren 501 mensen het leven op onze wegen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In Brussel en Vlaanderen zijn de verkeersongevallen gedaald met 9,5 procent en 2,2 procent. Wallonië

Lees meer »

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw te zien in de bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

Mauro (13) uit Deerlijk mag zich nu ook opmaken voor een rol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’: “Ik zie het helemaal zitten”

Enkele weken nadat hij te horen kreeg dat hij de rol van Janneman Darling, de oudste broer van Wendy, mag vertolken in de musical ‘Peter Pan’ van Deep Bridge, mag Mauro Degroote (13) uit Deerlijk zich nu ook opmaken om aan te treden in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ van REP Entertainment in Nederland.
The post Mauro

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

Parijzenaar (40) vrijgesproken van vermeende oplichting houtbedrijf: “Verhaal kan kloppen”

Een 40-jarige man die in de ruime regio rond Parijs woont is vrijgesproken op verdenking van oplichting van houtbedrijf Omniplex in Harelbeke. Daar werd een factuur van 60.000 dollar vervalst maar de rechter oordeelde dat K.K. daarvoor geen schuld treft. “Zijn verhaal is plausibel”, oordeelde de rechter.
The post Parijzenaar (40) vrijgesproken van vermeende oplichting houtbedrijf: “Verhaal kan kloppen”

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »