Gratis duikinitiatie in duiktank op de Batjes voor de Wallenparking in Roeselare

De RDK ofwel de Roeselaarse DuikersKlub viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. De aanvraag om een koninklijke vereniging te worden, is in gang gezet en er volgen enkele leuke activiteiten voor leden en niet-leden. Zoals een duiktank op de Roeselaarse Batjes.

“De Roeselaarse DuikersKlub werd in september 1974 opgericht”, begint duikschoolverantwoordelijke Geert Hauspie. “Paul Loosvelt en Edmond Vancoillie waren de grote initiatiefnemers. Er waren ook enkele kikvorsmannen van de brandweer die vragende partij waren om met een duikvereniging in Roeselare te starten. Niet vergeten dat er met het Spillebad in 1972 ook een nieuw zwembad werd geopend in onze stad. Onze eerste duikinstructeur was Germain Leenknegt. Die man woonde in Hooglede en was al duikinstructeur in Brugge. Hij maakt de overstap naar Roeselare, is nu 81 jaar en is nog altijd lid van de RDK.”

“De eerste aanvraag aan het stadsbestuur gebeurde eigenlijk al op 4 juli 1974”, bedenkt clublid Eric Bolle. “Die aanvraag werd echter geweigerd omdat de stad ten onrechte dacht dat er bij de trainingen altijd een redder van de stad aanwezig moest zijn. Toen dat misverstand uit de wereld was geholpen, volgde op 22 november de officiële akte van de RDK die onmiddellijk een dertigtal leden telde. Ikzelf volgde in de vakantie van 1978 enkele proeflessen en kreeg de smaak te pakken. Na een achttal maanden trainen in het zwembad mocht ik voor de eerste keer in open water duiken.”

Eigen website

“Nu gaat dat sneller”, zegt Geert Hauspie. “Indien kandidaat-duikers iedere week komen trainen, volgt na twee of drie maanden al een eerste duik in open water. En iedere eerste maandag van de maand is er een initiatieles in het zwembad en na een dik uur kan men al met perslucht duiken.”

“We hebben nu een 90-tal leden”, vertelt materiaalmeester Tom Everaet. “Corona heeft ons een ferme tik gegeven, maar we komen er opnieuw bovenop. Voor corona hadden we 110 leden en na corona zijn we weer opgestart met 75 leden. Het feit dat we als RDK nu ook aanwezig zijn op Facebook en Instagram en dat we een eigen website hebben, helpt ook om de interesse aan te wakkeren. En ja, we schrijven nog steeds dat we een klub zijn, met -k, dus. Noem het gerust een rebels trekje.” (lacht)

“Wat duiken zo leuk maakt?” herhalen Geert, Tom en Eric mijn vraag. “De rust, de absolute stilte onder water. Het is ook enorm ontspannend na een zware werkweek. De onderwaterwereld is ontzettend mooi. Indien er een hemel zou bestaan, dan bevindt die zich onder water.” (lacht)

“Duiken is niet gevaarlijker dan een andere sport”, bedenkt Geert. “Het is misschien een berekend risico, maar we sluiten bijna alle risico’s uit. Toekomstige duikers moeten eerst goed op de hoogte zijn van de theoretische kennis van de duiksport, daarna volgen heel veel oefeningen in het zwembad en pas dan kan men duiken in open water onder begeleiding van een instructeur. En zelfs een ervaren duiker moet altijd duiken met een buddy. Neen, duiken is geen risicosport.”

“Er zijn heel veel mooie plaatsen om te duiken”, volgens Eric. “Sommige leden duiken graag naar scheepswrakken of in ondergelopen mijnen of steengroeves, maar Egypte, de Malediven, Cuba en Estartite zijn ook geliefde duikbestemmingen.”

“In november is er ons clubfeest met een ontvangst op het stadhuis en een avondfeest in Het Sacrament en we staan ook op de kerstmarkt voor de goede doelen in de Zuidstraat. Je hoort het, er wachten ons nog leuke momenten in dit jubileumjaar.”

Op de Batjes

“Ook op de Batjes is de RDK van de partij”, besluit voorzitter Lieven Declercq. “We staan met een duiktank van om en bij de twee meter hoog, twee meter breed en drie meter lang vlak voor de Wallenparking en wie dat wenst kan een duikinitiatie krijgen. Ja, zowel kinderen als volwassenen. Het volstaat om aan de tank zelf in te schrijven, zwemkledij en handdoek mee te brengen en je om te kleden in een van de twee tenten. Dan kun je met luchtfles en masker ervaren hoe het is om onder water te ademen en rond te kijken. Die duikinitiatie is volledig gratis. Er is ook een bar met terras waar je nadien nog even kunt nagenieten van je eerste duik.”

Info: www.roeselaarseduikersklub.be.

The post Gratis duikinitiatie in duiktank op de Batjes voor de Wallenparking in Roeselare is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Staf neemt ingrijpende beslissing om te verhuizen in ‘Camping Coppens’: “Ik wilde niet degene zijn die mijn kinderen iets ontnam”

“Ze werden opnieuw overvallen met angstgevoelens.” Het zijn woelige tijden in Zweden, getuige het nieuwe seizoen van ‘Camping Coppens’. Niet alleen worden Staf (43) en zijn vrouw Monique (51) geconfronteerd met de onzekerheden van hun kroost, ze besluiten ook om nogmaals te verhuizen. Wij spraken Staf over die beslissing, hoe het gaat met Beau (16) en Nora (14), en de

Lees meer »

Wijkcomité Klein Schardauw houdt smoefeltocht

Er waait een frisse wind door het wijkcomité van het Klein Schardauw in Sint-Eloois-Winkel. Na een succesvolle editie van de kerstdrink eind vorig jaar organiseerde het comité onlangs een smoefeltocht. De deelnemers legden een tocht van ongeveer 25 kilometer af langsheen onbekende plekjes. Onderweg kregen ze smoefelmomentjes en spelletjes voorgeschoteld. Na de fietstocht schoof iedereen
The post Wijkcomité Klein

Lees meer »

KIJK. ‘De verraders’ begint met verrassende test: wie wint vertrouwen en wie verdacht van verraad?

Vanaf de eerste aflevering van ‘De verraders’ is één ding duidelijk: misleiding en bedrog staan centraal. Presentator Staf Coppens brengt extra spanning met een verrassende toast tijdens het openingsdiner. Hij vraagt de deelnemers om de naam op te schrijven van degene die ze het minst vertrouwen en degene die ze het meest vertrouwen. De resultaten zijn veelzeggend.

Lees meer »

Gestolen (?) oldtimer-Mercedes van 1 miljoen euro teruggevonden in Lanaken

De Mercedes 300 SL die de nacht na het Oldtimertreffen in Lanaken gestolen werd van de parking van Hotel La Butte Aux Bois, is teruggevonden in een garagebox. “De oldtimer werd aangetroffen op zo’n 6 kilometer van de plek waar hij gestolen werd”, zegt Anja De Schutter van het parket Limburg. Het voertuig zou een miljoen euro waard zijn.

Lees meer »

“In zeven jaar heeft ze nooit gehuild, zelfs niet toen ze stierf”: Franse Kamilya (7) komt om nadat jonge motard (19) haar aanrijdt

Frankrijk is onder de indruk na het overlijden van een 7-jarig meisje in de badplaats Vallauris, in de buurt van Cannes. De kleine Kamilya werd afgelopen donderdag aangereden door een 19-jarige motorrijder toen ze met haar oudere broer aan het wandelen was. Het slachtoffertje werd nog in een kunstmatige coma gebracht, maar overleed zondag in het ziekenhuis. “In zeven jaar

Lees meer »

Terug naar school, de oorlogseditie: Oekraïners getuigen

Vier miljoen Oekraïense kinderen keerden deze week terug naar de schoolbanken. Een op de vier doet dat wel via online lessen, thuis of vanuit het buitenland. Na 2,5 jaar oorlog is veiligheid ook niet meer de enige prioriteit. “Gedaan met het afsluiten van gevoelens. Er is een gigantische vraag naar psychologische hulp.”

Lees meer »

Avanti Brugge One debuteert in tweede klasse

ASSEBROEK Alleen in het verdoemde coronajaar speelde Avanti Brugge geen kampioen, wat betekent dat de ploeg in negen jaar van vierde provinciale naar tweede klasse promoveerde. Het op één na hoogste niveau is ook het (voorlopige?) eindstation, hoewel in de bestuurskamer tegelijkertijd van eerste klasse gedroomd wordt. Dit seizoen moet er echter bevestigd worden.
The post Avanti Brugge One

Lees meer »

Veurne La Fête sluit zomer in stijl af op Grote Markt

De zomer afsluiten deed Veurne opnieuw in stijl op vrijdagavond 6 september met Belgische toppers als belangrijkste ingrediënten en op de Grote Markt als unieke locatie.
The post Veurne La Fête sluit zomer in stijl af op Grote Markt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marieke Blomme is gestart met recordpoging zwemmen in Meer van Genève

Sportcoach Marieke Blomme is deze ochtend om 07.00 uur gestart met haar recordpoging. Ze wil de lengte van het Meer van Genève zwemmen in minder dan 22 uur tijd. Daarvoor moet de sportvrouw 73 kilometer afleggen. Met haar stunt steunt ze het goede doel.
The post Marieke Blomme is gestart met recordpoging zwemmen in Meer van Genève appeared first

Lees meer »