Marius kijkt uit naar EK-match tussen België en Roemenië: “Met vrienden naar Keulen”

Zaterdag 22 juni om 21 uur spelen België en Roemenië hun tweede EK-match in poule E. Voor Marius Suteu uit Ieper wordt het een match tussen zijn vaderland en het land waar hij sinds 2012 woont en werkt. Hij zal zaterdag samen met enkele vrienden uit Roeselare aanwezig zijn in het stadion van Keulen.

Marius Suteu (41) is zelfstandige in de bouwsector. In 2012 kwam hij met zijn familie vanuit Timisoara – de tweede grootste stad in Roemenië – naar West-Vlaanderen. In zijn vrije tijd is hij gepassioneerd door voetbal. “Ik speel zaalvoetbal bij Arsenal in Ieper en Poperinge tijdens de week en op zaterdag spelen we veldvoetbal in de Cup Mid West. Ook daar heten we Arsenal, want ik ben een grote fan van de Gunners. In Ieper en in Mid West wonnen we dit seizoen de beker. Het merendeel van deze Arsenal-ploegen bestaat uit Roemeense spelers. In mijn thuisland speelde ik jaren bij Politechnica Timisoara. Die ploeg kende hoogdagen in de eerste klasse met wel 40.000 fans. Nu zijn ze helaas afgezakt tot de derde divisie”, vertelt Marius, die we daags na de eerste speeldag van Roemenië en België ontmoetten. “Ik moet zeggen dat ik deze uitslagen niet verwacht had. De mensen die ik dinsdag ontmoette tijdens mijn werk waren opvallend stil”, lacht hij.

“België heeft meer kwaliteit, maar vormt minder een geheel”

Met Nicolae Stanciu, Razvan Marin en Denis Dragus scoorden er voor Roemenië drie spelers met een verleden in de Belgische voetbalcompetitie. “Vroeger had je nog bekende spelers Gheorghe Hagi – bijgenaamd de Maradona van de Karpaten – en Adrian Mutu. Nu hebben we die sterspelers niet. Er is wel de zoon van Hagi – ex- KRC Genk – maar die heeft te grote schoenen om te vullen. In de selectie zitten weinig bekende spelers. De beste speler is Radu Dragusin, die verdediger is bij Tottenham. Een andere opvallende figuur is Andrei Ratiu. Hij verfde zijn haar in het blauw. Dat zal supporters misschien aanzetten om dat ook te doen, maar zelf overweeg ik het niet.”

Flauwe voorbereiding

Op het vorige EK was Roemenië er niet bij. “Onze beste prestaties zijn een kwartfinale op het WK 1994 en een kwartfinale op het EK 2000. Nu konden we ons kwalificeren als groepswinnaar in een groep met Zwitserland, Israël, Wit-Rusland, Kosovo en Andorra. Daarin slikten we slechts vijf doelpunten in tien matchen en verloren we niet. Toch was winst tegen Oekraïne onverhoopt, zeker door de flauwe resultaten tegen Liechtenstein en Bulgarije – twee keer 0-0 – in de voorbereiding op het EK. Ik hield rekening met een nul op zes en dan een strijd voor de derde plaats op de laatste speeldag tegen Slovakije. Het is dus even anders uitgedraaid, met ook de verrassende zege van Slovakije tegen België.”

Fan van allebei

Zaterdag trekt Marius met enkele vrienden richting Keulen. “De eerste groepsmatch heb ik thuis gekeken. Nu is het tijdens het weekend en vertrek ik met enkele Roeselaarse vrienden ‘s morgens naar Duitsland. Ik kijk er naar uit om in het stadion te zitten. We verwachten heel wat Roemeense fans in Keulen. In de vorige match waren er tienduizenden supporters op de been. Of Roemenië nu favoriet is? Dat durf ik niet te zeggen. België heeft meer kwaliteit, maar ik heb de indruk dat ze minder een geheel vormen. Ik zag dat ook bij de Oekraïners, ook zij hebben op papier meer individueel talent dan Roemenië.”

We zien een deel van Arsenal tijdens een tornooi in Brussel. © gf

“Ik heb zowel een shirt van de Roemeense als de Belgische nationale ploeg. Ik supporter voor allebei. Als ze tegen elkaar spelen, ben ik wel voor Roemenië. We hebben twee zonen, de oudste Alexandru (13) is in Roemenië geboren en de jongste Adrian (8) kwam in België ter wereld. Het is trouwens een speciale poule, want mijn vrouw heeft Oekraïense roots. Roemenië en Oekraïne zijn buurlanden”, aldus Marius, die hoopt dat Roemenië kan doorstoten. “Een puntje zaterdag kan genoeg zijn voor een ticket naar de achtste finales. Als ik realistisch ben, lijkt het me ook het hoogst haalbare. We hebben Slovakije zien stunten tegen de Rode Duivels, maar het zou me verwonderen dat de Belgen een tweede keer zouden verliezen in de poulefase. Roemenië staat bovendien pas 46ste op de FIFA-ranking en België is ’s werelds nummer drie. Spelers als De Bruyne, Doku en Lukaku hebben wij niet. Ook Trossard is een topper, ik zie hem graag spelen als Arsenalfan. Zaterdag verliezen is geen ramp, er volgt nog een derde groepswedstrijd. Nu willen we natuurlijk naar de volgende ronde, het zou zonde zijn mocht het nog verkeerd aflopen. Hopelijk kunnen België en Roemenië allebei doorstoten. Als Roemenië dan nog eens in het weekend speelt, zou ik zeker nog een match willen meepikken in Duitsland.”

The post Marius kijkt uit naar EK-match tussen België en Roemenië: “Met vrienden naar Keulen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hunter Biden mag niet meer optreden als advocaat in Washington DC

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, beschikt in Washington DC niet meer over een vergunning om zijn beroep als advocaat uit te oefenen. Een rechter in de Amerikaanse hoofdstad heeft beslist die vergunning te schorsen, zo meldt de nieuwszender CNN dinsdag. Mogelijk zal die schorsing ook elders in de VS worden uitgevoerd.

Lees meer »

GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne ‘Byebye gazon’: videogesprek valt in de smaak

‘Maak ook van jouw schoolterrein een biodivers paradijs’. Zo nodigde Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne, de scholen in Wevelgem uit om deel te nemen aan Byebye gazon. Tien klassen werden daarvoor beloond met een ijsje, maar vooral het videogesprek met Dieter Coppens viel in de smaak.
The post GBS Goudenregen in de prijzen bij Dieter Coppens voor campagne

Lees meer »

‘Temptation’ Megan stelt haar nieuwe vriend Oliver voor: “Zijn eerste relatie, maar hij is op alle vlakken perfect”

“Wat ik nu voel: dat heb ik écht nog nooit eerder meegemaakt.” Wie er nog aan twijfelde: Megan Desaever is verliefd. De realityster uit ‘Temptation Island’ en ‘Ex on the Beach: Double Dutch’ verloor haar hart aan Oliver, die ze leerde kennen op vakantie op Ibiza. In dit interview vertelt de Belgische beauty hoe die ontmoeting tot stand kwam, wat

Lees meer »

Uniek familieportret: Jean-Marie en Carmen Pfaff vieren 50 jaar huwelijk in kasteel

Exact vijftig jaar nadat ze in Beveren in het huwelijksbootje stapten, vieren Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) vandaag hun gouden bruiloft. Dochters Lyndsey (45), Kelly (46) en Debby (49) verrasten hen met een feestelijke lunch in het kasteel van Brasschaat. Onze fotograaf was erbij voor een exclusief familieportret. Dat Jean-Marie en Carmen een grote rol spelen in de

Lees meer »

Juf Annelies Fonds bezorgt De Graankorrel drie nieuwe fietsen

Na de gewelddadige dood van juf Annelies Verschaeve uit Geluwe werd het Juf Annelies Fonds opgericht. Er kwamen al heel veel giften. Ondertussen mocht men in vrije basisschool De Graankorrel Wervik drie nieuwe fietsen van verschillende groottes in ontvangst nemen.
The post Juf Annelies Fonds bezorgt De Graankorrel drie nieuwe fietsen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slaag krijgt, gaat hij dat moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Studentes openen zomerbar d’Achternoene vlakbij Biekorf

Op vrijdag 5 juli openen Shaday Van der Vennet (20) en Catho Verhelst, twee studentes aan de lerarenopleiding in Brugge, de zomerbar d’ Achternoene bij de Biekorf in Brugge. “Zoals de naam al aangeeft zijn we vooral in de namiddag open”, zegt Shaday. “We bieden ook een podium aan jongeren die willen optreden.”
The post Studentes openen zomerbar d’Achternoene

Lees meer »