Vernieuwde toepassing van de Onmiddellijke Minnelijk Schikking moet voor een snelle afhandeling zorgen bij misdrijven

Het parket van West-Vlaanderen introduceert een vernieuwde toepassing van de Onmiddellijke Minnelijke Schikking (OMS) om snel te reageren bij inbreuken op de drugswet, wapenwet en bij winkel- en fietsdiefstallen. OMS stelt de politie in staat om de boete onmiddellijk te innen. Vroeger werd OMS enkel tijdens speciale politieacties toegepast. Voortaan zal OMS ook in de dagelijkse werking van de politie worden geïntegreerd. Hierdoor wordt de gerechtelijke procedure vereenvoudigd, vermindert het gevoel van straffeloosheid en wordt de veiligheid verhoogd. OMS-boetes kunnen tot 400 euro oplopen.

Toepassing Onmiddellijke Minnelijke Schikking (OMS)

Een OMS is een minnelijke schikking die direct wordt voorgesteld op het ogenblik van de vaststelling van de inbreuk. Voorheen werd dit enkel toegepast tijdens bepaalde politieacties zoals op festivals, evenementen, fuiven en voetbalwedstrijden. Nieuw is dat de OMS voortaan in de dagelijkse werking van de politie zal worden toegepast. OMS wordt toegepast bij het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik, het dragen van verboden wapens, en bij het op heterdaad betrappen van winkel- en fietsdiefstallen.

Voorwaarden toepassing OMS

Het toepassen van OMS is aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet het gaan om misdrijven die net zijn vastgesteld, kan het enkel aangeboden worden aan meerderjarigen en de overtreder moet de feiten erkennen en instemmen met de onmiddellijke betaling.

Betaling en gevolgen

De betaling gebeurt meteen via een betaalterminal of een QR-code. Na betaling van de OMS kan de overtreder niet verder vervolgd worden. OMS kan ook door de overtreder betwist worden. In dat geval zal het parket het dossier in handen nemen en kan bij bewezen schuld een strengere sanctie volgen.

Sensibiliserend

OMS wordt ook toegepast bij het vaststellen op heterdaad van het bezit van een kleine hoeveelheid drugs voor eigen gebruik. Filiep Jodts, procureur des konings West-Vlaanderen, legt uit: “OMS dient in deze gevallen ook als een sensibiliserende maatregel, gericht op de recreatieve gebruiker om hen te wijzen op de gevaren en impact van drugmisbruik. OMS wordt echter niet toegepast bij drugshandel, verslavingsproblematiek of grote hoeveelheden drugs op zak hebben. In die gevallen hanteert het parket een andere aanpak.”

Snel en effectief

“De OMS-maatregel is bedoeld om direct in te kunnen grijpen bij bepaalde misdrijven. We streven naar snelheid en effectiviteit in onze reactie op inbreuken, terwijl we tegelijk de gerechtelijke procedures vereenvoudigen, de administratieve opvolging tot een minimum beperken en het gevoel van straffeloosheid verminderen”, aldus nog Filiep Jodts.

The post Vernieuwde toepassing van de Onmiddellijke Minnelijk Schikking moet voor een snelle afhandeling zorgen bij misdrijven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige hondenasiel”

De provincie legt samen met de stad Roeselare een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Godelievebeek in Beitem. Die extra buffering moet de bewoners beschermen tegen wateroverlast. “Maar om de werken uit te voeren moet het eerst wat droger worden.”
The post Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige

Lees meer »

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Omstreden beslissing Amerikaanse Hooggerechtshof zet ontelbaar aantal regels over milieu en gezondheid op de helling

Een controversiële beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof beperkt de macht van federale agentschappen zoals het Milieuagentschap en verschuift die naar het Congres en de rechtbanken. Een ontelbaar aantal Amerikaanse regels over milieu, klimaat, gezondheid en veiligheid wordt zo op de helling gezet. "Een overwinning van de gewone man tegen de bureaucratie", juichen voorstanders de beslissing van het Hof toe.

Lees meer »

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »