“De vonk sloeg over op de begrafenis van onze papa”: schoonbroers Timothy Dupont en Laurenz Rex rijden zondag samen het BK op de weg

Wees niet verbaasd wanneer Timothy Dupont en Laurenz Rex zondag tijdens het BK wielrennen in Zottegem broederlijk naast elkaar fietsen. De twee zijn immers niet alleen ex-ploegmaats en boezemvrienden, maar ook schoonbroers. Rex is namelijk al twee jaar samen met Sascha, de zus van Timothy. Wij zochten hen op.

Allesbehalve Rode Duivelsgekte ten huize Dupont-Rex, want terwijl de Rode Duivels maandagavond kans op kans misten tegen de Slowaken om uiteindelijk troosteloos ten onder te gaan, werden wij door gastvrouw Sascha Dupont (24) ontvangen bij haar thuis in Ettelgem, bij Oudenburg. Schoven ook mee aan tafel: haar broer Timothy (36) en haar vriend Laurenz Rex (24), beiden profrenners, boezemvrienden en dus ook schoonbroers. “Voetbal? Daar liggen we echt helemaal niet wakker van”, lachen ze. Daarom werd er ook niet gesproken over De Bruyne, Lukaku of Doku, maar wel over het Belgisch kampioenschap dat zondag gereden wordt, de sterke band tussen de drie, de West-Vlaming in de Oostkantonner en uiteraard… de liefde. Want, zo blijkt, dinsdag mochten Sascha en Laurenz twee jaar relatie vieren. Grote plannen om te vieren, waren er echter niet. “Laurenz is niet echt een romanticus”, kon Sascha er wel om lachen. “Ik zal misschien wel de boodschappen doen”, reageerde Sascha met een kwinkslag.

Vertel eens. Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen? Ik vermoed dat Timothy er wel voor iets tussen zat.

Laurenz: “Uiteraard. In mijn eerste jaar als prof reden we samen bij Bingoal en waren we altijd kamergenoten. Dan belde hij wel eens met Sascha en kwam ik zo ook wat met haar in contact.”

Timothy: “Maar eigenlijk is het pas echt begonnen op de begrafenis van onze papa. Laurenz is toen speciaal helemaal van Raeren afgekomen om ons een hart onder de riem te steken. Daarna zijn we dan nog samen gaan eten met hem erbij, omdat we het heel chic vonden dat hij daar aanwezig was.”

Sascha: “Dat was de eerste keer dat we elkaar zagen en hoewel dat een van de ergste en moeilijkste dagen van mijn leven was, heeft Laurenz me die dag toch keihard laten lachen. Daar is de vonk dus wel al wat overgeslagen. Een paar weken later volgde dan nog een berichtje en dan ging het snel.”

“De begrafenis van mijn papa was een van de ergste en moeilijkste dagen van mijn leven, maar Laurenz heeft me toen toch keihard laten lachen” Sascha Dupont

Laurenz, vraag je dan eerst aan Timothy of je zijn zus een bericht mag sturen?

Laurenz: “Nee, dat was niet nodig. Meer zelfs: hij heeft me zelf in die richting geduwd. Het was deel van zijn plan, daar ben ik nog steeds van overtuigd.”

Timothy: (lacht) “Hij ging na de begrafenis een tijdje afkomen om me wat te steunen, maar wij hadden geen bed op overschot, waardoor hij op de zetel zou moeten slapen. Ik heb hem dan gezegd dat hij eventueel wel op het appartement van mijn zus in een zetelbed kon slapen.”

Laurenz: “Nochtans had ik wel al eerder bij jou op de zetel geslapen, hé!”

Timothy: “Maar een zetelbed ligt toch beter, niet? Uiteindelijk vonden jullie het allebei een goed idee. Je hebt uiteindelijk ook maar één nacht in dat zetelbed moeten slapen.” (lacht)

Timothy Dupont en Laurenz Rex in augustus 2021, toen ze nog ploegmaats waren. “Hij was mijn kamergenoot, dus ik wist welk vlees ik in de kuip had”, stelt Dupont. © Bas Czerwinski Getty Images

En jij had daar geen problemen mee?

Timothy: “Helemaal niet. Het is misschien wat vreemd om je beste vriend te koppelen aan je zus, maar ik heb altijd geweten dat Laurenz een goede gast is. Als je twee jaar met iemand op de kamer ligt, weet je wel welk vlees je in de kuip hebt. Ik wist heel snel dat Sascha bij hem in goede handen was en ik denk vandaag nog steeds dat ik een verstandige keuze gemaakt heb.”

Laurenz: “En ik vond het eigenlijk nog goed dat ik eerst Timothy kende voor ik met Sascha een relatie begon. Die band tussen ons is immers ook heel sterk. Met Sascha heb ik een relatie, maar ook voor Timothy zou ik mijn hand in het vuur steken.”

Dat kan ik geloven. Niet elke ploegmaat zou naar de andere kant van het land reizen om een begrafenis bij te wonen.

Laurenz: “Misschien niet, maar door mijn opa die overleden is, weet ik hoe moeilijk zo’n situatie is. Ik had na zijn begrafenis ook gezegd dat ik nooit meer naar een begrafenis zou gaan omdat het zo zwaar was geweest, maar op dat moment voelde ik gewoon dat ik daar moest zijn om Timothy te steunen.”

Timothy: “Zo merk je meteen dat je voor de volle tweehonderd procent op iemand kan rekenen natuurlijk.”

Sascha, je wist door je broer wat het leven van een wielrenner inhoudt: veel weg van huis, veel trainen, veel rusten, gevaarlijke situaties in de koers… Nooit gedacht liever geen coureur voor mij?

Sascha: “Nee, ik ben opgegroeid met de koers en ging als kind altijd mee in de buggy naar wedstrijden, dus voor mij was dat niet iets waar ik een afkeer van had. Nu zie ik er vooral ook het voordeel van in. Dat hij al eens vaker weg is bijvoorbeeld. Dat maakt een relatie volgens mij veel gezonder. Dan ben je nog zo gelukkig als je elkaar terugziet.”

Laurenz: “Voor mij is het alleszins wel een gigantisch voordeel dat ze weet wat het is. Ik moet mezelf nooit verantwoorden als ik eens langer ga trainen of langer weg ben van huis. Ze weet exact wat het rennersbestaan inhoudt. Bij veel collega’s is dat anders en durft dat al eens voor miserie zorgen.”

“Het is misschien wat vreemd om je beste vriend te koppelen aan je zus, maar Laurenz is een goede gast” Timothy Dupont

Al heb je nu waarschijnlijk wel dubbel zoveel stress als je naar de koers kijkt.

Sascha: “Goh, dat heb ik altijd al gehad. Tot hartkloppingen en beven toe. Cindy (de vrouw van Timothy, red.) is daar veel rustiger in. Als ik met haar naar de koers ga, probeert ze me ook te kalmeren. Weliswaar zonder succes. Het is sterker dan mezelf. Als één van de twee valt, ben ik vaak ook wel in paniek en dan komen de traantjes.”

Timothy: “Zoals in Brugge. Laurenz werd daar knap vijfde, terwijl ik in de laatste kilometers ten val was gekomen. Dan waren er na de finish toch vooral traantjes.”

Sascha: “Terwijl ik bij mezelf dacht shit, ik moet blij zijn voor Laurenz. Maar ja, ik zeg het: het is sterker dan mezelf. Ik zal het daar altijd moeilijk mee hebben, ook al weet ik dat valpartijen er op een manier bij horen. Maar het is dus geen aanrader om met mij naar de koers te gaan.” (lacht)

Met een broer als renner én een lief als renner: hoe vaak gaat het dan thuis over de koers?

Sascha: “Amper eigenlijk.”

Laurenz: “In de koers gaat het over de koers, maar daarbuiten spreek ik er amper over. Ik probeer de koers immers zo ver mogelijk van mijn gewone leven te houden, want het blijft uiteindelijk onze job. Als je in het dagelijkse leven constant over je job moet praten, ben je die job snel beu. Als ik ga fietsen ga ik dus nooit met iemand over koersen of fietsen praten. Ik zal altijd proberen om zo snel mogelijk het thema te switchen.”

