Leerkracht Joost Denuwelaere gaat met pensioen: “Elke les moet een optreden zijn om leerlingen te boeien”

Na 35 jaar vol enthousiasme voor de klas te hebben gestaan, neemt Joost Denuwelaere afscheid van het Ieperse College. Hij gaf er de lessen plastische opvoeding. “Leerlingen moet je inspireren en boeien”, zegt Joost.

Joost studeerde grafische kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. De 63-jarige leerkracht, afkomstig uit Reningelst en woonachtig in Loker, begon zijn carrière met het idee om leerlingen te leren tekenen. Maar al snel besefte hij dat er meer nodig was om hun interesse te wekken, zeker in een school waar de nadruk ligt op cognitieve vakken. “Het gaat erom hoe je ze inspireert”, zegt hij. De afgelopen jaren waren niet altijd makkelijk voor Joost. In 2020 verloor hij zijn echtgenote en bleef hij alleen achter met drie jonge kinderen van 1, 7 en 9 jaar. “Dan leg je prioriteiten”, vertelt hij. Joost schakelde over naar parttime werken om meer tijd voor zijn kinderen te hebben en bleef creatief bezig met zingen, tekenen en schilderen.

Evolutie

Gedurende zijn loopbaan zag hij zowel de school als de leerlingen veranderen. “De school veranderde van een mannenbastion naar een plek waar veel vrouwelijke leerkrachten les geven. En leerlingen zijn veel mondiger geworden, wat ik een goede zaak vind.” Volgens Joost is plastische opvoeding geen gemakkelijk vak om te geven. “Het is maar een lesuurtje per week en punten geven is lastig. Niet elke leerling is creatief, maar je moet hen proberen te boeien. Elke les is een optreden, je moet je vak serieus nemen om het creatieve luik te kunnen opwaarderen. Als ik het opnieuw kon doen, zou ik dezelfde weg kiezen.” Hoewel hij nu met pensioen is, blijft Joost actief. “Vanaf 29 juni loopt er een groepstentoonstelling in de kerk van Westouter en in september volgen er vijf optredens van Bloedend Hart. Maar alles structureren wordt moeilijk, ik ken mezelf.”

The post Leerkracht Joost Denuwelaere gaat met pensioen: “Elke les moet een optreden zijn om leerlingen te boeien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

#iedereenwestvlaming

Met het kwakkelweer zijn er veel mensen die nog snel op zoek gaan naar de zon. Maar het aanbod is beperkt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan”

De 16-jarige Ward Desimpelaere is weer aan het koersen. Bij een val in de Vlaams-Brabantse Pijl in Korbeek-Lo (5/5) brak de Aarselenaar zijn elleboog. Zondag trekt de pion van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel naar de UCI-koers Menen-Kemmel-Menen.
The post Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

IN BEELD – Bekende Vlamingen waren te gast op première ‘Sneeuwwitje’ in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne

Wil je Manu Van Acker zien schitteren als de lakei? Of ben je benieuwd of de prins én prinses elkaar zullen kussen? Misschien beoordeel je graag de acteerprestatie van Karen Damen of Ruth Beeckmans? Indien je daarop telkens met een ‘ja’ reageert, dan moet je zeker tickets bestellen voor de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ in Plopsaland De Panne.
The post IN

Lees meer »