Nieuwe streetart naar aanleiding van Go Skateboarding Day, met onder meer workshop ‘Girls@Luxa’

Op vrijdag 21 juni gaat Go Skateboarding Day door op Luxaplast in Marke. Vanaf 15 uur kan je er terecht voor workshops, wedstrijden, skatedemo’s en een openluchtcinema. Deelname is gratis. Doorlopend is er een bar en skatemarkt met lokale skateshops en animatie van dj’s. Streetart artieste Djoels maakt tijdens het event een nieuwe mural op een brugpijler.

Luxaplast – the place to be voor de Kortrijkse skate community – bevindt zich onder de R8 aan de Markebekestraat. Op dit 600 m² streetpark wordt vrijdag 21 juni Go Skateboarding Day gevierd. Het event ontstond in 2004 in Amerika en waaide al snel over naar België. “Op die dag staan de sport, de gemeenschap en vriendschap centraal en is het vooral een leuk moment om samen te komen op het skatepark en te genieten van het skateboarden”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

Skaten zit in de lift, zowel bij jong als oud. De sport is sinds 2020 een Olympische discipline. Lore Bruggeman, Kortrijkse van oorsprong, is meervoudig Belgisch kampioene en geselecteerd voor de Olympische Spelen. Ze is dikwijls te spotten op Luxaplast.

Op het programma van Go Skateboarding Day staat om 16 uur een workshop gericht naar meisjes gepland: Girls@Luxa. “We willen hen een kans geven om – los van het mannengeweld – skateboarden te ontdekken. Heel wat meisjes willen skaten, maar urban sport is vaak mannelijk gedomineerd. Door zo’n initiatieven hopen we de drempel te verlagen”, aldus Herrewyn. Om 17 uur volgt de workshop Train Your Trick, net als een jam contest voor -15-jarigen. Om 19 uur staan er skate demo’s gepland en een jam contest voor +15-jarigen. Met de wedstrijd Best Trick kan iedereen om 21 uur hun beste trucjes tonen. In samenwerking met LZSB start om 22 uur de openluchtcinema.

In lijn met de Girls@Luxa-workshop wordt op de brugpijler een nieuwe streetarttekening aangebracht door Djoels, die onlangs ook in JC Tranzit een wand opfleurde met haar design. “Een meisje op een skateboard. Het is tof dat Kortrijk vrouwelijke skaters promoot zodat ook zij zich welkom voelen in deze wereld.”

The post Nieuwe streetart naar aanleiding van Go Skateboarding Day, met onder meer workshop ‘Girls@Luxa’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drie doden en zeventien gewonden bij bosbranden in Portugal

Bij bosbranden in de regio rond de Portugese stad Aveiro zijn al zeker drie mensen om het leven gekomen. Een brandweerman was zondagavond al bezweken aan een hartaanval tijdens de bluswerkzaamheden. Maandag werden ook de lichamen van twee andere slachtoffers geborgen, bericht persbureau Lusa op basis van de civiele bescherming. Bij de bosbranden raakten ook al 17 leden van de

Lees meer »

Stad gaat voor uitgebreide restauratie Preetjes Molen

Stad Kortrijk zet het licht op groen voor een volledige restauratie van Preetjes Molen in Heule. De totale kost wordt geraamd op 163.000 euro, waarvan de stad maximaal 80.000 euro kan recupereren via een erfgoedpremie van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. In 2025 wordt de molen hersteld, waarna hij weer zal kunnen draaien.
The post Stad gaat voor uitgebreide

Lees meer »

Inwoners krijgen subsidies voor aanleg geveltuintjes

Met een subsidiereglement moedigt Koksijde zijn inwoners aan om geveltuintjes aan te leggen op het openbaar domein aan de straatkant. Aanvraagformulieren zijn te vinden op www.koksijde.be/klimaat. Schepen van Leefmilieu Charlotte Castelein: “Met een geveltuintje verfraai je het straatbeeld. Gevelgroen zorgt voor extra isolatie, beschermt tegen extreme warmte en koude en vormt een buffer tegen fijnstof.”
The post Inwoners krijgen

Lees meer »

Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem

Het was op meerdere fronten feest op zondag 15 september. Alveringem viert dan niet enkel kermis, maar precies vandaag gaat ook de nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem van start. Bisschop Lode Aerts kwam voor deze bijzondere gelegenheid naar Alveringem.
The post Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem appeared first on

Lees meer »

Opnieuw roept een fietsfabrikant bakfietsen terug om breekbare frames

De Nederlandse fietsfabrikant Vogue roept twee typen bakfietsen terug om veiligheidsrisico’s. Het gaat om de Vogue Troy en de Vogue Journey. De fabrikant roept eigenaren op de fietsen niet meer te gebruiken en ze gratis te laten aanpassen. Vogue moet per direct stoppen met de verkoop van al zijn bakfietsen van toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees meer »

Op acht dagen tijd: zowel Haverhof in Kachtem (20 september) als Melkmarkt (28 september) officieel geopend

Schepen Caroline Maertens (N-VA) houdt via de sociale media de bewoners van Izegem op de hoogte van de voortgang van de werken, maar nu zijn er twee grote projecten die ook officieel geopend kunnen worden. Vanavond is het de beurt aan het Haverhof op de gelijknamige wijk in Kachtem, volgende week zaterdag opent de Melkmarkt. Op de feestelijke openingen zijn

Lees meer »

Piastri wint in stratencircuit van Bakoe, Verstappen ziet uitdager Norris weer wat dichterbij sluipen

Oscar Piastri (McLaren) heeft zondagmiddag de Grote Prijs van Azerbeidzjan, de zeventiende manche van het seizoen in de Formule 1, op zijn naam geschreven. De Australiër bleef op het stratencircuit in de hoofdstad Bakoe de Monegask Charles Leclerc (Ferrari) en de Brit George Russell (Mercedes) voor na een knotsgekke race. Lando Norris (McLaren) kwam op de vierde plaats terecht na

Lees meer »

Fabrieksverkoop meubelen Vincent Sheppard: “Ieder jaar een groot succes”

Vincent Sheppard organiseert op 21 en 22 september een fabrieksverkoop met meubels voor binnen en buiten aan verrassend kleine prijsjes. De ideale gelegenheid om kwalitatieve meubelen op de kop te tikken met kortingen tot -70%. “Dit keer zijn er heel veel loop-meubels uit onze populaire collectie bij”, klinkt het.
The post Fabrieksverkoop meubelen Vincent Sheppard: “Ieder jaar een groot

Lees meer »

23ste Kinderfoor is met net geen 3.000 kinderen opnieuw schot in de roos

Spelen, ravotten, knutselen en deelnemen aan activiteiten die meestal voor volwassenen zijn, dat is in een notendop hoe de Kuurnse Kinderfoor kan omschreven worden. Het zonnige weer en het uitgebreide aanbod aan activiteiten zorgden er alvast voor dat afgelopen zondagnamiddag bijna 3.000 kinderen deelnamen aan de 23ste editie van de Kinderfoor, die dit jaar voor de eerste maal plaatsvond in

Lees meer »

Noodgeval

Rustig vraagt de stem die door de intercom van de trein galmt of er een dokter of medisch personeel aanwezig is. En zo ja, of deze hulpverleners zich dan naar de tweede wagon willen begeven. Ik zit in het zesde rijtuig, ver weg van de crisis, maar in de lichte trilling van de omroepstem voel ik vage paniek doorschemeren.

Lees meer »