Timothy: “Ik ben daar ook zo in. Ik kijk bijvoorbeeld amper koers op tv. Nu Laurenz in de klassiekers steeds nadrukkelijker in beeld rijdt wel wat vaker, maar vroeger interesseerde me dat echt niet. Ik heb zelfs nog mijn plafond staan schilderen tijdens de Ronde van Vlaanderen. Het enige wat ik wel soms doe, is de laatste vijf kilometer herbekijken om mijn eigen sprint te analyseren.”

Vandaag rijden Rex en Dupont niet meer samen in de ploeg, maar zijn ze nog steeds heel close. “Met Sascha heb ik een relatie, maar ook voor Timothy zou ik mijn hand in het vuur steken”, aldus Rex. © gf

Laurenz, jij bent voor de liefde naar de andere kant van het land verhuisd. Van Raeren in de Oostkantons naar Ettelgem aan de kust. Goed voor een enkele rit van een drietal uur. Was het snel een uitgemaakte zaak dat jij naar hier zou komen?

Laurenz: In het begin wist ik niet goed wat te doen, maar uiteindelijk is de knoop snel doorgehakt. Om verschillende redenen. Het weer is hier beter, er zijn meer renners, de koers leeft hier meer en het allerbelangrijkste: ik ben doorheen het jaar heel vaak weg voor de koers en dan zou ik het niet fair vinden om Sascha uit haar vertrouwde omgeving weg te halen om dan alleen aan de andere kant van het land te zitten. Het was voor mij dus heel snel duidelijk dat ik naar hier zou verhuizen. De trainingsomstandigheden zijn hier ook veel beter. Zeker voor een klassieke coureur als ik met de wind en de smalle wegen. Alleen al door hier in de streek te trainen, ben ik zeker al drie procent beter geworden.”

Sascha en Timothy, hoeveel West-Vlaming zit er al in Laurenz?

Sascha: “Ik zal het illustreren aan de hand van een voorbeeld. Laurenz en ik waren online boodschappen aan het bestellen en we waren op zoek naar aardappelen, waarop Laurenz doodleuk patatten in de zoekbalk intikte. Er is dus wel al wat West-Vlaams in zijn taal geslopen. Mijn oma geloofde eerst zelfs niet dat zijn moedertaal Duits is. Hij maakt zelfs al woordmopjes in het Nederlands.”

Laurenz: “Ik begrijp het ook wel goed, denk ik. Als de mensen plat West-Vlaams tegen me spreken, begrijp ik toch 75 procent van wat ze zeggen. Als het een dialect van aan de kust is tenminste. Mensen uit Kortrijk begrijp ik bijvoorbeeld veel minder goed. Hier begrijp ik wel wat ze bedoeln.”

Timothy: “Voilà, dat is dus wat wij bedoelen.” (lacht)

“Door hier te komen wonen, ben ik een betere renner geworden” Laurenz Rex

Zondag staat het BK in Zottegem op de kalender. Op een vrij klassiek parcours. Dan denk ik: Laurenz Rex is niet kansloos.

Timothy: “Hij is zeker niet kansloos! Ik heb in de Ronde van België gezien dat hij in orde is. Al wil ik hem ook niet te veel druk opleggen. Dat hebben we in Parijs-Roubaix gezien. Ik heb hem zelden zo zenuwachtig geweten als toen. En twee valpartijen op één dag… dat is er minstens één te veel. Ik heb hem dat nadien ook gezegd, ja. Er is niets dat ik niet tegen hem zeg. Ook al verschillen onze meningen soms. Maar zondag maakt hij echt wel kans om een mooi resultaat te behalen.”

Laurenz: “Ik weet dat het met de vorm momenteel goed zit, maar voor mij is zondag elk degelijk resultaat mooi meegenomen, maar ook niet meer dan dat. Mijn focus ligt nu immers echt op Tour de France. Ik wil die uitrijden en de ploeg meehelpen om de eerste zege ooit in de Tour te pakken. Dat is hetgeen waarmee ik al sinds mijn val in Roubaix mee bezig ben. Daarom zal dat BK voor mij uiteindelijk vooral een stevige training en een goede test zijn met het oog op de Ronde van Frankrijk. En als er dan een mooi resultaat volgt, is dat natuurlijk wel fijn.”

Sascha, wie van de twee zou je een Belgische titel het meest gunnen?

Sascha: “Dat maakt me echt niet uit. Ik gun het ze allebei. Als ze samen koersen, hoop ik altijd dat één van de twee wint, maar wie dat dan is, kan me weinig schelen.”

Timothy: “Ik weet alleen dat Laurenz de komende jaren nog wel wat meer kansen heeft dan ik om die titel te pakken.”

The post “De vonk sloeg over op de begrafenis van onze papa”: schoonbroers Timothy Dupont en Laurenz Rex rijden zondag samen het BK op de weg is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Afvalbergen in Brusselse Brabantwijk leggen problemen met drugs en geweld bloot: “Het afval stinkt uren in de wind, maar drugs zijn het echte vuil”

In de Brabantwijk stapelt het afval zich al meer dan een week op nadat Net Brussel, het gewestelijke agentschap voor openbare netheid, had beslist om de schoonmaak voor onbepaalde duur op te schorten door herhaaldelijke agressie tegen werknemers. VRT NWS sprak met verschillende bewoners uit de wijk, zij klagen het toenemend drugsgeweld aan. "Tuurlijk moet het afval weg, maar dat

Lees meer »

“Meest exclusieve rusthuis van Amerika”: Amerikaanse Congres maakt kloof tussen jong en oud pijnlijk zichtbaar

Vannacht nemen Joe Biden en Donald Trump het tegen elkaar op in het eerste presidentiële verkiezingsdebat. Een clash met woorden tussen 2 mannen, van wie de hoge leeftijd een belangrijk punt van kritiek is. De Verenigde Staten hebben trouwens niet alleen de oudste president, maar ook een grote groep oudere senatoren en afgevaardigden. Het levert Amerika de titel ‘gerontocratie’ op,

Lees meer »

Akkoord tussen Assange en Amerikaans gerecht bekrachtigd: klokkenluider onderweg naar Australië

Een Amerikaanse rechter heeft vandaag in Saipan op de Noordelijke Marianen de schuldbekentenis van WikiLeaks-oprichter Julian Assange aanvaard. Door schuld te bekennen aan het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren, bekrachtigde de 52-jarige Assange de deal over zijn vrijlating die hij eerder met de Verenigde Staten sloot. Inmiddels is hij per vliegtuig naar zijn thuisland Australië vertrokken.

Lees meer »

Vliegtuig met Assange aan boord geland op Amerikaans grondgebied

Het vliegtuig met aan boord WikiLeaks-oprichter Julian Assange is woensdag (plaatselijke tijd) geland op het eiland Saipan, dat deel uitmaakt van de Noordelijke Marianen. Die eilandengroep is Amerikaans grondgebied. Om 9 uur (1 uur Belgische tijd) moet Assange voor de rechter verschijnen om de deal met de Amerikaanse justitie te bekrachtigen.

Lees meer »

Zware celstraf voor Lichterveldse ‘zombiedrug’-verslaafde die politiecombi ramde tijdens achtervolging: “Hij begon al op zijn zesde met drugs”

Tot twee keer toe ontvluchtte Alain L. (60) een politiecontrole en telkens kwam het tot een wilde achtervolging. Daarbij ramde de Lichterveldenaar zelfs een politiecombi. De man, die verslaafd is aan de ‘zombiedrug’ flakka, krijgt nu vier jaar cel.
The post Zware celstraf voor Lichterveldse ‘zombiedrug’-verslaafde die politiecombi ramde tijdens achtervolging: “Hij begon al op zijn zesde met drugs”

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »

Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden

In Oostende is de bekende fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden. Hij werd 72 jaar. Jean-Jacques publiceerde in diverse media, maar maakte ook eigen werk. Hij stelde zijn kunstfoto’s vaak tentoon en maakte ook diverse fotoboeken, veelal met Oostende als thema.
The post Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »