‘Pan Adientje’ is dé eyecatcher op recreatief rustpunt Zwynswege: “Het is mijn eigen interpretatie van een vis”

Het recreatieve rustpunt in De Panne met de nieuwe naam ‘Zwynswege’ werd feestelijk geopend door het lokaal bestuur, samen met de buurtbewoners en betrokken partners.

Nadat het lokaal bestuur in 2021 de grond met bijhorende krotwoning op de hoek van de Burgweg en Noordhoekstraat in De Panne had gekocht, werd de woning gesloopt. Het team Technische Dienst heeft de verloederde site omgetoverd tot een recreatief rustpunt met buurtfunctie.

Fietsers, wandelaars en andere passanten kunnen voortaan langs de wandelpaadjes tot rust komen in de groene omgeving en pauzeren op de picknickbanken. De locatie is een kruispunt van fietsroutes en een ideale stopplaats voor fietsers, want er is een ruime fietsparking.

Eyecatcher

Blikvanger op de site is ‘Pan Adientje’. Met ter plekke gevonden brokstukken en ander recyclagemateriaal ging kunstenaar Patrick Steen aan de slag om een monumentaal kunstwerk te realiseren voor de opgewaardeerde site. Hij gebruikte ijzerstaven, het derdepunt van een tractor voor de ogen, ploegscharen voor de vinnen, uiteinden van pikhouwelen voor de tanden… en na maanden slijpen, vijlen en lassen is Pan Adientje dé eyecatcher op de site. “In een ver verleden werden aangespoelde vissen door de bewoners van Adinkerke gevild en in de pan(ne) gebraden: vandaar de naam”, vertelt Patrick Steen. “Het kunstwerk is geen orka, geen haai, ook geen typische walvis, want zijn staart staat recht. Het is mijn eigen interpretatie van een vis. Terwijl er aan de kust meer en meer grote vissen aanspoelen, is dit een blijvend exemplaar.”

De naam ‘Zwynswege’ werd geselecteerd na een bevraging bij de burgers. Wellicht is ‘Zwinsweg’ de oudste plaatsnaam die in Adinkerke terug te vinden is. De weg ligt op de locatie waar zich na de Duinkerkse transgressies een zwin bevond. Het was ook lange tijd de grensweg met het domein van de Duinenabdij. In de middeleeuwen veranderde de naam omdat het Svinckxhof, dat zich op deze weg bevond en eigendom was van de gravin van Iseghem, moeilijk geassocieerd kon worden met een zwijn.

“Trots”

Burgemeester Bram Degrieck: “Zwynswege is – opnieuw – een bijzonder gesmaakte herinrichting van het publiek domein. Tijdens de voorbije legislatuur investeerden we fors in de leefomgeving van de buurtbewoners in Adinkerke. Met de heraanleg van de omgeving rond de Vijvers Markey, de Groene Corridor en Zwynswege zorgden we voor meer plaats voor ontmoeting en rust, en daar zijn we trots op. We hopen dat de buurt er veel gebruik van maakt en er goed voor zorgt.”

Wim Janssens, schepen van Openbaar Domein: “We hebben hier van een oud vuil ‘hoeksje’ een mooi nieuw ‘hoeksje’ gemaakt. Met de steun van de Provincie, met mankracht van onze eigen Technische Diensten, met een originele creatie van een bijzonder kunstenaar en onder het toeziend oog van de Adinkerkenaren werd Zwynswege gecreëerd.”

The post ‘Pan Adientje’ is dé eyecatcher op recreatief rustpunt Zwynswege: “Het is mijn eigen interpretatie van een vis” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Langverwacht verbod op doorgaand vrachtverkeer in Tielt vanaf november: “Blij dat we dit dossier nooit hebben losgelaten”

De gemeenteraad van Tielt heeft donderdag unaniem het langverwachte verbod op doorgaand vrachtverkeer in de stad goedgekeurd. Daarmee is er eindelijk een oplossing in zicht voor een probleem waar het stadsbestuur bijna twaalf jaar mee worstelde.
The post Langverwacht verbod op doorgaand vrachtverkeer in Tielt vanaf november: “Blij dat we dit dossier nooit hebben losgelaten” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeente Kuurne nodigt nieuwe inwoners uit voor welkomstbijeenkomst met voetbal, quiz en rondleiding

De gemeente Kuurne mocht afgelopen jaar bijna 500 nieuwe inwoners verwelkomen binnen zijn gemeentegrenzen. Zoals elk jaar werden alle nieuwkomers uitgenodigd voor een welkomstbijeenkomst, die dit jaar plaatsvond in de nieuwe gemeenteschool Nest. Onder het genot van een hapje en een drankje begon de bijeenkomst met de vertoning van de voetbalwedstrijd België – Frankrijk op groot scherm.
The post

Lees meer »

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »

Dit woord mag de nanny van prins William en prinses Kate nooit gebruiken: “Uit respect voor de kinderen”

Maria Borrallo is al enkele jaren de toegewijde nanny van prins George (10), prinses Charlotte (9) en prins Louis (6). Maar het leven als koninklijke nanny is niet altijd zo simpel. Er zijn heel wat strenge regels en protocollen waarmee ze rekening moet houden. Zo mag Maria bijvoorbeeld het alledaagse woord ‘kids’ nooit gebruiken als ze de kleintjes wil roepen.

Lees meer »

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beelden tonen hoe hulpdiensten vrachtwagens in dijkbreuk rijden in de hoop het water tegen te houden: al 6.000 Chinezen geëvacueerd na dambreuk

In de centrale Chinese provincie Hunan zijn er grote overstromingen nadat een dijk het heeft begeven. Ondertussen is er al sprake van een breuk over een lengte van 226 meter. Het gaat om een dijk aan de oevers van het meer van Dongtin, een van China’s grootste zoetwatermeren. 6.000 inwoners moesten worden geëvacueerd. Volgense de staatstelevisiezender CCTV vielen er nog

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »