Politieke verrassing in Middelkerke: Dirk Gilliaert stapt over naar LDD en neemt dan toch deel aan de gemeenteraadsverkiezingen

Wat iedereen dacht, maar niemand wou zeggen: Dirk Gilliaert (CD&V) maakt de overstap naar LDD, de lijst van burgemeester Dedecker en doet dan toch mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

In een verrassende wending kondigde Dirk Gilliaert (64), schepen van Welzijn en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) voor de gemeente Middelkerke, aan dat hij toch zal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Deze beslissing komt na een eerdere verklaring waarin hij aangaf niet deel te zullen nemen.

Vastberaden inzet

Gilliaert, lid van de CD&V, ging in oktober 2023 met pensioen na een 38-jarige carrière als consulent bij de Christelijke Mutualiteit. Zijn carrière begon als leerkracht in het lager onderwijs en hij werkte via vervangingscontracten als opvoeder en begeleider voor kansarme jongeren en volwassenen met beperkingen. Zijn betrokkenheid bij sociale zaken en welzijn heeft altijd centraal gestaan in zijn professionele en politieke leven.

De afgelopen jaren stond Dirk Gilliaert bekend om zijn vastberaden inzet voor sociale zaken, welzijn, seniorenzorg, armoedepreventie, wonen en volksgezondheid. Zijn voorzitterschap van de BCSD heeft hem in staat gesteld om een directe impact te hebben op de levens van velen in Middelkerke. Ondanks een aanvankelijke verklaring dat hij niet mee zou doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, lijkt de deur nooit helemaal gesloten te zijn geweest. “Ik heb de samenwerking met CD&V Middelkerke stopgezet met RESPECT, maar de deur staat nog steeds op een kier”, zei Gilliaert destijds. Alhoewel hij nu de deur neemt naar Lijst Dedecker in plaats naar CD&V.

Een politieke verrassing

De plaatselijke afdelingen van Open Vld, CD&V en Groen besloten in april gezamenlijk de handen in elkaar te slaan en presenteerden zich als RESPECT voor de gemeenteraadsverkiezingen. Gilliaert’s eerdere terugtrekking uit deze samenwerking kwam als een verrassing voor velen. Hij verklaarde toen: “Persoonlijk kan ik me hier niet in vinden en heb besloten om niet deel te nemen aan de verkiezingen. Op dit moment is er absoluut geen sprake van dat ik overstap naar LDD.”

Nu, slechts enkele maanden later, heeft Gilliaert besloten om toch deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Jean-Marie Dedecker (LDD), die in 2018 met een absolute meerderheid toch CD&V aan boord haalde, heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze beslissing. Gilliaert benadrukt de uitstekende samenwerking met de huidige burgemeester. “Ik kreeg altijd een schouderklopje van Jean-Marie,” zegt hij met een glimlach. “Ik ga ook altijd met een grote smile naar het college. Ik draai al drie legislaturen mee. Vroeger moest ik vechten om mijn dossiers erdoor te krijgen. Met Jean-Marie ging alles vanzelf.”

Strijd voor betaalbare ouderenzorg

Een van de speerpunten van Gilliaerts beleid is de betaalbaarheid van zorg voor het oudere publiek. “Ik blijf er voor vechten dat de zorg voor het oudere publiek betaalbaar blijft”, zegt Gilliaert.

Deze toewijding is cruciaal in een tijd waarin de vergrijzing toeneemt en de vraag naar ouderenzorg stijgt. Onder de leiding van Dirk Gilliaert beheert het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) een budget van 13 miljoen euro. Dit budget maakt deel uit van het totale gemeentelijke budget van 70 miljoen euro. Van de 13 miljoen euro gaat 5 miljoen euro specifiek naar het woonzorgcentrum, wat de prioriteit benadrukt die aan ouderenzorg wordt gegeven. “Met achttien jaar ervaring als voorzitter heeft Dirk Gilliaert een schat aan kennis en ervaring opgebouwd, die hij zal blijven inzetten om de sociale diensten in Middelkerke te verbeteren”, besluit Jean-Marie Dedecker.

The post Politieke verrassing in Middelkerke: Dirk Gilliaert stapt over naar LDD en neemt dan toch deel aan de gemeenteraadsverkiezingen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo’n 1.500 gezinnen missen start match Rode Duivels na kabeldefect: “Alles aan gedaan snel te herschakelen”

Niet dat ze veel van het slaapverwekkende voetbal hebben gemist, maar zo’n 1.500 gezinnen in Kortemark tot Ichtegem en Koekelare misten maandagavond de start van de match van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Oorzaak: een aanzienlijke stroomstoring na een kabeldefect. “We hebben er zoals steeds alles aan gedaan om snel te herschakelen, maar dat is niet voor de aftrap gelukt”,

Lees meer »

Boer Glenn vervangt hertenboer in ‘Boer zkt vrouw’: “Ik ben niet van plan om als oude papa aan de schoolpoort te staan”

Dat het leven meer is dan werken alleen beseft Glenn Driesen (32) meer dan ooit sinds hij zijn beide ouders moest afgeven. De jonge veeboer uit Weelde zoekt in het komende ‘Boer zkt vrouw’-seizoen dan ook een vrouw die ambitieus en actief is, maar ook kan genieten van het leven. “Je krijgt me niet makkelijk klein, maar toen ik mijn

Lees meer »

Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen

Erfgoedvereniging Dement uit Oostende voert de strijd op tegen de bouwplannen op de site van het Thermae Palace, dat dringend aan renovatie toe is. Vooral de private financiering ligt zwaar op de maag. Hun aanvraag om de omgeving te beschermen viel in dovemansoren.
The post Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen appeared first

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »