Lot windturbineproject Barco ligt in handen van Raad Vergunningsbetwistingen: “Hopen na 15 jaar eindelijk de windmolen te mogen plaatsen”

De plannen van multinational Barco om een windturbine te krijgen bij hun kantoren op ’t Hoge lopen al vijftien jaar. Het buurtcomité ‘Geen Windturbine Barco’ diende daarvoor bezwaarschriften in. Ondertussen is stad Kortrijk een procedure gestart om de grond ernaast te herbestemmen. Er zou een golfschool komen. Barco diende op zijn beurt een bezwaarschrift in tegen dat dossier. Stad Kortrijk beweert echter dat de twee dossiers niet per se hoeven te conflicteren. De Raad voor Vergunningsbetwistingen kan elk moment de knoop doorhakken en ook de herbestemming zit in zijn laatste fase. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aan de rand van het glooiende landschap dat zich tussen Bellegem en de Kortrijkse stadsrand bevindt – het ‘Toscane van West-Vlaanderen’ in de lokale volksmond – vinden we het Beneluxpark terug. De Kortrijkse gigant Barco is een van de meest tot de verbeelding sprekende bedrijven die in het park gevestigd zijn. In 2016 werd ook het impressionante kantoorgebouw genaamd ‘The Circle’ officieel geopend. Twee jaar later verhuisden dan nog eens 250 medewerkers van Kuurne naar Kortrijk met de start van de nieuwe productiehal ‘The Engine’.

In totaal heeft Barco in België meer dan duizend medewerkers, waarvan een groot deel in Kortrijk tewerkgesteld is. Het bedrijf heeft daarvoor nood aan veel energie en daarvoor wil het het liefst van al de groene kaart trekken. Al in 2009 werden de eerste plannen opgestart om twee windmolens op eigen grond te bouwen, in samenwerking met energieleverancier Electrabel. Een derde windmolen zou volgens dat plan op het terrein van Kortrijk Xpo komen. Er was heel wat verzet en uiteindelijk raakte de vergunning daarvoor niet rond.

In 2018 ondernam Barco een tweede poging, deze keer samen met Luminus. In die periode was Skeyes de luchtverkeersleider die de controletoren van de Wevelgemse luchthaven leidde. Skeyes bakende een zone af waar er geen turbines mochten komen. Die zone dwarsboomde de plannen van Barco opnieuw, al eindigde het door de luchtverkeersleider uitgetekende gebied een tiental meter verder, wat nog steeds Barco-terrein was. Dat stuk grond was echter bestemd als kleiontginningsgebied en niet als industriegebied. Een alternatief voor een zonnepanelenpark raakte toen ook niet vergund en dus mochten de plannen weer in de koelkast.

Derde poging

Derde keer goeie keer dan maar? Tegen het jaar 2021 hertekende Skeyes de bewuste zone opnieuw uit en volgens die nieuwe kaarten behoorde het industrieterrein van Barco niet langer tot de ‘verboden zone’. Een nieuwe vergunningsprocedure werd opgestart, deze keer voor het eerst in eigen beheer.

Kurt Verheggen, chief legal officer van Barco, verklaart de verbetenheid van het bedrijf bij dit windturbineproject. “Hernieuwbare energie is absoluut noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. De klimaatcrisis, die zich in onze regio meer frequent manifesteert met bijvoorbeeld de overstromingen in Wallonië in 2021 of nog dichterbij die in de IJzervlakte in het najaar van 2023, doet ook meer burgers inzien dat we ons gebruik van fossiele brandstoffen moeten afbouwen en meer inzetten op elektrificatie op basis van hernieuwbare energiebronnen. Zo werden er naar aanleiding van het laatste openbaar onderzoek méér steunbetuigingen dan bezwaarschriften ingediend. Dat is ongetwijfeld een unicum in Vlaanderen.”

“Voor het laatste openbaar onderzoek werden meer steunbetuigingen dan bezwaar- schriften ingediend” -Kurt Verheggen, chief legal officer Barco

Het aantal bezwaarschriften daalt inderdaad bij deze derde poging. Bij het eerste openbaar onderzoek voor de provincie dienden 360 mensen een bezwaarschrift in. Het nieuwe openbaar onderzoek, in beroep bij de Vlaamse regering, ontlokte nog 50 bezwaarschriften. Ondertussen ligt het dossier op het bord van de Raad voor Vergunningsbetwistingen en daarvoor tekenden begin juli 2023 nog vier mensen beroep aan. Kurt Verheggen stelt dat het maatschappelijk draagvlak voor een windturbine is gestegen in de regio Kortrijk. De samenwerking met de burgercoöperatie Vlaskracht zou daarbij helpen, aldus Verheggen. Via Vlaskracht zal men immers mee kunnen investeren in het project.

In de verte zie je het moderne kantoor van Barco tussen de velden. In dat veld zou trouwens de golfschool komen. (foto RB)

Stiefmoederlijk behandeld

Toch lijkt het erop dat de dichtste buurtbewoners niet staan te springen voor de windturbine. In juni 2022 verenigden zo’n 400 bewoners uit onder andere de Elleboogstraat, Groene Dreef en Panoramaweg zich in het buurtcomité ‘Geen Windturbine Barco’. Ellen Desloovere, een van de dichtste buren van de mogelijke windturbine, is de initiatiefneemster. “De windturbine zou volgens Barco niet meer lawaai maken dan een gemiddelde koelkast, maar voor ons zou dat alleszins niet het geval zijn, want we wonen er te dicht van.”

“De turbine zou niet meer lawaai maken dan een gemiddelde koelkast, maar voor ons geldt dat niet want we wonen er te dicht bij” -Ellen Desloovere, Initiatiefneemster ‘Geen Windturbine Barco’

“Met het comité hebben we dus de bezwaarschriften verzameld en ingediend. Nu het dossier bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen ligt, wachten wij geduldig de uitkomst af. Kijk, het leeft hier alleszins in de buurt. We namen het initiatief om de mensen die niet durven te spreken toch een stem te geven met dit buurtcomité. Sommigen maken zich er echt ziek in en liggen wakker van de plannen. Wij hebben ook het gevoel dat we een beetje stiefmoederlijk behandeld zijn. Er is slechts één keer gevraagd aan de buurt wat we van de plannen vonden en dan was er later ook nog één infomoment in de nasleep van de coronacrisis. Daarop mochten we maar met twintig per keer langsgaan. Wij wonen hier eigenlijk nog maar vijf jaar, maar mensen die hier langer wonen hebben het echt allemaal zien veranderen. Barco blijft maar uitbreiden en sommigen maken zich zorgen. Waar zal dit eindigen?”

“Wij wachten ieder moment nagelbijtend het arrest van de Raad af”, zegt Kurt Verheggen. De Raad voor Vergunningsbetwistingen kon nog geen planning meegeven voor die beslissing op het moment van schrijven. “De windturbine zal er niet komen”, staat Ellen Desloovere van het buurtcomité sterk in haar schoenen. “Daar ben ik echt van overtuigd.”

Ook plannen voor golfschool stuiten op bezwaar

Het is trouwens niet enkel de uitbreiding van Barco die de mensen zorgen baart. Op 16 april van dit jaar organiseerde de intercommunale Leiedal namelijk een infomoment over het openbaar onderzoek voor het RUP – Ruimtelijk uitvoeringsplan – dat loopt voor de regio ’t Hoge. Daarop werd er onder andere aangekondigd dat er een golfschool komt in het gebied tussen de Elleboogstraat, Panoramaweg, Liefdeweg en ’t Hoge. Daar komt ook een herbestemming van de grond bij kijken. Op dit moment staat dat gebied van zo’n acht hectare ingetekend als kantorengebied, maar dat zou dan dus veranderen naar een recreatiegebied. Barco diende bezwaar in tegen die herbestemming. Er gelden immers strengere regels voor windturbines als die naast recreatiegebied liggen.

“Wij pleiten niet noodzakelijkerwijze voor het behoud van de huidige bestemming”, zegt Kurt Verheggen van Barco over dat bezwaar. “Indien men absoluut de open ruimte wenst te behouden, zou men er bijvoorbeeld ook agrarisch gebied van kunnen maken, maar dit werd afgewezen. Wij wijzen op de conflicten die zullen ontstaan door de inrichting van een zone voor openluchtrecreatie te midden gebieden die voorzien zijn voor economische en industriële activiteiten.” In het bezwaarschrift staat ook te lezen dat de herbestemming de bedrijven in het Beneluxpark groeikansen zal ontnemen. Barco benadrukt in het document ook dat vanuit de EU de lidstaten “op nationaal, regionaal en ook lokaal niveau moeten voorzien in bepalingen voor de integratie en inzet van installaties voor hernieuwbare energie”.

Kortrijks schepen voor Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens (Team Burgemeester) ziet het anders: hij geeft aan dat beide dossiers niet met elkaar hoeven te conflicteren. “Wij hebben altijd positief meegewerkt met de plannen voor de windturbine en de twee vallen te verzoenen. Het klopt dat er een golfschool komt en dat is opgenomen in het RUP. Er is concrete interesse, maar de procedure is nog niet afgerond. Wij willen met de golfschool een zachtere overgang krijgen tussen het Beneluxpark en het platteland dat erachter ligt. Wij zijn er ook van overtuigd dat er op andere plekken nog voldoende ruimte is om kantoren te plaatsen.” Bij de beoordeling van de vergunning van de windturbine werd de mogelijke impact van de bestemmingswijziging grondig onderzocht, aldus de schepen. De omgevingsvergunning stelt hierover expliciet dat “zelfs met deze toekomstige bestemmingswijziging wordt voldaan aan de verstrengde geluidsnormen, zij het nipt en zonder bijkomende bridering (het vertragen of stilleggen van de turbine om hinder te beperken, red.).”

Voor de bestemmingswijziging zijn in totaal tien bezwaarschriften ingediend. Dat zijn vooral buurtbewoners en bedrijven in de directe omgeving die bezorgdheden hebben over onder andere mogelijke geluids- en lichtoverlast. Die klachten worden momenteel geëvalueerd en waar nodig worden de stedenbouwkundige voorschriften bijgestuurd. Wout Maddens geeft aan dat telkens zal worden overlegd met de buurtbewoners. Het RUP moet ook nog op de gemeenteraad van Kortrijk komen.

The post Lot windturbineproject Barco ligt in handen van Raad Vergunningsbetwistingen: “Hopen na 15 jaar eindelijk de windmolen te mogen plaatsen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

KIJK. Duitse waaghalzen die Antwerpse kathedraal beklommen, waagden zich eerder ook al aan zendmasten en spookschip

De Duitsers die eerder gespot werden met levensgevaarlijke stunts op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, zijn niet aan hun proefstuk toe. Op hun YouTube-kanaal wordt duidelijk dat de waaghalzen eerder ook zendmasten en koeltorens beklommen in verschillende landen. Hoogtevrees is voor hen duidelijk geen probleem, zo is in de filmpjes te zien hoe ze stunts uithalen boven een afgrond.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Visit Bruges spendeert grootste deel van jaarbudget aan Triënnale

Met de zomer voor de deur maakte Visit Bruges een eerste tussenstand van de inspanningen die ze leverde voor de internationale promotie van ‘Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility’. Visit Bruges deelt met Triënnale Brugge de ambitie om het vaak overroepen toeristische beeld van Brugge te nuanceren en diversifiëren. Maar precieze cijfers over het aantal bezoekers zijn er nog niet.

Lees meer »

Staatssecretaris de Moor (CD&V) wil asielzoekers onderbrengen in hotels: “Geen extra plaatsen, maar overname contracten”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil dat de federale overheid asielzoekers gaat onderbrengen in hotels. Dat blijkt uit nota die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Nu brengt het Brussels gewest al 650 mensen onder in hotelkamers, maar de contracten met die hotels lopen af. De Moor stelt voor dat de federale overheid ze overneemt.

Lees meer »

Van vakanties aan zee tot de Molenspurters: 20 West-Vlaamse weetjes over Tourdebutant Remco Evenepoel

Dit weekend is het zover: Remco Evenepoel begint in Firenze aan de eerste Ronde van Frankrijk in zijn carrière. De Vlaams-Brabander is de nationale hoop in bange dagen om de eerste Belgische Tourwinnaar sinds Lucien Van Impe in 1976 (!) te worden. Twintig West-Vlaamse weetjes over het 24-jarige fenomeen.
The post Van vakanties aan zee tot de Molenspurters: 20

Lees meer »

Jonge oplichters die zich op sociale media voordeden als escortes krijgen celstraffen tot 3 jaar met uitstel

De 13 jonge oplichters die zo’n 380 mannen hebben opgelicht kennen hun straf. De correctionele rechtbank in Gent heeft verschillende van de jonge beklaagden veroordeeld voor onder andere oplichting, diefstal en valsheid in informatica. 4 leden van de bende werden vrijgesproken. Met valse profielen van knappe vrouwen schreef de bende duizenden mannen aan, ze konden zo in totaal 225.000 euro

Lees meer »

Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende

Als gevolg van een groot waterlek is er vanmorgen een zinkgat ontstaan in de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van huisnummer 749. Farys is op de hoogte en startte intussen met dringende herstellingswerken. De situatie wordt op de voet opgevolgd.
The post Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eenzame man terecht voor exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Was niet de bedoeling dat iemand hem zou zien”

Een 50-jarige man uit Oekraïne riskeert één jaar cel voor aantasting van de seksuele integriteit en exhibitionisme. Tussen de slachtoffers zat een meisje van 13 jaar en… de agenten die hem naar het commissariaat overbrachten.
The post Eenzame man terecht voor exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Was niet de bedoeling dat iemand hem zou zien” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Producent van ‘Pirates of the Caribbean’ geeft update over de toekomst van de films: “Er zijn twee scripts in de maak”

Goed nieuws voor fans van ‘Pirates of the Caribbean’. Er zijn momenteel namelijk niet één, maar wel twee nieuwe scripts in de maak. Dat heeft Jerry Bruckheimer (80), producent van de films, laten weten in een interview met ‘Collider’. Volgens Bruckheimer is de kans ook groot dat de films in kwestie er effectief zullen komen, want ook Disney zelf blijkt

Lees meer »

Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee mét vier kandidaten

Spoor8770 versterkt zich met CD&V Ingelmunster, die niet meer afzonderlijk opkomen maar zich goed voelen binnen de nieuwe partij. Bart Buyse, Filip Blanckaert, Jan Defreyne en Koen Depreiter haken zich als eerste wagon vast aan de Spoor8770-locomotief. Samen staan ze op dezelfde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
The post Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee

Lees meer »

Waren er niet 1 maar meerdere ‘Bendes van Nijvel’? 

We spreken steevast over ‘de Bende van Nijvel’, maar het is best mogelijk dat de feiten die we toeschrijven aan ‘de Bende’ uitgevoerd zijn door verschillende bendes. Het is een bedenking die vandaag ook door het federaal parket werd geopperd tegenover de nabestaanden, nu het onderzoek wordt stopgezet.

Lees meer »