Feest van het Paard voor de 110de keer: “Muziekprogramma om jubileum te vieren”

Krombeke wordt op maandag 24 juni opnieuw het centrum van de Westhoek voor de jubileumeditie van het Feest van het Paard. De 110de editie van kermiszondag zal ongetwijfeld weer heel wat volk naar de koersweide lokken.

De vzw Folkloristische Paardenkoersen is dit jaar toe aan de 110de editie. Al in 1912 was het paard een heel bijzondere aantrekkingspool voor Krombeke. Jarenlang renden de paarden door de straten van het dorp. De paardenkoersen zijn ontstaan op kermiszondag van 1912 toen na de zondagsmis vier ‘marchands’ in paarden een weddenschap afsloten wie het snelste paard had. De volgende dag werd de eerste paardenkoersmaandag, op de langste dag van het jaar, georganiseerd.

De organisatie van Feest van het Paard kan nog steeds rekenen op heel wat toeschouwers en dat zal op de verjaardagseditie van maandag 24 juni waarschijnlijk niet anders zijn. “Dit jaar zal er opnieuw een namiddagprogramma voorzien worden. Johny Clarysse komt naar de tent op de koersweide en in samenwerking met het dorpspunt Krombeke zal hier alvast stevig opgewarmd worden. Om onze verjaardag te vieren organiseerden we enkele maanden geleden een officiële zitting waarin we de geschiedenis uit de doeken deden”, zegt Ben Desmyter van het organiserende vzw Folkloristische Paardenkoersen Krombeke.

Krant van Krombeke paardenkoers

“Voor het eerst brengen we ‘De krant van Krombeke paardenkoers’ uit. Het is een gebundeld overzicht van het programma op kermismaandag 24 juni, een blik op de rijke geschiedenis en een kleurrijk overzicht van alle sponsors. In diverse handelszaken is het krantje beschikbaar”, aldus Ben. Op zondag 23 juni is er een paardenwandeling georganiseerd door ‘t Bardehof.

“In het kader van ons jubileum pakken we ook weer uit met een namiddagprogramma. Johnny Clarysse zakt af naar de tent op de koersweide voor een muzieknamiddag. Wie er wil bijzijn, betaalt zes euro. Het optreden, een stuk taart en een koffie is inbegrepen. Dorpspunt Krombeke staat in voor de organisatie en wij financiëren. We willen kijken hoe deze muzieknamiddag loopt en staan open om dit in de toekomst verder te zetten.” Voor meer informatie en inschrijvingen kan je terecht via 057 34 67 93. De muzieknamiddag is er van 14 tot 17 uur.

“Om 17 uur start het avondprogramma met vijf paardenkoersen in samenwerking met vzw Draf- en vluchtkoersen Torhout. De laatste jaren zetten we extra in op onze jongste generatie en daarvoor voorzien we interactieve kinderanimatie bij. Ook de handgemaakte kinderpaardenmolen is opnieuw van de partij. Het moet een volksfeest zijn voor alle generaties.”

Ponykoers

“Sinds dit jaar is er ook een ponykoers. Binnen vzw Draf- en vluchtkoersen Torhout is er ook een jongerengeneratie en deze kinderen zullen het beste van zichzelf tonen tijdens de ponykoers. Dit is voorzien om 19.15 uur. Een kwartier later is er Scurry Driving – Grote prijs Krombeke. Om 20.15 uur is er de speciale koers met Belgische boerenpaarden. Om 20.45 uur voorzien we de grote finale. Wat later, om 21.15 uur is er de 15de grote steeple van Krombeke. We sluiten om 21.30 uur af met een optreden van The Cover Store Xperience en een dj”, aldus Ben.

“We hebben een goede formule vast waarbij we ons focussen om alles te laten doorgaan op de koersweide. We blijven onszelf heruitvinden, maar we doen niet alles tegelijk. Dit jaar is er een krantje, een namiddagprogramma en een ponykoers. Er zijn zeker en vast nog plannen voor de komende edities, We hopen alvast op goed weer!”

The post Feest van het Paard voor de 110de keer: “Muziekprogramma om jubileum te vieren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.
The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden voor drugshandel. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.
The post Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden voorwaardelijk voor drugshandel appeared

Lees meer »

Willy Claes (85) wordt lijstduwer voor Vooruit in Hasselt

Voormalig minister Willy Claes is lijstduwer voor Vooruit in Hasselt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat is beslist nadat Groen heeft aangekondigd dat ze het kartel met Vooruit wil stopzetten. Claes wil achteraan de lijst zijn steentje bijdragen om de partij te versterken. "Het enige wat ik wil doen, is de jonge generatie helpen", zegt hij.

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »