Leven tussen de deadlines: “Nonkel Rudy is een schat van een man, maar als het over de Rode Duivels gaat, wordt hij onuitstaanbaar”

Jan Devriese leeft tussen deadlines. De Brugse stukjesschrijver maakte 45 jaar geleden zijn allereerste artikel, toevallig (of niet?) voor deze krant. Na een lange omzwerving is de cirkel rond en de pen weer thuis. Elke twee weken zal Jan hier wat woorden in een meer dan aanvaardbare volgorde zetten. Hij wisselt af met Laura Schuyesmans, die leeft met een deadline.

Omdat wij enorm zenuwachtig werden voor de wedstrijden van de Rode Duivels op het Europees kampioenschap, hadden wij besloten om in de aanloop ernaar een rustgevende culturele uitstap te ondernemen.

Nee, wacht, ik moet het anders formuleren: wij werden enorm zenuwachtig van nonkel Rudy. Nonkel Rudy is een schat van een man, maar als het over de nationale voetbalploeg gaat, wordt hij ronduit onuitstaanbaar. Hij is een fanatieke supporter van Onze Jongens en valt daarmee iedereen constant lastig. Gewoon omdat hij met zijn zenuwen geen blijf weet. Dat gaat dan zover, dat tante Madeleintje er telkens mee dreigt van hem te scheiden – de vorige keer verzoenden ze zich pas in de verlengingen.

Omdat wij niet willen dat nonkel Rudy en tante Madeleintje scheiden, hadden wij hen dus uitgenodigd voor een cultureel uitje vorige zaterdag, om nonkel Rudy’s gedachten eens te verzetten. Niets beter dan een bezoek aan de Triënnale in Brugge, meenden wij.

Wij zijn kiekens.

Het begon al aan het Historium, op de Brugse Grote Markt, waar wij hadden afgesproken om samen het stadsplannetje met daarop de locaties van de kunstwerken af te halen. Al vanop honderd meter zagen wij nonkel Rudy staan, zwaaiend met een buitenmaatse Belgische vlag – tante Madeleintje had zich uit eerlijke schaamte verstopt achter het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck; daar werd ze algauw amicaal aangesproken door enkele Spaanse toeristen die meenden dat zij een landgenote was, omdat ze aldoor de handen ten hemel hief en daarbij ‘Allez! Allez! Allez!’ riep.

Pas na omzichtig diplomatiek overleg bleek nonkel Rudy bereid om zijn tricolore drapeau op te bergen

Pas na uiterst omzichtig diplomatiek overleg bleek nonkel Rudy bereid om zijn tricolore drapeau op te bergen. Maar de toon was gezet. Op het binnenplein achter de Halletoren keurde hij de artistiek bedoelde stelling misprijzend af – “Levensgevaarlijk, supporters vallen daar zo van en die gordijnen worden direct in brand gestoken!”

De vierpotige houten constructie in het Sebrechtspark vond hij “onnodig versierde doelpalen”, het merkwaardig metselwerk in het Sint-Janshospitaalpark noemde hij vernietigend “een slecht opgesteld muurtje”, en om de zogeheten nieuwe gemeenschapstuin in de Sint-Obrechtsstraat dribbelde hij hoonlachend heen. Ergens onderweg had tante Madeleintje zich bitter neergeploft op een stoeprand en bleef daar onbeweeglijk zitten, ook toen het verschrikkelijk begon te regenen. Zij leek ons tot sterven bereid, wat toch net iets doortastender is dan scheiden.

Heren Rode Duivels, red een leven, red een huwelijk: pak die titel.

The post Leven tussen de deadlines: “Nonkel Rudy is een schat van een man, maar als het over de Rode Duivels gaat, wordt hij onuitstaanbaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eerste onderzoek vliegtuigramp Brazilië wijst op ijsvorming op vleugels

Een eerste onderzoek naar het ongeluk met een vliegtuig van de Braziliaanse maatschappij Voepass waarbij vorige maand alle 62 inzittenden om het leven kwamen, wijst op mogelijke ijsvorming op de vleugels. Het toestel stortte begin augustus neer bij Vinhedo, een plaats zo’n honderd kilometer van de eindbestemming, luchthaven Guarulhos in São Paulo.

Lees meer »

Maakt artificiële intelligentie binnenkort theatervoorstellingen voor Gents stadstheater? NTGent stelt nieuwe digitale medewerker Alva Ishii voor

Het Gentse stadstheater NTGent stelt zijn nieuwe medewerker voor: Alva Ishii. Geen echt persoon, maar een experiment met artificiële intelligentie. Het is de bedoeling dat ze in de toekomst zelf theaterstukken maakt, maar ook helpt bij andere taken binnen het stadstheater. Met het inzetten van AI stelt NTGent de vraag waarom we de ontwikkeling van AI enkel en alleen overlaten

Lees meer »

Centrum Gits helemaal heraangelegd: “Zwakke weggebruiker krijgt meer ruimte”

Op zaterdag 7 september werd in de deelgemeente Gits de heraanleg van het centrum officieel geopend. Naar aanleiding van de noodzakelijke werken om het rioleringsstelsel in het centrum van Gits te scheiden, kreeg de gemeente Hooglede de mogelijkheid om het centrum aan te pakken op vlak van verkeersveiligheid. Daarbij werd meer ruimte vrijgemaakt voor de zwakke weggebruiker om zo een

Lees meer »

Kapper Ronny kapt al 40 jaar de haren van menig Gitsenaar: “Ik blijf nog een tijdje doorgaan”

Ronny Lievens (57) viert het 40-jarig bestaan van zijn kapsalon, gelegen op de marktplaats van Gits. Een echte figuur in Gits door zijn bloeiende kapperszaak, maar eveneens door zijn groot hart voor de medemens. Van een jaarlijkse kerstboom versieren in het woonzorgcentrum tot zijn inzet voor het kermismaandagcomité, geen moeite is voor Ronny te veel.
The post Kapper Ronny

Lees meer »

“Al in de kleuterklas was het liefde op het eerste gezicht”: Maria en Léon uit Roeselare vieren 70ste huwelijksverjaardag

Maria Wallays (95 jaar), afkomstig uit Ruiselede, en Léon Vertriest-Vandeputte (93 jaar) uit Roeselare vierden op zaterdag 7 september op het stadhuis van Roeselare hun 70ste huwelijksverjaardag, een platina jubileum. Ze huwden op 8 september 1954.
The post “Al in de kleuterklas was het liefde op het eerste gezicht”: Maria en Léon uit Roeselare vieren 70ste huwelijksverjaardag appeared first

Lees meer »

Dood van Cloé (28) in Thailand komt hard aan in Holsbeek: “Ik hoorde haar enkele weken geleden nog, ze leek zo gelukkig”

De Belgische vrouw die zaterdagochtend dood werd teruggevonden in het noorden van Thailand, is de 28-jarige Cloé Ferrari, afkomstig uit Holsbeek. Ze woonde sinds een tiental maanden met haar vriend in de provincie Mae Hong Son in Thailand en gaf daar yogalessen. “Ik hoorde haar een paar weken geleden nog, ze leek zo gelukkig”, klinkt het bij een vriendin.

Lees meer »

Zussen Annelien en Stephanie Coorevits werden bijna écht opgepakt in ‘Celebrity Klopjacht’: “Ze dachten dat we een betonmolen gingen stelen”

De zussen Annelien (37) en Stephanie Coorevits (40) proberen in ‘Celebrity Klopjacht’ op Play4 uit de handen van de speurders te blijven, maar tijdens de opnames van het programma belandden ze bijna écht in de cel. In de GoPlay-podcast ‘Achter De Schermen’ vertellen de zussen hoe ze tot twee keer toe in aanraking kwamen met de politie: “Gelukkig bleek de

Lees meer »