Nieuwe AED-toestellen bij kinderopvang en containerpark

Bij de buitenschoolse kinderopvang De Zonnebloem (Pol Gernaeystraat) en in het containerpark (Rochesterlaan) hangt voortaan een automatische externe defibrillator (AED).

Wanneer bij een hartfalen gereanimeerd moet worden, kunnen elektrische impulsen dankzij een AED-toestel het hart weer opstarten. Gistel heeft er al hangen in alle deelgemeenten: de ontmoetingscentra van Zevekote, Moere en Snaaskerke, Vip-Fit in Moere, Chocolate Factory en voetbalclub KSK in Snaaskerke, en in Gistel bij het Atlas Atheneum, administratief centrum, lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer, zaal Zomerloos en sportcomplex Ghistelehof. De eerste kwam er in 2012.

Daar komen er dus nog eens twee bij. Vooral die bij de BKO is opvallend, gezien er bij Zomerloos en Ghistelehof al AED’s hangen. De vraag kwam echter aan bod in de jeugdraad.

“Door de werken en de vernieuwde inkom van zaal Zomerloos, is het toestel daar wat opgeschoven. En al bij al is de AED bij Ghistelehof wat ver wandelen. Nabij De Zonnebloem vinden heel wat activiteiten plaats en komen heel veel kinderen samen. Daarom is het belangrijk dat er ook hier zo’n toestel hangt”, zegt burgemeester Defreyne. “Ook op ons containerpark, waar jaarlijks 40.000 bezoekers langskomen en een groot aantal mensen werken, is het plaatsen van een AED-toestel een meerwaarde.” Een toestel kost om en bij de 1.000 euro, onderhoud inbegrepen.

Gratis opleiding

“Het Rode Kruis Vlaanderen kende Gistel het label ‘Hartveilige gemeente’ toe. Het doel is dan ook om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te leren reanimeren”, zegt Defreyne. “Jaarlijks komt het Rode Kruis Vlaanderen een gratis opleiding geven aan het personeel van Gistel. Ook inwoners kunnen zich inschrijven voor zo’n cursus.” Een overzicht vind je op www.rodekruis.be/afdeling/hinterland.

Volgens het Rode Kruis krijgen in ons land per dag ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 procent overleeft. (TVA)

The post Nieuwe AED-toestellen bij kinderopvang en containerpark is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo liet Israël honderden biepers van Hezbollah ontploffen

9 doden en 2.800 gewonden, van wie er zeker 170 in kritieke toestand verkeren. Dat is de voorlopige balans van een nooit geziene aanval op de Libanese militie Hezbollah. Die zag vele honderden biepers (een apparaat waarmee je iemand een bericht of signaal kan sturen, red.) ontploffen waarmee leden communiceren. Zo goed als gelijktijdig en tot in Syrië toe. Iedereen

Lees meer »

Wim Feys ziet Koolskamp Koerse vanuit volgwagen VolkerWessels: “We willen ons graag tonen”

Het ziet ernaar uit dat het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp op een koninklijke sprint uitdraait. Tim Merlier, Jonathan Milan, Dylan Groenewegen, Arnaud Démare, Jordi Meeus, Pascal Ackermann en Gerben Thijssen staan op de voorlopige deelnemerslijst van vrijdag 20 september.
The post Wim Feys ziet Koolskamp Koerse vanuit volgwagen VolkerWessels: “We willen ons graag tonen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Direct de waarheid zeggen, is cruciaal”: wetsdokter ziet elk jaar tiental kinderen met shakenbabysyndroom

Op de afdeling Intensieve Kindergeneeskunde in het universitair ziekenhuis in Gent stellen artsen jaarlijks bij een tiental jonge kinderen het shakenbabysyndroom vast. Dat zegt wetsdokter Geert Van Parys, die als professor ook les geeft aan studenten van het UZ Gent. “Het is heel belangrijk dat de behandelende geneesheer zeer snel weet wat er gebeurd is. Direct de waarheid zeggen, is

Lees meer »

Reconstructie voor dood van Annie De Poortere in 1994 van start, verdachte (78) doet niet mee

De reconstructie in de zaak van de dood van Annie De Poortere in 1994 in Sint-Martens-Latem ging woensdagochtend van start zonder de verdachte. De medewerking van de verdachte, haar toenmalige echtgenoot, de 78-jarige H.D., was van doorslaggevend belang omdat zijn verklaring centraal staat en er geen getuigen meer zijn die de man kunnen tegenspreken. Het is nog afwachten wat de

Lees meer »

Dodental door noodweer in Centraal-Europa loopt op tot 21

Het noodweer in Centraal- en Oost-Europa is nog niet achter de rug. De situatie in het zwaar getroffen grensgebied tussen Polen en Tsjechië is weliswaar verbeterd, maar stroomafwaarts wordt nu gevreesd voor nieuwe overstromingen. Vooral in Wroclaw (Polen) aan de Oder en in Bratislava (Slovakije) en Boedapest (Hongarije) aan de Donau wordt de adem ingehouden. Inwoners van het Poolse stadje

Lees meer »

Oeps, plots twee kandidaten minder door computerfout: vakantie kost Suzan De Wilde en Michelle Van Impe plekje op kieslijst

De roodgroene lijst LEEF! verliest twee kandidaten na een computerfout. Bij het digitaal invoeren van de lijst werd op een verkeerde knop geduwd. Daardoor moesten alle kandidaten opnieuw gaan tekenen op papier. Twee jonge vrouwelijke kandidaten die op dat moment in het buitenland verbleven, konden dat niet. De partij trekt nu met 23 kandidaten naar de verkiezingen.

Lees meer »

Vijftien doden na instorting van gebouw in Sierra Leone

Bij de instorting afgelopen maandag van een gebouw van zeven verdiepingen in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, zijn al vijftien doden gevallen. Vijf van hen zijn kinderen jonger dan 5. Er zijn intussen ook acht mensen, onder wie twee jongens jonger dan 5, levend vanonder het puin gehaald. Dat blijkt donderdag uit een nieuwe balans van de hulpdiensten.

Lees meer »

Is verwarmen met gasketel goedkoper dan met warmtepomp nu elektriciteit zo duur is? Wij maken de vergelijking

De (ver)bouwer moet niks meer weten van de warmtepomp. De verkoop ervan is in de eerste zes maanden van het jaar bijna gehalveerd. Dure elektriciteit maakt dat de warmtepomp niet kan opboksen tegen de gascondensatieketel, oordeelt de consument. Is dat ook werkelijk zo? Wij maakten de precieze vergelijking. “Nee, ik heb nog geen spijt van mijn nieuwe warmtepomp, ook al

Lees meer »