“Winkel is mijn leven”: Claudine Dierynck staat al 40 jaar in Lingeriezaak Litchi

Litchi op het einde van de Kerkstraat in Geluwe staat garant voor kwaliteitsvolle lingerie en nachtmode voor dames en heren tegen betaalbare prijzen. De winkel van Claudine Dierynck bestaat al veertig jaar maar aan stoppen denkt ze nog niet.

Claudine en haar echtgenoot Piet Catry wonen er sedert 1991. Vroeger was op die locatie café De Postweg gevestigd. Eerst huurden ze wat verderop in het begin van de Ieperstraat een pand. Vital Poot zaliger had er een schilderswinkel en verhuisde naar een nieuwbouw op de Sint-Denijsplaats. “Ik had zin om zelfstandige te worden, het zit misschien wel in de genen want mijn grootouders aan weerszijden zijn zelfstandigen geweest”, vertelt Claudine (63). “Aan mijn moeders kant baatten ze café ‘t Smiske uit, aan mijn vaders kant was het een kruidenierszaak op de Sint-Denijsplaats in het verlengde van de Vrouwstraat. Mijn vader Achiel zaliger had ook zelfstandige willen worden maar zijn moeder raadde dat af omdat volgens haar ‘de goede tijd om zelfstandig te zijn’ weg was.”

Fotograaf

Claudine werkte eerst in de winkel van fotograaf Dirk Neirynck op de Sint-Denijsplaats en zette dan een grote stap om te beginnen met een lingeriewinkel. “Dat interesseerde me en ik zag daar toekomst in”, vertelt ze. “In de jaren 80 zag ik een hele evolutie Er zijn jaren geweest die economisch minder waren. Ik opteer voor merken die niet iedereen heeft.”

“We gaan zelf naar beurzen en fabrikanten om de collecties te kiezen”

In 1994 werden ze het slachtoffer van een inbraak. Alles was weg. “We waren toen niet verzekerd”, blikt Claudine terug. “We moesten volledig van nul herbeginnen. Het zou het werk geweest zijn van de Kappabende (Fransen die in die tijd heel veel feiten pleegden, red). We hebben daar niets meer van gehoord. Die inbraak is een punt geweest waar ik me afvroeg ‘wat zal ik nu doen’. Na die inbraak was het niet gemakkelijk. Ik ben daar eerlijk in. Ik heb me herpakt en ben blij dat ik verder deed. Met dank aan Piet, mijn kinderen en familie. Mijn familie en mijn lingeriewinkel, dat is mijn leven.”

Chinese vrucht

Piet was ambtenaar in Brussel en pendelde met de trein. Er zijn twee kinderen Klaas en Noor, drie kleinkinderen en een pluskleinkind. Jarenlang zetten Claudine en Piet zich tot 2015 in als penningmeester en secretaris voor het Gaperscomité.

Litchi is een Chinese vrucht. “Omdat het mooi klinkt, kozen we voor die naam”, zegt Claudine. “Het was mijn keuze.” Door de jaren heen is er een hele evolutie in de sector. “Om te beginnen de kleuren”, vertelt Claudine. “Vroeger was het huidskleur, wit, zwart mocht nu en dan eens. Nu zijn het alle soorten kleuren. Dat maakt het veel leuker werken ook. Ik heb een sociaal beroep. Met vaste klanten, vooral mensen van mijn generatie.”

Online verkoop

Nogal wat mensen kopen online. “In onze branche zijn we nog gespaard van de online verkoop”, klinkt het. “De vrouwen willen een bh hier eens passen, willen deze zien en de stof voelen. Ze vertrouwen sterk op mijn vakkennis. De mensen komen niet alleen binnen om te kopen, ook voor dat sociaal contact. In een grootstad heb je dat niet. Ik heb het voordeel commerce te doen in een kleine gemeenschap. De klanten zijn hier geen nummer maar een naam. Ik heb ook klanten uit Beselare, Dadizele, Wervik en Menen waar er twee lingeriewinkels zijn gestopt.”

Lockdown

Enkele jaren geleden was er corona en moest Litchi net als veel andere winkels tijdens de lockdown dicht. “Klanten belden me voor een bestelling en ik ging de marchandise aan de deur afgeven”, blikt Claudine terug. 40 jaar is alvast een hele termijn. De vraag is hoe lang ze dat nog volhoudt. “Ik weet het niet”, klinkt het. “Ik wil nog een paar jaar bezig zijn. Ik doe het nog graag en wat zou ik anders hele dagen doen. (lacht) Ik zit onder het volk en blijf bezig. Het is plezant hier in Geluwe om commerce te doen. De mentaliteit is goed, er is een heel deel van de inwoners dat lokaal koopt.”

Door de jaren heen is er ook veel veranderd om publiciteit te voeren. “Bijvoorbeeld Blitz en De Leiestreek (DLS) zijn weggevallen en dat is wel jammer”, vertelt Claudine. “Ik post veel op Facebook.” “Nog een verandering: door de jaren is het aantal vertegenwoordigers verminderd. Nu gaan we zelf naar beurzen en showrooms van de fabrikanten. Momenteel ben ik aan het uitkijken voor de zomercollectie van 2025.”

The post “Winkel is mijn leven”: Claudine Dierynck staat al 40 jaar in Lingeriezaak Litchi is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf 2 jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Meer nog: zij en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet

Lees meer »

Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby”

Vroeger was het een slagerij, maar tegenwoordig kan je er de lekkerste frietjes krijgen. In frituur-eethuis Den Heirweg in Anzegem voorzien Kelly en Jurgen hun klanten met een glimlach van frietjes, snacks én tapasplankjes.
The post Kelly en Jurgen bakken al 20 jaar de lekkerste frietjes: “Traiteurdienst is uit de hand gelopen hobby” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rechter ziet “geen aanwijzingen” dat Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor dood van meisje van 17 in VS

Er is geen bewijs dat ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor de dood van een meisje van 17 twee jaar geleden. Dat zegt een rechter in de VS. De vader van het meisje had de Nederlander aangeklaagd, omdat zijn dochter verdronken zou zijn terwijl ze zijn meditatietechnieken zou uitgevoerd hebben in het zwembad. Volgens de advocaat van Hof ziet de

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »

Advocaat startte eigen onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het gerecht laat de slachtoffers in de steek, maar wij zullen de daders vinden”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »