Speciale rondrit tussen Ichtegem en Oostende voor Jules Vanhevel, de wielerheld die 100 jaar geleden Parijs-Roubaix won

100 jaar geleden, in 1924, behaalde de Ichtegemse wielerheld Jules Vanhevel een glansrijke overwinning in Parijs-Roubaix. Nu zaterdag 22 juni is er daarom een Tour d’honneur. Vanhevel, een inwoner van Ichtegem die later naar Oostende verhuisde, ligt begraven in Oostende.

Om deze historische prestatie te herdenken, organiseert Squadra Flandria (een vereniging die fietsen restaureert en wielrenners uit de jaren 1920 – 1935 onder de aandacht brengt) in samenwerking met de gemeente Ichtegem, de Stad Oostende en ‘Les Amis de Paris-Roubaix’ een Tour d’honneur voor Jules Vanhevel. De familie van Vanhevel zal ook aanwezig zijn om dit eeuwfeest te vieren.

Mooi palmares

Het palmares van Jules Vanhevel, coureur van 1911 tot 1936 en beroepsrenner vanaf 1919, is indrukwekkend. 549 overwinningen, waarvan 237 op de weg en 312 op de piste en zesdaagses in Parijs, Berlijn, Brussel en zelfs New York. Jules won in 1920 de Ronde van Vlaanderen, werd in 1920 en 1921 Belgisch kampioen en won Parijs-Roubaix in 1924. Vanhevel werd op 10 maart 1895 in Koekelare geboren, maar zijn ouders verhuisden kort daarna naar de Engel. Hij trouwde met de Oostendse Esther Slabbinck en kreeg drie kinderen. Het gezin verhuisde in 1934 naar Oostende, waar hij op 21 juli 1969 overleed en begraven ligt op de begraafplaats in de Stuiverstraat.

Een gedenkplaat met zijn geboorte- en sterftejaar siert nog steeds de gevel van Restaurant Den Engel.

Tour d’Honneur

Dylan Casteleyn, auteur van het (uitverkochte) fotoboek over de ‘Aas der Azen’ vertelt ons wat er tijdens de huldiging allemaal zal gebeuren. “Squadra Flandria is een vereniging die de herinnering aan de ‘echte Flandriens’ levend wil houden. Zij organiseren regelmatig een ‘Tour d’Honneur’ voor een Flandrien, waarbij ze dan een aantal plaatsen aandoen die belangrijk waren in het leven van die persoon en de familie van de wielrenner ontmoeten. In het geval van Jules Vanhevel zullen een zestal oude Flandriens met fietsen en kledij uit de jaren ‘20 van Ichtegem naar Oostende rijden. In Oostende volgt een hulde aan zijn graf. Daarna komt de groep terug richting Ichtegem.”

“De familie van Jules zal zelfs ‘de kassei’ in ontvangst mogen nemen”

Vanaf 15.30 uur is er een publiek huldigingsmoment op de Markt in Ichtegem. ‘Les Amis de Paris-Roubaix’ overhandigen dan een kasseisteen ter ere van Vanhevel aan de familieleden, in dit geval aan zijn kleinzoon Frank Vandekerckhove. Hiervoor is het verzamelen op de Markt in Ichtegem, ter hoogte van Café De Hert.

Dylan: “Toen Jules Vanhevel de ‘Hel van het Noorden’ won, bestond de beroemde trofee nog niet. Ik vind het dan ook een heel mooi gebaar dat ‘Les amis’ de moeite doen om naar Ichtegem te komen en die alsnog te overhandigen aan de familie.”

De mythische trofee (een kassei-steen of pavé op een sokkel) werd pas in 1977 voor het eerst uitgereikt aan de winnaar. Roger De Vlaeminck was toen de gelukkige, hij zou de helleklassieker in totaal vier maal op zijn erelijst schrijven.

Na dit huldigingsmoment biedt de gemeente de aanwezigen een Richardbiertje aan, een bier dat gebrouwen werd als hulde aan een andere Ichtegemse wielergrootheid, Richard Depoorter.

Unieke collectie

In de Restaurant ‘De Engel’, aan het gelijknamige kruispunt, kan je een unieke collectie over Jules Vanhevel bewonderen. Robert Maeckelbergh, de voormalige eigenaar van het restaurant, was de verzorger van Jules Vanhevel en huwde met diens zus Lea. De huidige eigenaar, Pieterjan Rosseel, besloot het typische interieur met foto’s, prenten en krantenknipsels te bewaren.

Zijn bijnaam ‘Aas der Azen’, dankte Jules Vanhevel aan het feit dat hij tweemaal het Criterium der Azen won (in 1923 en 1924). Dat was een dernykoers die doorgaans plaats vond aan het einde van het wielerseizoen, in de periode midden september tot midden oktober.

Nu zaterdag kan iedereen vanaf 15.30 uur aansluiten voor het publiek huldigingsmoment. Afspraak aan Café Den Hert (Markt 9) in Ichtegem. Wie meer wil weten over Squadra Flandria kan terecht op www.squadraflandria.com, wie Les amis de Paris-Roubaix wil volgen, kan dat op lesamisdeparis-roubaix.com.

The post Speciale rondrit tussen Ichtegem en Oostende voor Jules Vanhevel, de wielerheld die 100 jaar geleden Parijs-Roubaix won is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste”: onderzoek toont aan dat wielertoeristen niet erg sympathiek zijn

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Spaans hooggerechtshof weigert amnestie voor Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag beslist om de omstreden amnestiemaatregel niet toe te passen voor de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Hij werd beschuldigd van verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen hem blijft dus van kracht.

Lees meer »