Gemeente zet driehonderd Wevelgemse mantelzorgers in de bloemetjes

Driehonderd Wevelgemse mantelzorgers werden in de bloemetjes gezet ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg. Zij staan dagelijks klaar om hun familie, buur of kennis te helpen waar het kan. Vaak door er gewoon te zijn wanneer die persoon er nood aan heeft.

Op 23 juni, dag van de Mantelzorg, wordt over heel Vlaanderen extra aandacht besteed aan de 2 miljoen Vlamingen die mantelzorger zijn. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten. Vaak zijn dat familieleden maar het kunnen evengoed vrienden of buren zijn. Het gaat om langdurige zorg die onbetaald is.

“In Wevelgem zijn er zo’n driehonderd geregistreerde mantelzorgers”, zegt schepen van gezondheidsbeleid Geert Breughe. “Daarnaast zijn er vast en zeker nog heel wat inwoners die evengoed hun naasten bijstaan met boodschappen doen, kleine klusjes of door er gewoon te zijn voor wie hulp nodig heeft.”

Druk

Wie erkend is als mantelzorger en daar eventueel ook een premie voor ontvangt, is niet noodzakelijk ook geregistreerd als mantelzorger bij de gemeente Wevelgem. “Dat klopt”, zegt Sabine Vanhollebeke, centrumleider bij lokaal dienstencentrum Elkerlyc. “Daarom nodigen wij wie niet geregistreerd is bij ons uit om dat te doen. Wij organiseren voor hen allerlei ondersteunende activiteiten zoals een rolstoeltraining. We brengen ze ook samen om ervaringen uit te wisselen.”

Nathalie Ninove (53) is een van de mantelzorgers die van de gemeente letterlijk in de bloemetjes werd gezet. “Dat apprecieer ik ten zeerste”, antwoordt ze. “Vroeger was ik mantelzorger voor mijn papa en schoonpapa die overleden zijn. Nu zorg ik voor mijn mama sinds ze de diagnose Parkinson kreeg. En dat is druk, je bent er altijd voor je naaste. Mijn mama heeft ook liever dat ik haar help. Momenteel werk ik niet. Mensen die naast een volle dagtaak nog mantelzorger zijn, hebben het heel erg druk.”

Wie ook mantelzorger is en zich nog niet registreerde kan dat doen via www.wevelgem.be/mantelzorg. Extra info via [email protected] of op 056 43 55 00.

The post Gemeente zet driehonderd Wevelgemse mantelzorgers in de bloemetjes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ziekteverzekering stelt voor 8 miljoen euro fraude vast

De ziekteverzekering (RIZIV) heeft in 2023 voor 8 miljoen euro aan fraude vastgesteld, een record voor de jongste tien jaar. In 2022 werd er door zorgverstrekkers voor 6,7 miljoen euro gefraudeerd, toen een verdubbeling in een jaar tijd. De tendens gaat net als in de buurlanden in stijgende lijn, klonk het bij de voorstelling van het jaarverslag van de Dienst

Lees meer »

Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet

“Ik heb een superdochter”, glundert Dorine Debruyne (60) uit Ruddervoorde als we haar opbellen. “We staan dag en nacht voor elkaar klaar.” Dochter Hanna Lagrou stuurde ons een mailtje dat haar allerliefste mama een bloemetje verdient.
The post Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Myriem El-Kaddouri is nieuwe Kortrijkse stadsdichter: “Mijn poëzie is voor iedereen toegankelijk”

Het loopt goed voor Myriem El-Kaddouri (29). In 2023 werd ze West-Vlaams Poetry Slam-kampioen en sinds kort vind je haar eerste dichtbundel Hier ligt de waarheid in overdaad in de lokale boekenhandel. Kortrijk stelde de Heulse dichter onlangs aan als nieuwe Letterzetter van Kortrijk. Ze wordt mentor van een collectief van jonge woordkunstenaars en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.<br

Lees meer »

Autosalon vindt dan toch plaats in januari 2025

Na een jaar afwezigheid zal het Brusselse autosalon volgend jaar plaatsvinden in januari, de traditionele ‘salonmaand’. Door een verplaatsing van een ander evenement in Brussels Expo kan de 101e editie van de Brussels Motor Show alsnog van start gaan op 10 januari in plaats van 14 februari. Dat meldt organisator Febiac woensdag in een persbericht.

Lees meer »

Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater

Het bekende hotel B&B Geste d’Alice in de Distellaan in Westende heeft nieuwe uitbaters. Kochar en Anni Karapetyan maken er meteen een gezellig hotel van, met heel wat mogelijkheden.
The post Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby”

Vroeger was het een slagerij, maar tegenwoordig kan je er de lekkerste frietjes krijgen. In frituur-eethuis Den Heirweg in Anzegem voorzien Kelly en Jurgen hun klanten met een glimlach van frietjes, snacks én tapasplankjes.
The post Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein

De komst van de Duitse rockers van Rammstein biedt ook opportuniteiten voor lokale ondernemers. Zo organiseren Vicky Helsmoortel (44) en Kevin Vandromme (49) van restaurant (H)eerlijk dit weekend een bierfestival en comedyavond.
The post Bistro (H)eerlijk pakt uit met tweedaags bier- en comedyfeest na Rammstein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Britse toerist (56) sterft na beklimming Vesuvius in hitte van 40 graden

De 56-jarige Brit Mark John Irwin is zondag om het leven gekomen in Italië tijdens zijn vakantie. Hij bezocht met zijn gezin de vulkaan Vesuvius bij Napels tijdens een hittegolf met temperaturen tot 40 graden. Vermoedelijk begaf zijn hart het op het moment dat hij de top bereikte. Irwin is al de zevende toerist die bezwijkt in de Zuid-Europese hitte.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen gestationeerd moeten worden

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »