“We hopen op een gelijkspel. De Belgen zijn onze broeders”: 15.000 West-Vlaamse Roemenen zijn klaar voor dé clash

België-Roemenië zal zaterdagavond elf miljoen landgenoten in de ban houden, maar in West-Vlaanderen zullen een goeie 15.000 Roemenen voor de tegenstander supporteren. Niet in het minst bij FC Transilvania in Roeselare, een amateurvoetbalploeg die alleen maar Roemenen tussen de lijnen brengt. “Hoeveel het mag worden? Doe maar 2-2. Veel doelpunten en spektakel, want wij willen onze Belgische broeders niet naar huis sturen.”

Zaterdagavond is het do or die voor onze Rode Duivels. Als Kevin De Bruyne en co van Roemenië verliezen, is de volgende ronde bereiken al bijna onmogelijk. De tweede poulewedstrijd op het EK voetbal in Duitsland kunnen we gerust bestempelen als dé match van het jaar, maar dat geldt evenzeer voor de vele mensen van Roemeense origine die in onze provincie wonen en werken.

In 2023 woonden er volgens officiële statistieken van het Rijksregister 15.209 mensen met een Roemeense achtergrond in West-Vlaanderen, met de regio rond Roeselare als epicentrum. In de Rodenbachstad wonen er 2.895 Roemenen, zo blijkt uit de officiële bevolkingscijfers.

Veel meer dan voetbal

Een gemeenschap op zich, dus. Om de onderlinge banden aan te halen, werd in 2016 een eigen voetbalclub boven de doopvont gehouden. FC Transilvania, zoals het team logischerwijs gedoopt is, treedt op zondagochtend aan in het Roeselaars Liefhebbersverbond (RLV) en sloot het voorbije seizoen op de zesde plek in de hoogste afdeling af. “We doen het niet slecht”, glimlachen Ioan-Ciprian Colonescu (38) en Virgil Man (40), respectievelijk voorzitter en secretaris bij FC Transilvania en al tien en twaalf jaar trotse Roeselarenaars.

“Belgische voetballers zijn meer dan welkom. Maar op het veld spreken we Roemeens…”

“We zijn naar hier gekomen om, samen met ons gezin, een mooi leven uit te bouwen. Maar uiteraard blijft Roemenië een belangrijk deel van ons bestaan. Met FC Transilvania als een van de ankerpunten. Voetbal is onze passie, maar het draait om zoveel meer. De sociale contacten, de vriendschappen… De match op zondag is voor iedereen een van dé hoogtepunten van de week.”

De ploeg telt 22 spelers en die zijn stuk voor stuk van Roemenië afkomstig. “Uit alle mogelijke windstreken, maar bij ons hebben we één gemeenschappelijke liefde: voetbal. Ons team is als een tweede familie. We gaan voor elkaar door het vuur.”

Geen fan van het weer

De Roemeense nationaliteit hebben, is nochtans geen voorwaarde om er de voetbalschoenen aan te binden. “Iedereen is welkom”, benadrukken Ioan en Virgil. “Zolang je maar een beetje kan voetballen. We hebben in het verleden ook al spelers met een Poolse, Oekraïense of Hongaarse achtergrond gehad, maar op het veld is de voertaal Roemeens. Ook Belgen zijn meer dan welkom, maar je spreekt dus best een mondje Roemeens”, knipogen ze.

Het team van FC Transilvania. Afgelopen seizoen goed voor een zesde plaats in de eerste afdeling van het Roeselaars Liefhebbersverbond. (gf)

Zelf hebben Virgil en Ioan de dubbele nationaliteit. “We love Belgium”, klinkt het. “Alleen het weer is hier wat minder. Maar onze thuis ligt hier. Onze kinderen groeien in Roeselare op, we hebben hier onze vrienden en job… Maar ons hart zal uiteraard ook altijd voor Roemenië blijven kloppen.”

“We love Belgium. Dit is onze thuis. Alleen het weer hier is wat minder”

Zeker tijdens het huidige EK voetbal. Voor het eerst sinds 2000 is Roemenië nog eens van de partij en in de eerste poulematch slingerde het Oekraïne met een droge 3-0-overwinning van het kastje naar de muur. “Compleet onverwacht. Vooraf hadden we nooit durven denken dat we kans maakten tegen de Rode Duivels, maar nu liggen de kaarten toch wat anders.”

Samen naar achtste finales

De kerels van FC Transilvania hokken zaterdagavond samen om de clash tussen hun vaderland en thuishaven te volgen. “We hebben een zaaltje afgehuurd en zullen met zo’n vijftig fans zijn. Het wordt fantastisch. Een klein-Roemenië in hartje Roeselare”, glunderen de twee. Zaterdagochtend trekken Virgel en Ioan eerst nog naar de ambassade van Roemenië in Brussel, waar ze hun nieuwe vzw, ASCR West-Vlaanderen, zullen voorstellen. “We willen ons inzetten op vlak van sport en cultuur en Roemenen die in onze provincie aankomen, helpen op weg zetten en integreren. FC Transilvania ligt aan de basis van de oprichting van deze organisatie. Daar denken we trouwens luidop aan de opstart van een bescheiden jeugdwerking.”

Maar eerst België-Roemenië. “Hoeveel het mag worden? Doe maar 2-2, of zo. We hopen op een gelijkspel. Veel doelpunten en spektakel, maar wij willen onze Belgische broeders niet naar huis sturen. Elk een puntje en we kunnen op de laatste speeldag samen naar de achtste finales doorstoten. Dát zou pas mooi zijn.”

© Kurt Desplenter

The post “We hopen op een gelijkspel. De Belgen zijn onze broeders”: 15.000 West-Vlaamse Roemenen zijn klaar voor dé clash is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Maria Haeve blaast honderd kaarsjes uit in wzc Cassiers

Maria Haeve vierde in woonzorgcentrum Cassiers in Houthulst haar honderdste verjaardag. Ze woonde tot na haar 94ste verjaardag nog zelfstandig in de Sint-Elooistraat op De Vijfwegen.
The post Maria Haeve blaast honderd kaarsjes uit in wzc Cassiers appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

“Succesvolle formule voortzetten”: 58ste Sint-Pieterfestival in Kuurne wordt een feest voor iedereen

Het Koninklijk Feestcomité Sint-Pieter maakt zich op voor een weekend vol feest. Woensdag 26 juni worden de feestelijkheden op gang getrokken met het eerste deel van de 14de Sint-Pieterskoersen voor nieuwelingen U17. Vanaf vrijdag 28 juni worden de feestelijkheden in Kuurne voortgezet en wordt ook op zoek gegaan naar een nieuw Poorterspaar. Wie dat wordt weten we zaterdagavond nadat zowel

Lees meer »

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »

Studente uit Merksplas geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand en brengt nacht door op voetbalveld: “Het was vechten voor een deken”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »

Belg (52) van ‘Most Wanted’-lijst wordt waarschijnlijk niet opnieuw berecht door overmacht: dossier in zeer slechte staat door waterschade

Nicolas Théodorou (52), die twee jaar geleden in Griekenland werd opgepakt nadat hij op de ‘Most Wanted’-lijst was geplaatst voor poging tot moord, zal waarschijnlijk niet opnieuw worden berecht in ons land. Op de inleidende zitting voor het hof van assisen in Bergen vorderde het Openbaar Ministerie de onontvankelijkheid als gevolg van overmacht: het dossier van de man is in

Lees meer »